středa 2. prosince 2015

recept - advent 2015 - kokosky


Při přípravě lineckého cukroví jsme si vytvořili kolečka, která teď zužitkujeme na "domácí" kokosky. Domácí je záměrně v uvozovkách, neboť je otázka, zda i vršky vytvoříte doma. My si netroufáme a spoléháme na kupované. Na chuti to však pranic neubírá ;-)



Připravíme si:

linecká kolečka
máslový či jiný oblíbený krém
marmeládu - v našem případě sklenice, která se prodává pod názvem Linecká
kokosky - doma vyrobené nebo libovolné koupené
čokoládová poleva
papírové košíčky


Máslový krém - vyšleháme změklé máslo s moučkouvým cukrem. Dá se nastavit pudinkem či ochutit nějakým likérem, rumem nebo aromatem. 

Na kolečku vytvoříme kolečko, respektive takový mantinel, z krému, do jehož středu lžičkou umístíme kousíček marmelády. Je lepší volit marmeládu tuhou a nikoli tekutou. 

Na připravený "korpus" posadíme kokosku a vše dáme do chladu zatuhnout, jinak by se nám to při namáčení rozpadalo.


Ve vodní lázni si rozehřejeme čokoládovou polevu... libovolná čokoláda (někdo rád hořkou, jiný mléčnou... já to míchám dohromady dle stavu zásob) a trocha sto procentního tuku, aby to nebylo tak husté.

Papírové košíčky vyskládáme na plech a jednotlivé vychlazené kokosky pak namáčíme v polevě, abychom zakryli jak linecké kolečko, tak i máslový krém. Upatláme si při tom ruce, ale to nám nevadí. Malá rada - namáčet v čokoládě se musí rychle. Je totiž teplá a zchlazený krém se snadno rozehřeje a kokoska se vám rozpadne. 

Do košíčků je dáváme pro to, že se pak zaprvé lépe konzumují a zadruhé se neponičí. Kdybychom je skládali na mřížku nebo pečící papír, byly by nevzhledné. Takhle steklou čokoládu zamaskuje košíček a je po problémech ;-) 


2 komentáře:

  1. Budu za neandrtálce, ale plněné kokosky vidím poprvé v životě :-D Mamina peče ty vršky samotné a prostě to je kokoska nahatá :-D ovšem tohle může být dost dobré!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? U nás se to tak dělá co pamatuju :) jako jo - i ty samotné vršky jsou výborné, ale tohle je high level a můžu jenom doporučit! :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)