sobota 26. března 2016

recept - domácí langoše z kynutého bramborového těsta


Z omezeného režimu, který na blogu stále panuje, můžete usuzovat, že jsem stále v nemocnici a nebudete daleko od pravdy. Momentálně táhnu 18tý den. Na podrobnosti si ještě nějakou chvíli počkejte, napsání článku je pro mě trošku oříšek. Ne, že bych neměla čas, toho tu mám kopu, ale nálada, vhodná poloha, konstelace hvězd... není to úplně snadné :) Zpět k dnešnímu tématu... Na Instagramu (najdete mě tam jako Vendi13) jsem postovala fotku langošů od maminky k večeři a Janinka loudila recept. Takže... tu je! ☺




Připravíme si (na přibližně osm velkých kousků):

400 gramů hladké mouky
30 gramů droždí (používáme sušené)
2-4 brambory vařené ve slupce (obvykle si necháváme pár, když děláme bramborové knedlíky. Brambory dáme do ledničky a nejpozději druhý den zaděláme těsto na langoše)
1 lžíce oleje (dáváme slunečnicový)
1 deci vlažného mléka (100 ml)
sůl, cukr
sýr typu eidam, kečup, česnek, povidla, oblíbená marmeláda + olej na smažení


Jako první uděláme kvásek = vlažné mléko + půl lžičky cukru + droždí a  necháme vzejít. V mezi čase si můžeme prosít mouku, přidat špetku soli, nastrouhat na jemno studené oloupané uvařené brambory, odměřit olej a vše pak smíchat (včetně kvásku) dohromady. Připravené  těsto necháme na teplém místě minimálně dvě hodinky kynout. 

Vykynuté těsto rozdělíme na menší bochánky přibližně o velikosti tenisového míčku a necháme ještě na pomoučeném tácu chvíli odpočívat. Z takhle velkého bochánku vám vznikne langoš o velikosti dvou dlaní. Pokud chcete menší, udělejte i výchozí bochánky menší. 

Než nastane čas na smažení, nastrouháme si sýr - eidam, gouda, ementál či jiný. Oloupeme stroužky česneku a buď nastrouháme, nebo nakrájíme nadrobno. Další variantou je připravit si marmeládu. Že jste langoše na sladký způsob ještě nezkoušeli? Ne? Děláte chybu! My jsme se nad tou představou, se kterou přišel jeden náš kolega, také dosti ofrňovali. Navrhuji, abyste to udělali jako my. Jeden hotový langoš obětujte a potřete ho vrstvičkou marmelády či povidel - u nás vítězí jednoznačně jahodová marmeláda. A prostě všichni ochutnejte. U nás se tato verze natolik ujala, že třeba táta už je jinak jíst nechce!

Nastal čas si v hlubší pánvi rozehřát dostatečné množství oleje. Z "míčku" vytvarujeme placku, kterou opatrně vložíme do rozpáleného oleje. Pečeme z každé strany dozlatova. Hotové langoše vyndáme a dáme odkapat na talíř vyložený papírovými ubrousky, aby odsály přebytečný olej. 

Podáváme pomazané směsí kečupu s česnekem a posypané sýrem nebo potřené marmeládou či povidly. Ať už zvolíte ten či onen způsob, přeji vám dobrou chuť :)


7 komentářů:

  1. Vendi, moc díky! :-)
    Kdybych se teď nenasnídala, asi by se mi žaludek svíral hlady nad tou nádherou! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale to pořád ještě může, Janinko. Když ne nádherou, tak chutí. :-)

      Vymazat
    2. Já jsem hlavně zvědavá, zda budou chutnat, pokud se do nich pustíš :) :) a rádo se stalo :)

      Vymazat
  2. Z takové hromady surovin jen osm kousků? To jako vážně? :-))
    Nejsme patnáctihlavá rodina, ale obávám se, že pokud se odhodlám k tvorbě, toto množství bude hrubě nedostačující a budu muset násobit a přidávat.... a to raději preventivně neuvažuju o variantě, že by se Den langošů sešel s návštěvou synových "rytířských" přátel a přítelkyň - situace, která čas od času nastane a je srovnatelná s náletem kobylek - jen tolik nevržou a slušně poděkují. :-D
    Nejsem si jista, zda se v sezóně urodilo dostatečné množství brambor.... :-))

    V každém případě díky za inspiraci i obětavost, s jakou se snažíš i v bojových podmínkách, kdy "kdosi" až tak zcela nesouhlasí s tvým ťukáním do klávesnice.... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak potvrzeno od maminky, že 6-8 kousků s tím, že jeden kousek se tak akorát velikostně vejde na talíř čili normální strávník nesní víc jak dva. Třeba já dám dva, ale v průběhu čtyř hodin :D pokud se udělají menší, tak, aby se na talíř vešly kousky dva, pak je jich cca 12 :)

      Rozhodně lze tedy doporučit testování v období, kdy podobná návštěva celého zástupu strávníků nehrozí! :D

      Vymazat
  3. Mňam. Prosím jeden poslat expres :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm, taky bych si dala říct - hernajsky - já chci domů :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)