pondělí 12. prosince 2016

Advent 2016 - U madam Larissy V.

Protože jsme v polovině, dáme si dnes kousek, který v sobě skrývá malou hádanku. Jsem si však více než jistá, že si s ní hravě poradíte! :)



online tvorba nápisů



Betace: Claire
Počet kapitol: 10 různě dlouhých
Rating: Ale kdeže… ne
Párování: Možná, cíleně však nikoli

Shrnutí: Deset krátkých příběhů pro adventní čas roku 2016. Koho byste tipli na jakou sladkost? Čím ta či ona postava ze světa HP hřeší? Všichni se dříve či později zastaví v čajovně U madam Larissy a vy budete u toho. A kde se ona čajovna nachází? To vám neřeknu, stejně by vám to k ničemu nebylo. Kouzelníci to dávno vědí a mudlové? Ti by ji nepoznali, ani kdyby do dveří narazili čelem!


zdroj konvice a hrnečku


díl 5. -  čokoládovo-višňový dort


Asi bych měla na úvod říci, že U madam Larissy nenajdete jen dobroty typu vezmu jeden kousek a jdu, ale jsou tu k vidění (a zakoupení) i celé dorty. Pravda, jen málokdo si jen tak z plezíru koupí obří kus pro minimálně šest lidí, ale stane se, že se koná oslava nebo párty, a protože je čajovna vyhlášeným místem, tak i sladkost v krásném balení převázaném mašlí může být pro mlsaly krásným a vítaným dárkem. Jeden pravidelný zákazník však párty ani večírek nepořádal a přesto si kupoval vždy celý dort. Kdo jím byl?

Inu, já se vám ho pokusím popsat. Schválně, jestli ho uhádnete. Osobně tipuji, že rozhodně ano. Už jsme se s ním v této “povídce” setkali. Inspiroval nejmenovanou osobu k návštěvě tohoto sladkého místa plného neodolatelných a lákavých dobrůtek. Jeho věk je častým cílem spekulací všeho druhu. Někdo neváhá tipovat i třímístné číslo, přitom se datum i rok jeho narození dají snadno najít, tak je známý. Ti, kteří tipují sto a výš, nejsou daleko od pravdy, neboť tento muž se narodil již v roce 1881. Nevěříte? Věřte! Další věc, která ho vystihuje, jsou jeho brýle a dlouhý šedý vlas i vous. Netušíte? Tomu se mi ani nechce věřit! Ale dobrá, ještě přidáme. Žádný problém.

Rád nosí hábity v netradičních barvách, střizích i provedeních a nebojí se ani vzorů, jako například zlaté hvězdy na temně modrém podkladu. Nebo mrazivě světle stříbrná se zlatými detaily. Jeho autorita je nezpochybnitelná, stejně jako neortodoxní názory a zvědavost lehce na hranici vtíravosti a drzosti. Vyniká jistou dávkou moudrosti, která se sem tam dá zaměnit s arogancí. Ale nemá jen světlé stránky, má i ty temné, o nichž ví jen málokdo, a právě jako on je plný protikladů a skrývá nejedno tajemství, tak i jeho zamilovaný dort je takový. Čokoládovo- višňový.

zdroj obrázku


Křehké těsto naplněné vláčným hořko sladkým čokoládovo-smetanovým sametovým krémem, který se při nakrojení lehounce táhne a lepí na nůž. V něm božské, dech beroucí šťavnaté a akorát kyselé višně. Zakousnete se a ústa vám ochromí orchestr chutí. Neslintáte? Já tedy ano! To vše je ještě posypáno nahrubo nasekanými opraženými mandličkami, bože, já mám takový hlad - totiž chuť. Jen si představte, jak božský musí být! Ani sladký, ani kyselý, ani hořký… od každého ždibíček a dokonale vyladěný do nejposlednějšího soustíčka, bože můj, to se nedá vydržet, jdu si najít něco na zub! A až si utřete ty sliny, nezačínejte mě proklínat! Jsem v tom naprosto nevinně. Kdo si myslíte, že si takhle gurmánsky pochutnává? Vždycky slupne ten dort celý. Sem tam se rozdělí, ale jen výjimečně a s výjimečnou osobou. Protože byť sem tam působí jako nerudný samotář, rád ocení dobrou společnost, stejně jako dobré a kvalitní pití, nejen jídlo. Však za jeho “vlády” se bradavické stoly prohýbaly pod dobrotami… no, radost pohledět. Už víte?  

4 komentáře:

  1. Brumbál má dobrý vkus! Slintám taky :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osobně slintám několikrát- při psaní, při zveřejňování a teď zase - to jsem si zase něco vymyslela! :D

      Vymazat
    2. Sladký je dobrý na nervy, jen si dej! :)

      Vymazat
    3. :D na nervy jo :D na cholesterol a cukrovku už míň :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)