středa 9. listopadu 2016

recept - jablečný koláč


Blíží se zima a s ní i období přímo stvořená pro kakao, teplou deku, film či knížku a něco dobrého na zub. Dnešní kousek je trošku pracnější, přesto jsem měla velkou radost, že jsem ho zvládla vytvořit sama na první dobrou. Holt časy, kdy mi mamka stála za zády jsou nenávratně pryč. Ale nebudu brečet, už ne. Zejména kvůli ní musím zůstat silná, už tak toho má nad hlavu sama se sebou a truchlit... to budu, až tu doopravdy nebude, teď si musíme užít ten čas, který jí na tomhle světě zbývá... a dost - jdeme péct!




Připravíme si!

700 gramů hladké mouky
250 gramů tuku (Hera)
250 gramů cukru krystal
3 vejce
prášek do pečiva
citrónová kůra
vanilkový cukr
cca 4 lžíce mléka
skořice, oříšky, rozinky
jablka


Začneme tím, že omyjeme, vykrájíme a nastrouháme dostatečné množství jablek. Jak ho poznáme? Inu, od oka - také jsem s tím měla problém. Maximálně vám zbudou a dáte si je k svačině třeba s mrkví nebo do tvarohu. Já jich měla po vytřídění těch špatných cca deset středních. Nastrouhat, promíchat se skořicí a cukrem a je připraveno. Mlsalové na druhou nalámou ještě vlašské oříšky a přidají třeba rozinky. 


Než se pustíme do samotné přípravy těsta, vytvořte si místo, kde budete válet a rovněž si  někam k ruce dáme plech, na kterém budete buchtu/koláč péci. Troubu zapněte na 180 stupňů a jdeme si upatlat ruce. Mouku, prášek do pečiva, cukr, vejce,, citronovou kůru, mléko a změklý tuk (snad jsem na nic nezapomněla) dáme do mísy a rukama vypracujeme hladké, pohromadě držící, těsto. Pokud vám postupem, vůni i konzistencí připomíná vánoční linecké, nejste daleko od pravdy. 

Vzniklé těsto si rozdělte na dvě poloviny. Jednu nechte v míse a druhou vyválejte podle velikosti zvoleného plechu tak, aby vám plát pokryl celé dno. Plech se nijak nevymazává, ani ničím nevykládá. Nepřilepí se, nebojte.

Ještě, než na těsto dáte jablkovou směs, propíchejte ho vidličkou, jinak se vám bude nadouvat a vznikne průšvih místo moučníku. Rozvrstvíme rovnoměrně jablíčka a vyválíme druhý plát. Mně osobně se povedl větší, takže jsem ho okrojila a ty odkrojky mi bylo líto vyhodit, proto jsem udělala jakoby druhou horní vrstvu ;-) 

Opět propícháme vidličkou a pečeme přibližně hodinku. Jste-li milovníci tvarohu, pak stejný postup lze použít i pro tvarohovou variantu. Místo jablíček pak připravíte tvaroh s moučkovým cukrem, vajíčkem, trochou smetany a vanilkovým pudinkem. Dají se přidat rovněž rozinky :) Možná by šla i maková verze, jenže tam se obávám, že by výsledek byl suchý jako cesta - nemáme ozkoušeno. Která z variant vás láká nejvíce a pečete doma něco podobného?


8 komentářů:

  1. Ano, toto těsto opravdu činí přípravu o dost obtížnější... a také vyžaduje hodně "mokrou" náplň... takže pokud jsou jablíčka sušší, spojím je s tvarohovou náplní půl na půl... a moje babička dělala totéž i s mákem - a bylo to chuťově moc dobré.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. právě proto bych měla strach z toho máku, že bude moc suchý :) hm jablíčka s tvarohem dohromady? páni, to vůbec nezní marně! :)

      Vymazat
  2. Mňam! Na tohle mám vážně chuť. A určitě to vyzkouším.
    Ree

    OdpovědětVymazat
  3. Vypada to luxusne. Mamka ted delala experiment podle kadernice, nastrouhana jablka na linecke testo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To také nezní vůbec marně :) tenhle je pracnější, ale opravdu výborný a s mokrou náplní krásně vláčný :)

      Vymazat
  4. Vypadá to mňamózně! Já bych si to ale asi trochu upravila - místo bílé mouky bych stopro dala hladkou špaldovku z Lídlu, nedám na ní dopustit! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a je to mňamózní :) wow - v Lidlu ji mají? budu se tam muset porozhlédnout lépe, vždycky proletím jen pro to nejnutnější a mažu :D :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)