úterý 24. listopadu 2015

knihovna –  S. Thomas: Zločin v Yorku


Nevěřím tomu, ale ano – další detektivka na mém seznamu. Nemůžu si pomoct, jenže mě nějak jejich čtení chytlo. A když má člověk ještě šťastnou ruku, čte se příběh jedna báseň. Zadařilo se mi i tentokrát?


(zdroj obrázku klik)


Originální název: The Midwife´s Tale

Rok vydání v ČR: 2015
Rok vydání originálu: 2012

Počet stran: 328
(moje čtečka ve formátu epub píše 284 stránek )

Žánr: historická detektivka
série: záhady porodní babky, díl 1.

Vydal: MOBA
Překlad: Martina Buchlová


Za poskytnutí recenzního e-booku děkuji webu palmknihy.cz . Pořídit ji tam můžete za 199,- Kč nebo se podívat po klasické knize jako takové, kde se cena pohybuje kolem 240,- Kč bez poštovného. Heuréka vám napoví.



Anotace z databazeknih.cz:

Porodní bába Bridget Hodsonová je mladá, nezávislá, schopná a všemi vážená. Když je její přítelkyně Esther Cooperová za vraždu manžela odsouzena k smrti upálením, Bridget se rozhodne udělat všechno pro to, aby očistila její jméno a zachránila jí život. Co na tom, že se píše rok 1644, Anglií zmítá občanská válka a York je pod palbou parlamentních vojsk. Bridget spojí síly se služkou Marthou Hawkinsovou a jejich společné pátrání po brutálním vrahovi je zavede do nejchudších yorkských uliček i mezi místní smetánku, kde zjistí, že Estheřin zavražděný manžel zdaleka nebyl tím dokonalým zapáleným puritánem, za něhož ho jeho okolí považovalo.



Vendi, recenzent amatér:


Očekávání:

Prostě detektivka odehrávající se v sedmnáctém století. Baví mě číst o starých dobách, prodírat se ulicemi společně s hrdinou nebo hrdinkou knihy a nakouknout do „zákulisí“ toho či onoho prostředí. Tentokrát to mělo být řemeslo porodní báby.

Skutečnost:

Příběh mi vydržel na čtyři hodiny a třicet minut, které jsem strávila s úžasnou hlavní postavou a je mi naprosto jasné, že jsme se neviděly naposledy. Už teď pokukuji po pokračování a nesnáším se za to! Proč? Protože je to návykové a člověk si nemůže pomoci. Jenže hrozí, že to dopadne třeba jako s mou oblíbenou Agathou Raisinovou… knihy se neprodávají tak, jak by vydavatelství potřebovalo, a další nevyjdou, což mě akorát roztočí do vrtule.

Bridget je svéráz. S nikým si nebere servítky, nehledí na vlastní bezpečí a pouští se bezhlavě do záchrany přítelkyně a netuší, do čeho to vlastně strčila nos. Jenže jakmile se zakousne, už se nepustí. Riziko neriziko. Bavilo mě postupně spolu s ní objevovat stopy, odhalovat další a další důkazy, dokud nebyl konec!

Už se mi dlouho nestalo (kecám, naposledy včera, kdy jsem šla spát v půl druhé ráno, ale o tom u jiné recenze), abych u knihy vydržela tři hodiny v kuse! Bylo to tak napínavé a já prostě musela vědět, kdo to byl!

„…Co ode mě chcete? Ne půjčku, doufám. Jestli potřebujete peníze, měla byste se vdát.“

Autor má úžasný talent. Jeho styl psaní mi dokonale vyhovuje. Detailů není málo ani moc. Jak se prodíráte řádky, máte skoro pocit, že na té špinavé ulici v dešti promáčení na kost stojíte také. Jedním slovem ÚŽASNÉ a já se nebudu dál rozepisovat. Dávám pět kachniček z pěti a už teď se na Bridget a její další zážitky těším.


PS: postava je psána podle ženy, která skutečně existovala. Jen pár detailů autor upravil, zřejmě, aby se mu příběh snáze psal.


2 komentáře:

  1. Panejo! Tohle se mi moc lbíí! Asi to bude tím, že porodní bábu Dorotu mám ve svém rodokmenu :D. A tím, že tuhle dobu prostě miluju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni! To jsem se ti trefila do noty hned několikrát - povoláním, dobou, detektivkou! :D Už se těším, až mě budeš proklínat, že ty knížky nemáš kam dávat! :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)