středa 12. července 2017

recept - vajíčková tlačenka


Znáte? Neznáte? Děláte? Milujete? Nesnášíte?

Já si trochu připadala jako pejsek s kočičkou, když pekli dort, protože mamka už nebyla ve stavu, aby mi poradila, na internetu jsem našla miliardu variant a navíc jsem tu měla želatinu, na které není recept. Na jednom druhu speciálně určeném právě pro přípravu vajíčkové tlačenky je, jenže... mně se nechtělo vyhodit tu, kterou jsem tu měla a taky tu ve špajzu doslova prosila sklenice zeleniny o zpracování. Takže? Jdeme to zkusit, ono to nějak dopadne!


Připravíme si:

5 vajec uvařených na tvrdo (To je překvápko, že? Vajíčka u vaječné tlačenky! :D)
sůl, pepř
cca 200 gramů salámu - točený, gothaj, dietní, šunkový, telecí párek - jak je libo
2 kyselé okurky
1 cibule
1 sklenička zavařené zeleniny - říká se tomu Moravanka, Znojmijanka atd. i s nálevem!
200 gramů majolky
1 želatina na vaječnou tlačenku - dávala jsem dvě na sladké i slané použití od Dr. Oetkera
voda, extra hrášek, zavařené kapie apod.



Začneme tím, že zeleninu přecedíme a nálev nevylévejte, dejte do sklenice, která má na sobě rysky (odměrka). Všechno pokrájejte na jemno (nebo se píše najemno? Nikdy si nejsem jistá :-/) - takže salám na kostičky, cibule na drobno, okurky, zelenina ze sklenice, vajíčka, kapie... jen hrášek nemusíte. Někdo to mele v mlýnku a někdo seká v robotu. My máme radši, když jsou tam ty kousky vidět a vzniká pěkná mozaika.



Za další - volba vhodné nádoby - silikonová forma (zkoušela jsem poprvé a velmi se osvědčila), srnčí hřbet vyložený potravinářskou folií nebo pekáč na biskupský chlebíček. Případně existuje speciální pytlík na tlačenku. 

Připraveno? Výborně!

Nakrájené přísady smíchejte v míse. Osolte, opepřete a přidejte majolku. Želatinu připravte podle návodu. Pokud máte nálevu ze zeleniny málo, dořeďte vodou. Mně na té želatině psali jen čtyři lžíce vody a to mi přišlo nevím proč málo. Proto jsem dala víc - odhadem dvě deci a ty pytlíčky, čistě pro jistotu a ze strachu, že to neztuhne, jsem použila rovnou dva.



Vzniklou želatinovou směs promícháme se základem a rychle přemístíme do připravené nádoby. Je potřeba se s tím necourat, ať vám to netuhne pod rukama. Silikonové formy se nijak nepřipravují, rovnou do nich nandaváme lžící. Vše dáme do lednice na minimálně tři hodiny, nejlépe do druhého dne. 

POZOR: V těch zeleninových směsích bývá často feferonka. Kdo nemá rád pálivé nebo chce dávat tlačenku dětem, méně solí a pepří a feferonku vyndá! :)

A dál? Dál už jenom vyndáme, nakrájíme nebo pouze vyloupneme z formičky (ten nápad se nám velmi zalíbil a vajíčka sklidila úspěch, navíc není potřeba lžička nic, dá se to baštit rovnou rukama a jednoduše) a podáváme s pečivem a třeba zeleninovým salátem. Dobrou chuť!






4 komentáře:

  1. Tak to zkusím manžel se zbláznil a pořídil my 12 slepic a ty snáší jak steklí :) nestačím je z dělat a to jsme došla do stadia kdy podarovavám každého kdo k nám zavitá, a manžel pravil že za chvíli začne kvokat jestli my dam něco s vejci :):)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, tak to je slušný počet - ale přes zimu snáší méně, tak si odpočinete. My nad nimi taky uvažujeme, ale zatím jsme to pokaždé zamítli právě proto, že bychom to nezpracovali :)) vyzkoušej ;-)

      Vymazat
  2. Najemno i na jemno, oboje je správně :).
    Tlačenka vypadá fantasticky, díky ti za recept, ještě jsem nic takového nezkoušela, ale všechny věci v tom jsou dobrý, takže špatný to prostě bejt nemůže :D. A když to dám do formy na velikonočního beránka (páč jinou silikonovou nevlastním), to bude teprve pecka :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě mi to víc zamotej! :D

      Ježíši, to bude pecka! Vajíčkovo tlačenkový beránek! Ty jsi mistr! :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)