sobota 13. srpna 2016

recept - cuketový perník


Taky se vám urodilo na zahrádce? Sezóna cuket je tu a proč nezkusit něco nového aneb když tu mamka není a já nevím, kde má recept na cuketovou bábovku, zkouším co kde najdu a z toho vzešel právě tento "moučník". 

PS: kdo hledá recenzi na knihu, bude a rovnou na celou sérii. Podle časových možností, vydržte ;-) 



Ráda bych uvedla zdroj receptu (název kuchařky), ale ta jaksi nemá úvodní desky, takže nemohu...



Ingredience:

dva hrnky nahrubo nastrouhaných cuket (neloupu, jen vydlabu měkký střed)
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru (dávala jsem krystal)
2 lžíce kakaa (sypu od oka)
1 lžíce skořice (rovněž od oka)
vanilkový cukr (nebyl doma k nalezení, šlo to i bez něj)
prášek do pečiva
3 vejce
1/2 hrnku oleje (v našem případě slunečnicový)
1/2 hrnku mléka nebo vlažné vody (volím mléko)
citronová kůra

Nejprve v míse smícháme všechny "suché" přísady, promícháme a vedle si připravíme ty zbývající, které pak postupně vmícháváme do těsta. 

Plech vymažeme olejem a vysypeme - kokosem, strouhankou, drcenými piškoty nebo hrubou moukou - jak je ctěná libost.

Troubu předehřejeme na 160 stupňů ;-)


Celé se to peče přibližně 30 minut - podle velikosti plechu, kterou je potřeba zvolit úměrně k velikosti hrnečku, kterým jsme odměřovali množství. Menší hrneček = méně těsta = menší plech = kratší doba pečení nebo větší hrneček = hodně těsta = větší plech = delší doba pečení ;-)

Výsledek bych čekala o něco málo nadýchanější a větší, totiž vyšší jsem chtěla říct, ale nevadí. Zároveň byl i trochu "mokřejší". Příčinou může být fakt, že jsem z cukety nevymačkávala přebytečnou vodu - příště to udělám. 

Pomazaný jahodovou marmeládou chutnal skvostně a vydržel krásně čtyři dny :)





10 komentářů:

  1. Jééé, kuchařka bez desek, tudíž autor/ka utajen/a... nepůjčila sis ji ode mne z příruční kuchyňské knihovny? Je mi to nějaké povědomé, takových mám několik a i když v nich nejsou žádné úžasné barevné obrázky, tak ty recepty jsou senzační a bez chyb (což se, želbohu, nedá říci o všech těch novýách, načančaných, jejichž tvůrci a tvůrkyněmi jsou nezřídka cereblity, co o sporáku a troubě snad ani neslyšeli) .
    Nevěš hlavu, žádný učený z obláčků nespadl, pro příště víš, že máš použít ždímačku.... takhle jsi ale zase ušetřila za pití, když byla mokřejší... :-)
    A čtyři dny obsah plechu vydržel? To se zrovna, jak na potvoru, nestavila návštěva? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Néé - neboj - i u nás takovou skříňo knihovnu máme - i když bez desek je jen pár kousků :) Jasan - ždímačka je v plánu, i když nevím, jestli tenhle recept vyzkoušíme znovu, protože ho předběhl jiný, ke kterému se snad dostanu později. Netušila jsem ,že dopadne dobře, takže mám nafocen jen výsledek a ještě bídně :D Pravda, když je mokřejší, člověk nemá pocit, že se zadusí, ale stejně, klasický perník je víc nadýchaný - tohle nebylo - uvidíme při případném druhém pokusu, bude-li vzata tato receptura na milost :)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. tedy, to bys mohla napravit - nedám na ni dopustit a zejména v létě a ještě na domácí :)

      Vymazat
  3. Cuketky mám rada, ale využívam ich viac na slanú kuchyňu. Polievky, omáčky, placky, zapekané cestoviny a tak. ;-)
    Koláč vydržal štyri dni? Klobúk dole!! U nás má koláč šťastie, ak sa dožije 40 minút ;-) Tak ale u nás doma bývajú sarančata ;-)
    nad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás je to tak půl napůl - sladké i slané :) chutná nám oboje :) neboj, pamatuji časy, kdy půl plechu zmizelo za 15 minut, ale jsme tu na to jen tři, takže nám to vydrží déle :D

      Vymazat
  4. Určitě zkusím :) Vypadá to dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus a dej vědět, jak to dopadlo :)

      Vymazat
  5. Vypadá to náramně žravě, z tebe se ještě stane parádní kuchařinka! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako nouze naučila Dalibora housti, tak mě naučila obraceti se u plotny a trouby :D :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)