úterý 11. října 2016

recept - smažená cuketa v těstíčku


Letos nás zkoušení receptů z cuket nějak chytlo. Urodilo se nám (ještě teď mám na zahradě tři, které půjdou pod maso a do buchet a bramboráků. Dnešní receptík byl horká novinka. Napadlo nás, proč ji nezkusit, i když zněla dosti netradičně. Cuketa smažená na sladko? Inu, jdeme na to!


Budete potřebovat:

cuketa
hladká mouka
vejce
mléko (je jedno zda polotučné nebo plnotučné)
moučkový cukr
olej (slunečnicový jsme použili)
skořice (mletá)


Začneme přípravou těstíčka - recepis neuváděl konkrétní poměry, takže to bylo vážně dobrodružství - Mouka + vejce + mléko - konzistence cca jako těsto na palačinky, raději hustší. Proč? Protože řidší vám z cuket v oleji zteče k jedné straně a druhá (v té chvíli vrchní) zůstane holá. Proto raději hustší. 

Prosátý moučkový cukr smícháme se skořicí a voilá - skořicový cukr je na světě! To je složité, že? :)


Co s cuketou? Nakrájet na přibližně centimetr silná kolečka. Oloupat a vykrojit měkké středy! 


V pánvi rozehřát olej a jdeme na to - vymáchat/namočit cuketovou pneumatiku v těstíčku a šup s ní do pánve a smažit z obou stran, dokud těstíčko nezezlátne. Někdo po vyndání dává na chvíli okapat na ubrousek či papírovou utěrku.


Ještě teplé obalit ve skořicovém cukru a baštit, protože studené moc dobré nejsou. Zůstane vám taková vodnatá olejovitá gumová hmota. Vážně, teplé jsou skvostné a jen se po nich zapráší :) Dobrou chuť!


8 komentářů:

  1. Tý jo, díky za recept! Trochu mi to připomíná cibulový kroužky, na který mě kluci ukecali, vypadaly podobně divně, ale nakonec z toho vylezla docela velká dobrota. A na sladko? Proč ne, když se cuketa cpe i do buchty, že jo :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě to mě na cuketě baví, že ji můžeš zpracovat na víc způsobů. Nedávno jsem zahlédla i polévku! :) Určitě budeme zase příští rok něco nového testovat :) k cibulovým kroužkům se přemlouvám, ale zatím odolávám :D

      Vymazat
  2. Mé konzervativní srdéčko plesá - máme zpět klasickou úpravu. Na rozdíl od Janinky mi tedy jako první naskočila jablka v županu a cibulové kroužky teda v těsném závěsu.... vše úhledně "obaleno" myšlenkou, že trefit ideální konsistenci toho těstíčka není jednoduché a nezapatlat všechno v okruhu dvaceti metrů ještě složitější. Výsledné výrobky jsou čerstvé a křupavé velmi chutné, ale asi zkoušku tohoto receptu odložím na příští sezónu - momentálně by si tvorba nemusela tak úplně sednout s tím, jak mi je.

    Každopádně díky za inspiraci.... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klasickou úpravu čeho? :D :D jsem vedle jak ta jedle. Asi jsem si přiskřípla vedení do dveří :D

      Nemusíš je jít dělat hned teď a vyzkoušet všechno, co zkoušíme tady :D Hele a já ani nenakdyala - až jsem se divila - fakt je lepší husté - naředit můžeš vždycky ;-)

      Rádo se stalo :)

      Vymazat
    2. Klasická úprava rozpisu surovin - to jsem myslela.

      Vymazat
    3. rozumím, že nemusíš jinam jako minule :D

      Vymazat
  3. Tak tohle zkusím. Vypadá to vážně dobře.
    Ree

    OdpovědětVymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)