středa 7. září 2016

recept - Cuketovo-ořechová bábovka


aneb recept, který jsme vyzkoušeli a už u nás zůstane. Proč? Protože je to naprosto výtečná záležitost a navíc jednoduchá. Co si přát víc? Někoho, kdo vám jedinečný moučník naservíruje tak říkajíc až pod nos a kakaíčko jako bonus k tomu! :) Jdeme péct!


Připravíme si:




Tak a to vám sem vypsat nemůžu. Proč? Protože jsem si receptík vypůjčila od Kluků v akci a nechci krást, čili klik a můžete si ho vytisknout nebo opsat i vy ;-)


Protože autorský zákon je autorský zákon, bude dnešní recepis netradičního ražení spíš formou rad neb pustit si ho nebo pročíst můžete na odkazu výše :)

Dávám-li cuketu do moučníků, tak ji zásadně neloupu a strouhám se slupkou. Ale třeba do takových cuketových bramboráků se loupe, neb tam by šlupka vadila. Jinak doporučuji z cukety před přidáním do těsta vymačkat vodu. Nevylévat, hodí se pro případné naředění.

Bude to jedlé? Otázka, kterou si pokládám před každým experimentem nebo novým receptem. Ale odvážným prý štěstí přeje, tak se toho nebojte. Ono to vždycky nějak dopadne. Jako ostatně všechno. Jen málo co zůstane bez výsledku, pokud se nejedná o matematický příklad.


Smíchat suché ingredience, přidat mokré a vymíchat řidší těsto. Zapnout troubu, vymazat pekáček, nalít těsto, strčit do trouby a doufat :) výsledek na sebe nenechá dlouho čekat. V tomto případě cca 40 minutek. 


Když ochutnáváte moučník ještě teplý, tak vás prý bude bolet bříško. Jenže kdo by odolal, když je to tak výtečné a teplé a čerstvé úplně ze všeho nejlepší?


U nás se už pekla tato bábovka třikrát a pokaždé se po ní jen zapráší. Nadýchaná, vláčná, díky oříškům, které jsem měla na hrubší kousky, křupavá a naprosto famózní. Nová stálice v naší domácnosti. Přeji dobrou chuť i vám, pokud se rozhodnete vyzkoušet.

Vaše Vendi. 


8 komentářů:

  1. koukam, ze si se dala na cuketovou manii :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Urodilo se, tak je potřeba s nimi nějak naložit a pořád dokola řízky, to není ono :) :-P

      Vymazat
  2. Oho, nadúroda může být občas i užitečná... hlavně když máš vůbec k dispozici prostor, kde se může nadurodit, pak se různé experimenty podnikají snáze, protože případná nepoživatelnost tolik nebolí (nejoptimálnější situace, kdy k pár korcům půdy chrochtá ještě v chlívku pašík, kterému je nepovedky možno přesunout).
    To není tvůj případ - jsi zdatný a úspěšný kuchyňský bojovník. :-)
    Nějak mne (starou to konzervu) ovšem lehce vykolejila nová úprava - byla jsem pohodlně navyklá, že suroviny jsou pěkně naservírovány přímo.... no, ale jeden klik nikoho nezabije.... možná...
    Jak jsem se totiž aktuálně asi před deseti minutami dočetla, tak i uvedení odkazu porušuje autorské právo či co... abych nenarazila, tak případní zájemci o podrobnosti zkuste hledat u takového toho rozverného zajíčka pro pány, vyhrál soud na to téma.....
    Ještě než jsem zjistila toto, měla jsem v hlavě myšlenku týkající se toho "autorství" a prokazování případných práv.... a napadla mne absurdní situace, kdy se budete chtít podělit o variantu boeuf a la mode.... jenže pak zjistíte, že na tuto úpravu má v důsledku autorská práva jen jistá Mme Vernouil z Aix de Mére a pokud byste chtěli požádat o svolení k šíření, pak pomněte, že je jí 88 roků a hovoří výhradně normandským dialektem... a vaše státnice z francouzštiny vám budou víte k čemu.....
    Takže s tím autorstvím je to v některých oblastech hodně sporné....no nicméně, toto není příspěvek o právech, ale recept - vypadá jednoduše, spotřebuje minimum nádobí - jdu do toho... jen co chytím tu veverku, co mi vykradla ve spížce všechny oříšky a alespoň něco z ní vyboxuju zpátky. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajdo, ty jsi talent na romány! :D komentář skoro delší než samotný článek :-*

      Jakože když dám odkaz na něco, tak to taky porušuje autorská práva? Bože a to kdo vymyslel toto, nebo daná kauza mne jaksi minula :)

      Pašíka nevedeme, ještě toho trochu. Kachny stačí! :D

      Neboj, příště budou suroviny zase hezky vypsané tady :-*

      Jo playboy? :D

      chudák veverka - hele, nech brouka žít, totiž veveruchu a ono to jde i bez oříšků - tak jsem ji zkoušela poprvé a byla také výtečná :)

      Vymazat
    2. Když si odmyslíš fotky, tak textově určitě :-D
      To jsem nevěděla, že kachny taky zblajznou úplně všechno, včetně toho, co se nezadařilo.... no jo - městská panička....:-D
      Když teda myslíš a přimlouváš se, tak ji nechám na pokoji - nejspíš bych stejně neuspěla... z invalidního vozíku se blbě chytají i mnohem pomalejší zvířátka.... :-D

      Vymazat
    3. Dobrá, příště pojmu recept jako román! :D Zajdo provokatére!
      Kachny jsou šikovné a nevybíravé :-P :)
      No právě, znáš se... ještě by sis ublížila a veverka by se ti z poličky chechtala :)

      Vymazat
  3. Velice ti děkuji za skvělý recept, který si uložím na zlé časy :-).
    To s tím teplým moučníkem jsou jenom kecy. To už bych totiž dávno umřela na břicha bolení, protože co já se najedla teplých buchet a čerstvě upečeného chleba... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. že je to žblebt, který neplatí? :D souhlasím, taky už bych měla břichabol permanentně :)

      A rádo se stalo, snad bude mít úspěch i u vás ;-)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)