neděle 7. května 2017

knihovna –  A. J. Molloy: Jmenuji se X


Anotace knihy mne celkem zaujala. Už nevím, jak a kde jsem na ni narazila. Možná byl výprodej? Nebo spíš na mě vyskočil někde na databázi odkaz. Opravdu nevím.  Nicméně recenze byly a jsou celkem rozdílné a pohybují se ve škále od odpadu k pěti hvězdičkám a už samotný tento fakt mne nalákal, abych knihu prubla. Jak to dopadlo?

zdroj obrázku klik




Originální název:  The Story of X

Rok vydání v ČR2013
Rok vydání originálu: 2012

Počet stran:  247

Žánr: erotika
série - žádná

Vydal:  Fragment
Překlad: Petruše Klůfová

 Anotace z databazeknih.cz:


Dvaadvacetiletá americká studentka Alex (pro přátele X) přijíždí do Neapole, kde chce získat pro svou práci podklady o italské mafii. První večer se v luxusní kavárně setká s elegantním mužem, který jí naprosto učaruje.

Marc Roscarrick – potomek šlechtického rodu – je přátelský, společenský, inteligentní a neuvěřitelně přitažlivý. Kolem něj se však vznáší aura záhadnosti. Atraktivní muž v X probudí dosud nepoznanou spalující touhu. Jeho tajemství je ale pro dívku šokující.

Vztah X s Marcem je možný pouze za jeho podmínek. Dokáže se X vzdát svých přání a podřídit se? Své touze, ohromující přitažlivosti a erotickým tajemstvím, která ji děsí a vzrušují zároveň?

Každý má svá tajemství – z některých ale mrazí a pálí zároveň.


Vendi, recenzent amatér:


Očekávání:

Velmi protichůdná, ale spíš prostě oddechová erotická literatura se slibnou ústřední zápletkou. A už vím, kdy na mě kniha vybafla, když jsem hledala anotaci k Alfě!

Skutečnost:

Jak jsem zmínila již v úvodu, kniha se setkává s rozdílnými reakcemi. Autorka je cupována za celou řadu negativ nebo vychvalována za zdárně vylíčené sexuální scény. No a jak jsem to vnímala já?

Příběh měl velký potenciál. Mladá studentka z Ameriky v Evropě na zkušenou a za informacemi. Tajemný boháč zapletený do tajné organizace. Mafie všude kolem a tajemná mysteria plus to vše okořeněné erotikou – no nezní to dobře na dlouhý zimní večer?

První čahoun s nepovedeným a pořád ještě živým tetováním na krku, které připomíná pásový opar, popojde dopředu. Zahání mě do kouta. Jsem pouze jedna z krys v neapolské uličce. Nůž má falický tvar, je ztopořený. Mžiknu k bezmocnému nebi a pak na nelítostnou temnotu uličky za zády násilníků. Ne. Odtud žádná naděje nepřichází. Není ani tady. Ani jinde. Jsem sama.


Zní to skvostně a dal by se z toho vyždímat jedinečný a napínavý a pikantně kořeněný příběh. Jenže autorka si řekla ne, já vám na to prdím a udělám z toho nedotažené, nemastné, neslané, odfláknuté cosi a vy už si to nějak domyslíte.

Začátek je utahaný a nudný. Jakmile se to začne rozjíždět a vypadat slibně, autorka se zasekne a příběh taky. Respektive jeho kvalita. Spousta nezodpovězených otázek, nedostatek detailů, doplňujících informací. Jako kdyby neměla čas a sepsala jen zevrubnou kostru a nazdar bazar, však oni si to koupí i tak a ještě budou rádi.

Tohle si myslí? Že to bylo jen náhlé vzplanutí a sexuální vášeň? Že tohle mezi námi je? Jen přelétavé poblouznění, co se do příštího týdne vypaří?
Vytuší, že jsem rozrušená.
"Alex, jen bych ti rád něco prozradil, než pojedeme dál."
"A o co jde?"
"Jestli jsi..." Uhne pohledem. "Připravená." Protože pokud s tím vztahem chceš pokračovat, jsou tu jisté věci..." Opět na mě zaměří modré oči. "Jisté věci, o kterých bys měla vědět."


Zpravidla negativní recenze nepíšu a už musí být, abych dala méně jak tři kachničky. Jenže tady to jinak nejde. Dávám dvě a to ještě s přimhouřeným okem. Jedna je za nápad a potenciál, který z anotace vyplýval a po přečtení zůstal nenaplněn a ta druhá za pěkný obal a zdařilý překlad bez chyb, překlepů a nesmyslných obratů (na čemž má podíl dozajista i korekce). Kdyby alespoň ten konec nebyl uspěchaný a takový… nula nula prd pořádně nedotažený, tak by to i na dvě a půl bylo. No, třeba příště budu mít lepší ruku při výběru.




2 komentáře:

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)