neděle 11. března 2018

knihovna – D. Easlea: Michael Jackson: Zpátky v čase


Že prý každý fanoušek by měl mít tuto knihu doma…


… tak si na toto tvrzení dnes hezky posvítíme. Obecně nemám podobné „slogany“ ráda. Může to vzbuzovat dojem vnucování se a zároveň to pro někoho může být podnět k názoru, že není dost… cool, in nebo cokoli… když podobnou knihu nevlastní. Psychologie je věda, to vám tedy povím! Ale zpátky k Michaelovi a této knize.


Zdroj obrázku klik

Kniha na:






Originální název: Michael Jackson: Rewind by Daryl Easlea and Ndugu Chancler The Life and Legacy of Pop Music's King

Rok vydání v ČR: 2018
Rok vydání originálu: 2017

Počet stran: 222

Žánr: biografie
série: není

Vydal:  Knihy Omega (web)
Překlad: Eva Samih

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji webu Knihy Omega, kde je kniha k zakoupení za 699,- Kč a Knihy Dobrovský, kde ji můžete pořídit v akci za 626,- Kč.

Ukázka k dispozici zde

Trailer:


Anotace z knihyomega.cz:


Cestujte zpátky v čase – z roku 2009 do roku 1958 – a prožijte neuvěřitelný příběh krále popu. 

K 25. červnu 2009, dni, kdy Michael Jackson zemřel, bylo po celém světě prodáno zhruba 750 milionů jeho alb. Jeho kariéra trvala 45 let, během nichž získal 26 cen American Music Award a 13 cen Grammy, k tomu ještě cenu Grammy Lifetime Achievement Award. Zařadil se na třetí místo v žebříčku nejprodávanějších interpretů – před ním jsou pouze Beatles a Elvis Presley. Zůstává jedním z nejpopulárnějších a kontroverznějších umělců všech dob. 

Daryl Easlea zkoumá život a dědictví Michaela Jacksona originálním způsobem – časem nazpátek. Od jeho tragické smrti, přes zlaté roky jeho sólové hvězdné kariéry, až po spolupráci s bratry ve skupinách Jacksons a Jackson 5 a život v Gary v Indianě. Výsledkem je kompletní obrazová historie krále popu. Nahlédněte do života tohoto génia, poznejte jeho démony a hlavně jeho hudbu, která zanechala nesmazatelnou stopu po celém světě. 

Kniha je doplněna 200 fotografiemi, časovou osou Jacksonova života, kompletní diskografií a předmluvou bubeníka Ndugu Chanclera. Tuto knihu by měl mít v knihovně každý fanoušek Michaela Jacksona. 

„Když se podíváte dolů z pódia, tak daleko, jak jen oko může dohlédnout, vidíte spoustu lidí. A to je nádherný pocit, i když to stálo spoustu bolesti a dřiny.“
Michael Jackson


Vendi, recenzent amatér:


Očekávání:

Co si budeme povídat, Michael Jackson byl fenomén. Existuje snad někdo, kdo jeho jméno nezná? Ať už vešel do povědomí svou hudbou, hudební kariérou, skandály nebo plastickými operacemi, tak alespoň jednou o něm slyšel každý z nás. Jeho nečekaná smrt světem otřásla. Američané jsou velkými fanoušky konspiračních teorií, a proto jich bezpočet bude už napořád i kolem smrti tohoto výrazného muže. Lákala mě možnost si o něm něco přečíst a nemůžu se zbavit scénky z MIB (Men In Black 2), kde si Michael zahrál. Nevím, proč se mi zrovna teď vybavila.



Skutečnost:

Nejdřív jsem propadla menší skepsi. Tohle není román nebo klasická kniha, kterou recenzuji nejčastěji. Jak se k tomu postavit? Jak ohodnotit něco, co vlastně nemá příběh? Tak to prostě zkusíme a uvidíme, co nám z toho vyleze.


Začneme tím, co o Michaelovi vím, aniž bych knihu četla:

- výborný tanečník
- kdyby žil Elvis, byl by Jacksonův tchán
- má minimálně dvě děti
- vytvořil tolik úžasných písniček (a k nim klipů), že by to samo o sobě vydalo na pořádně tlustou knihu
- vybavuji si jakýsi skandál za sexuální obtěžování dětí a snad i žalobu a pak focení s jedním z jeho dětí, které držel na balkoně, a málem mu upadlo, pokud to nebyl někdo jiný
- tragická a naprosto nečekaná smrt



Není toho moc, že ne? A teď kniha, kterou mám před sebou. Oceňuji, že je pojatá netradičně. Co jsem měla možnost vidět, tak jsou biografie zpravidla pojaté od začátku do konce. Že to zní jako blbina? Počkejte, pochopíte – tady totiž došlo k zajímavé věci a postupuje se od konce čili od Michaelovy smrti zpátky do minulosti a musím přiznat, že za to dávám velké plus. Je to zvláštní, neobvyklé a moc zajímavé.

„…Michael Joseph Jackson, král popu, producent nejprodávanějšího alba a muž, který se v showbyznysu pohyboval víceméně celých padesát let svého života, byl za mrtvého prohlášen dne 25. června 2009 odpoledne, ve 2 hodiny a 26 minut pacifického času…“

Přestože kniha není oficiálním (viz jedna z mých fotografií) a schváleným zpracováním života této hvězdy, rozhodně je jedinečná. Ať už svým pojetím, rozměry, nádherným přebalem, množstvím fotografií, tak i samotnou postavou Michaela Jacksona. Díky ní jsem měla možnost objevit nové informace. Podívat se hlouběji do jeho života i zákulisí tvorby a možná i sem tam poodhalit to, co si nikdo moc připouštět nechce, a sice že být všem na očích… být hvězda… být král popu s sebou nese možná víc negativ než pozitiv. My zpravidla vidíme jen to pozlátko a přejeme si být v kůži oněch celebrit, které obdivujeme a někdy až nezdravě stalkujeme. Ale myslím, že jsou často chvíle, kdy by si to ty hvězdy s námi nejraději vyměnily.

Dobré je, že vám autor nic nenutí. Ukazuje Michaela v normálním lidském světle a vše kolem něj… dalo by se říct nezaujatě. Je to taková malá pocta velikánovi, který ovlivnil mnoho hudebníků. A já musím uznat, že velmi zdařilá. Ať už patříte k jeho fanouškům nebo k těm, kdo ho považují za podivína a pedofila (tady se názory hodně rozchází a upřímně, pokud čekáte v knize nějaký závěr nebo pikantnosti tohoto směru – ruce pryč, nic takového nenajdete), dostanete díky knize možnost podívat se na vše z jiného úhlu. Lidé často zapomínají, že mince má dvě strany a nic není jen černé nebo bílé a občas… občas soudíme moc zbrkle a na základě zprostředkovaných informací. Při čtení podobné knihy jsem si uvědomovala jednu věc – jak moc je život křehký a snadno se může zvrtnout, ba co víc – skončit.

Za čtyři kachničky a nemám co k tomu dodat. Pustím si oblíbenou píseň Ben a jdu najít kapesník, protože někdy je člověk emotivní aniž by cíleně chtěl. A jak se píše v knize: Král popu je mrtvý, ať žije král!



Jakou píseň od Michaela máte rádi? A je pro vás ikonou nebo jen jedním z mnoha umělců? Svrbí vás otázka: Proč jen čtyři a ne plný počet? Dvě věci – cena v poměru k počtu stran + skalní fanoušci asi neobjeví nic nového, a proto nesouhlasím s tvrzením, že by každý fanda měl doma mít jeden výtisk. Není to kniha knih. Někdo by dokonce mohl autora obvinit z příživnictví, aneb někdo slavný umře a na trhu vznikne prostor pro podobné biografie. To máte jako s Harry Potterem – taky na nás chrlí jednu doplňkovou knihu za druhou a přitom je jejich kvalita a přidaná hodnota v poměru k ceně dost diskutabilní.



2 komentáře:

  1. Týjo, to je super zpracovaná recenze! Jacksona mám ráda, měl úžasnej hlas. Je mi líto, že ho zničila sláva a marnivost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jujky - až tak? :) děkuji, jsem ráda, že se líbí - je to rozhodně - byl - skvělý umělec a jeho písně budou žít dál!

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)