úterý 6. října 2015

knihovna - J.Giono: Muž, který sázel stromy



Jednohubka pro chvíle, kdy vás přepadne smutek nebo filozofická nálada. Nádherně ilustrovaná mini knížečka, která může být i vhodným dárkem ☺








Originální název: L´homme qui plantait des arbres


Rok vydání v ČR: 2006
Rok vydání originálu: 1953


Počet stran: 90


Žánr: povídky


Vydal: Literární čajovna Suzanne Renaud


Překlad: Jiří Reynek
Ilustrace: Pavel Čech 

Kniha pořízena na knihy.abz.cz za 141,-. Přišla jsem na ni úplnou náhodou při sledování jedné z youtuberek a jejího videa o tipech na dárky. Nejsem si jistá, ale mám pocit, že to byl kanál Svět podle LU.


Anotace z databazeknih.cz:


Mistrovská povídka z roku 1953. Stylově čistá a dějově jednoduchá povídka vypráví o prostém, osaměle žijícím pastýři ovcí ve vyprahlé a vylidněné Provenci, s nímž se v roce 1910 poprvé setkal a který tiše a bez nároků na vděk, den co den sázel v okolních kopcích stromy. Usoudil, že kraj bez stromů hyne a rozhodl se situaci napravit. Poslední setkání autora s tímto člověkem se v roce 1933 odehrálo v zalesněných kopcích, kam se s vodou vrátil život a lidé. Je o "muži, který sázel naději a vypěstoval štěstí".


Vendi, recenzent amatér:


Přemýšlím, jak shrnout povídku, která v člověku zanechá stopu, a nic vám přitom neříct, protože chci, aby si případný čtenář udělal obrázek sám. Obecně nemám ráda knihy, u kterých musím moc přemýšlet. Jsem konzumní čtenář. Chci se nechat pohltit příběhem, užít si ho a po odložení knihy nebo vypnutí čtečky mít prázdnou hlavu a věnovat se dalšímu. 

Muž, který sázel stromy patří k těm dílům, která vám v hlavě utkví a budou tam ještě dobrých pár dní. Proč? Protože se dotkne podstaty lidského myšlení, nejste-li ignoranti. Vnukne vám úvahy, které by vás za jiných okolností nenapadly. Na chvíli se zastavíte a bude prostě přemýšlet. Je to možné nebo je to čirá hovadina? 

Opravdu může jeden člověk... jeho úsilí... Dost, přece jsem říkala, že vám nebudu nic prozrazovat. 

Jedná se o jednohubku, kterou neocení každý. Hloubavé povahy ano. Dávám čtyři kachničky z pěti a mám pro vás na závěr malý bonus. Nechce se vám pořizovat knihu a stejně vás anotace zaujala? Obětuje 30 minut svého času, protože povídka byla zpracována i jako "film".



PS: Pokud se vám tohle zpracování nelíbí, existuje ještě verze namluvená Markem Ebenem. KLIK

2 komentáře:

  1. Filmeček jsem už kdysi viděla, je zvláštní, místy až strašidelný a pravda, tenhle styl mi moc nesedí. Já jsem asi stará konzerva :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že já ho nedokoukala - ten příběh vynikne víc, když je napsaný a člověk si ho vizualizuje sám :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)