sobota 19. března 2016

knihovna –  S. Reynard: Gabrielovo Inferno


Ano, jsem naživu a postupně se snažím nezbláznit. Proč jsem v nemocnici, jak dlouho, co se stalo a další případné nevyslovené otázky zodpovím v některém z dalších článků. Dnes je tu recenze, kterou jsem cca před dvěma týdny slibovala na instagramu, aneb jak se mi líbil první díl série, k níž jsem se uchýlit nechtěla, ale Wixie chválila a proto jsem neodolala?

zdroj obrázku - klik



Originální název:  Gabriel´s Inferno

Rok vydání v ČR: 2013
Rok vydání originálu: 2011

Počet stran: 560

Žánr: román pro ženy
série: Hříšné odstíny vášně, díl 1.

Vydal:  XYZ
PřekladHana Netušilová, Kristýna Vítková

Celou trilogii mi přinesl Ježíšek. Díly můžete koupit buď jednotlivě za cca 199,- kaček jeden, nebo v pěkném boxu za přibližně 700,- korun. Záleží na konkrétním obchodu. Heureka vám ráda pomůže a vyhledá variantu, která se vám zamlouvá nejvíce ;-)


Anotace z databazeknih.cz:

Profesor Gabriel Emerson je ve dne uznávaným specialistou na Danteho, v noci se změní na šelmu zmítanou erotickými touhami a téměř zvířecími pudy. Aby dostal vše, co chce, využívá svého neuvěřitelného šarmu a skvělého vzhledu, pod kterým se ovšem skrývá temná minulost a prázdnota. Pak se v jeho životě objeví studentka Julia a s ní i svádění, zakázaná láska a možná i vykoupení z Gabrielova osobního pekla…


Vendi, recenzent amatér:


Očekávání:

Po přečtení a nadšení z Temné Raven jsem váhala, zda se pustit do série, která té s Raven de facto předchází. Hlavním důvodem bylo, že vím, jak hlavní dvojice skončí. Jenže... v případě tohoto druhu literatury je konec obvykle nasnadě. Takže jsem poslechla Wixie a do příběhu se pustila.

Skutečnost:

A nebyla to úplná katastrofa. Ba právě naopak. Reynard psát umí a líbí se mi, že necpe sex všude. Pracuje s postavami, zvládá chemii mezi nimi a nepotřebuje k tomu vulgarismy, ani jiné zvrhlosti. Ano, to byl pokus o rýpnutí.

..."Nechala jste mě, abych ze sebe udělal pitomce." Zamračil se a vyjel z garáže. To jsi zvládl úplně sám, díky. Juliina nevyslovená narážka se vznášela mezi nimi a ona krátce zapřemýšlela, jak dobrý je asi pan profesor ve čtení myšlenek...

Co mi totiž neuvěřitelně vadí, je naprosto neskrývaný pokus v oblasti marketingu aneb jak z Gabrielovy trilogie udělat něco na úrovni padesáti odstínů. Kdyby to tak skutečně bylo, nikdy by mi Sylvain nesměl přes práh a už vůbec ne jeho knihy. Svou averzí k odstínům jsem známá. Ne, vážně nechci číst, jak má hlavní postava chuť vrazit své partnerce mezi půlky ostrouhaný zázvor nebo vytáhnout v koupelně tampon odkudsi a šup tam s čímsi... ne, děkuji, odhazuji v dál... Reynard zvládne bojovat za čtenáře/čtenářky bez podobné pomoci.

"...Jeho modlitby zůstávaly bez odpovědi a jeho plány na nápravu byly vždycky tím či oním zmařeny. Obvykle ženou s dlouhými blond vlasy a deseticentimetrovými podpatky na nohou, škrábající ho dlouhými nehty do zad a kříčící znovu a znovu jeho jméno..."

Zpět ke knize jako takové. Četla se takřka jedním dechem. Byť mě na začátku trochu odrazovala délka, nakonec to nebyl vůbec žádný problém. Děj pohodově plynul, autor umí vtáhnout. Pošťuchování a boje hlavního páru bavily a myšlenkové pochody byly chvílemi neskutečně trefné. Na druhý díl se velmi těším a doufám, že Reynard udrží laťku nastavenou na čtyři kachničky z pěti. Raven se to nevyrovná. Proč? Protože to démonicko-upíří kouzlo mám prostě raději a hlavně... jakási pachuť ze srovnávání s odstíny zůstává, přestože je to nebe a dudy!

Závěrem tedy mohu říct, že pokud netoužíte po plytké rádoby romantice, která překypuje sexuálními narážkami a úchylkami, pak jste tu správně a Gabriel s Julií by si vás mohli získat stejně, jako si získali mě.



9 komentářů:

  1. Gabriel... a specialista na Danta - tak to zní zajímavě... tím ovšem pro mne konkrétně veškerá zajímavost končí... nejspíš nesesbírám odvahu hledat paralelu s jiným Gabrielem (Alonem), uměleckým restaurátorem, specializace raná renesance od zcela jiného autora (i on má svých soukromých běsů požehnaně)..... jsem poměrně silná povaha a nenechávám se oblbovat marketingovými a reklamními taženími (na to už jsem toho moooc zažila), takže by mne ani tak neodrazovala ta vtěrka srovnávání s 5O odstíny - jakéhokoliv blevajzu, a že se s nima roztrhlo hned několik pytlů.... Kdyby si alespoň někteří autoři dali tu práci a třeba změnili číslovku.... aspoň.... ještě lépe žánr.... a úplně nejlépe to nepsali vůbec....

    Doře, nečetla jsem tebou recenzovanou věcičku, tudíž budu věřit tvému úsudku, že si 4 kachničky z 5 zaslouží a že to není zcela slaboduché.... ke čtení se nejspíš neodhodlám, ty starosti a problémy, co teďky mám jsou stejně spolehlivým tlumičem jakýchkoliv vášní - tedy i těch zprostředkovaných - jako hyperaktivní mimčo, které nejvíc žije nočním životem.... :-))
    Pokud jsi ovšem další čtenáře... no dobře, ty asi ne, spíš čtenářky... nalákala, tak jim přeju příjemné chvíle strávené se čtivou knížkou a třebas i drobátko nějaké té inspirace....

    A pokud jde o to, proč jsi v nemocnici, jak dlouho tam budeš, cože ti to vlastně je.... noo, soudím, že to nebude proto, že sis ji zaměnila s wellnes centrem nebo lázněmi... ale proto, že to bylo nutné... a důvod, resp. jeho zveřejnění není to nejpodstatnější. Hlavní naopak je, abys byla v pořádku a nedusili tě tam nadměrně dlouho.... pak se třeba najde i nějaká ta chvilka a inspirace na případnou tvorbu.... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježkovy voči! Komentář delší než moje recenze :D

      Že by se autor nechal někde inspirovat? Možné to je, nicméně Dante a renesance, Itálie, Florencie, Benátky, to se projevuje i v jeho druhé sérii, která začíná Temnou Raven.

      Ono se na tom dobře parazituje a přiživuje. Trh je podobnými knihami zahlcen a mnohdy se to číst nedá. Trvá, než se najde alespoň průměr... a spousta se dá považovat za plýtvání papírem potažmo lesy :D

      Myslím, že kdybych měla být objektivní, dostal by 3,5 kachničky, ale já na půlky nejedu a navíc si cením toho, že skutečně nerval sex na každou stránku, ale šetřil si ho (když nepočítám narážky a sem tam nějakou představu jedné z postav) až na samotný závěr a ani tam to nijak výrazně nepřeháněl nebo nerozmazával.

      Wellnes? Tý jo! Ale ani jako dovolenou to brát nemůžu, protože práci se stejně nevyhnu a navíc mi to přidělává mnohem víc starostí než domácí ošetření. Navíc ta všudy přítomná nevědomost je ubíjející! Ale to si necháme na jindy a jinde :) Však ono to nějak dopadne a když už nic, materiálu na psaní bude habaděj! :D

      Vymazat
    2. Slova jsem nepočítala.... soutěžit v délce rovněž nee.... jen jsem se nějak rozjela a nefungovaly brzdy.....co kdybychom to nechali, že je to fifty : fifty a já se příště pokusím nepřesahovat přes délku autorského příspěvku.... :-))

      Vymazat
    3. To nebyla výtka! :D :D Brzy nepotřebujeme, s těmi jezdí jen amatéři! :D

      Vymazat
  2. Tak tohle asi nebude můj šálek kávy, ale to neva. Jsem moc ráda, že je ti už lépe! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, je to všelikajé, ale o tom jindy :) Je jasné, že ne každou knihou se ti trefím do vkusu! :D Mít zásah deset z deseti, tak si začnu myslet, že je něco špatně :D

      Vymazat
  3. Si v nemocnici--- Čítam s oneskorením, takže nech už si kde si, posielam hromadu dobrej energie a velikánske objatie.
    Ku knihe...
    Vieš, že som sa do tejto série pustila a vieš i to, že som ako prvé skočila po Rawen.
    No... Trilógia o Gabrielovi a Julii nebola vyslovene zlá, rozhodne som už čítala i horšie splašky... Len mi trochu vadila tá Gabrielova posadnutosť sebou samým, jeho vlastnou minulosťou a presvedčením, že jeho budúcnosť nemôže byť iná, ako temná, zlá, ideálne na samom spodku Danteho pekla za asistencie ohňov pekelných a hudobného doprovodu rinčania reťazí.
    (Inak, o chorej predstave kresťanského pekla viem neskutočne dobrý vtip - pripojím na záver, ak nezabudnem ;-) )
    Julia sa nechala Gabrielom pekne manipulovať, vlastne už od ich prvého stretnutia v sade. Jedine veľmi submisívna povaha by podobné manipulácie zvládala...
    Čo hodnotím ako pozitívne, knihy naštartovali môj starý záujem o Taliansko, renesanciu a Florenciu.
    Vďaka za Google, dosť som sa snažila googliť obrazy a podobné spomenuté diela.
    Za toto by som autorovi dala aj 11 kačičiek.
    PS: Tú divne šedú knihu som nečítala asi ani nebudem

    Ten vtip:
    Chlap umrie. Po smrti si ho prevezme sprievodca a ukazuje mu, ako funguje život po smrti.
    Tam sú športoviská, tam knižnica, tam stolové hry.... naviguje ho čo kde a ako.
    Ale chlap si všimne ťažké železné dvere s obrovskou zámkou a iba malinkým priezorom.
    Hneď ho zaujíma, čo to je?
    Jeho sprievodca sa zachmúri a spočiatku sa nemá k tomu, aby čokoľvek vysvetľoval. Napokon mávne rukou a povie chlapovi, že keď už má vidieť posmrtný život, ukáže mu i to, čo sa deje za dverami.
    Chlap nakukne za priezor a nestačí sa čudovať. Vidí obrovské kotliská, plné trpiacich ľudí, pod kotlami oheň pekelný, okolo čerti s vidlami, rinčanie reťazí a podobné zvláštne efekty.
    S nepochopením sa chlap otočí na svojho sprievodcu a striedavo pozerá na spokojných ľudí, čo športujú, bavia sa, čítajú a na tých za dverami.
    Sprievodca ťažko vzdychne a vraví.
    Ále, to sú kresťania, na vlastnú žiadosť.
    nad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem a ještě... budu :) Oni jsou na termíny poměrně skoupí :D

      Ty už to máš dočtené celé? Jejky! A já, žabař, s kupou volného času stále zírám na neotevřený druhý díl, protože na to prostě nejsou myšlenky, přestože mě ten příběh láká. Šedou knihou se myslí princ? Jestli to chápu dobře tedy :)

      Já zase Gabriela tak trochu chápu, i když to místy už vážně přeháněl :)

      A souhlasím, autor to s detaily uměl a podpořil zvědavost, takže člověk tu tamto, tu ono vyhledával, aby měl lepší představu o čem je vlastně řeč :)

      Vymazat
  4. Jejky, ty prostě nikdy nezklameš, Nadinko, číst ty tvé komenty je balzámek.... :-)
    Taky tento pobavil.... paradoxně všude jinde než cíleně měl.... něco je špatně, případně jsem divná (připouštím, že to druhé určitě), protože mně ten vtip nepřišel ani tak moc jako vtip... spíš jako cosi z velmi smutné reality, kdy si, jen ďábel ví (ať jsem žánrově stylová :-)) )všechny ty podivnosti kolem nás vybírají daň na duševním zdraví části populace....

    OdpovědětVymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)