středa 10. května 2017

recept - hrachová polévka


1. Středeční články mají výpadky - snažím se, aby to tak nebylo, ale zmůžu jen málo, takže se svým nejvěrnějším (zejména věrně reagující Janince :D) omlouvám, ostatní bez tak komentují minimálně :)

2. Byl mi na facebookovém profilu blogu položen zvláštní dotaz - proč píšu a fotím recepty, když můj popis je amatérský a fotky rovněž? Protože mě to baví a ráda bych ukázala, že i totální dřevo může v kuchyni uspět a může si poradit a naučit se základy a sem tam se objeví i reakce, že jsem někoho inspirovala a to je příjemné. A pak mi psaní pomáhá si věci tak zvaně "zažít". 

3. Konec okecávání a jdeme na polévku. Vždycky se u nás doma dělala hrachovka z pytlíku a byla a je výborná. Jenže mě pořád lákalo zkusit poctivou, domácí. Nevím, kde jsem vzala představu, že je složitá a náročná na čas a že ji v žádném případě nemůžu zvládnout. Také si to myslíte? Pak vás moc ráda vyvedu z omylu! ;-)




Začneme jako vždy seznamem ingrediencí:

300 gramů hrášku - mraženého nebo čerstvého
2 střední brambory
1 cibule + olej
1 litr vody nebo vývaru
česnek, pepř, sůl,(vegeta)
smetana

+ rohlíky a máslo na krutonky a kdo chce, tak ještě 150 gramů slaniny


Hrášek se prý má nechat přes noc rozmrznout. Nenechávám a dělám rovnou ze zmrzlého. Nejlepší je čerstvý, ale ten se v zimě vážně sehnat nedá a ani z toho mraženého není polévka špatná - ba co víc, je výborná.

Takže - v hrnci rozehřejeme olej (olivový, slunečnicový, někdo nahrazuje sádlem) a osmažíme na něm na drobno nakrájenou cibulku. Když je tak akorát - začíná lehce hnědnout - přidáme česnek, hrášek, nakrájené brambory a krátce osmahneme. Zalijeme vodou (nebo vývarem), osolíme, opepříme, přiklopíme pokličkou a necháme dusit do měkka - cca dvacet minut až půl hodiny. 



Osobně jsem hrášek dala odhadem a vodu rovněž. 

Jakmile jsou brambory měkké, odstavíme z plotny a opatrně rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud si nejste jistí, můžete výslednou polévku pro jistotu přecedit. Podle potřeby naředíme vodou a zjemníme smetanou, případně dochutíme solí.  

Polévku podáváme s krutonky z bílého (nebo celozrnného) pečiva, které buď pečeme v troubě na pečícím papíru bez másla, nebo je osmahneme do křupava na másle na pánvi. Kdo má rád křupavou slaninku, může hotové naservírované porce ozdobit právě kousky slaniny a pár kuličkami hrášku - Dobrou chuť!

4 komentáře:

  1. 1) Janinka ti převelice děkuje a vůbec se nebude zlobit, když ti středa nevyjde. Janinka totiž poslední dobou nedodržuje na blogů vůbec nic :D-
    2) I zde je ti Janinka vděčná, neb hrachovku nedělá, neumí a ráda se ji naučí jinak!
    3) A hele, ono to není vůbec tak složitý, jak jsem si myslela, dííík! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1. Taktéž převelice děkuji a řád není potřeba, inteligent přece zvládá chaos! :D
      2. jaj - potěšení je na mé straně!
      3. že není? A výsledek rozhodně stojí za to!!! rádo se stalo ;-)

      Vymazat
  2. hrachova polivka neni spatna, ale mam radeji hraskovou, musi mi tam ty kulicky plavat :-P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Táta taky něco takového prohlašoval, takže příště bude i s kuličkami :) :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)