sobota 20. října 2018

knihovna - S.Young: Hrdina

Seznámení s novou autorkou!


Dnes začneme otázkami: Jak to máte s knihami vy? Držíte se jednoho nebo dvou žánrů a nehne s vámi nic? Nebo přeskakujete podle nálady? Co oblíbení autoři? Bojíte se zkoušet nové nebo naopak jste ti, co testují a objevují pořád a jen málokdy se k někomu vrátí? Variant existuje bezpočet. Jaký typ jsem já? Rozhodně mám několik oblíbených stálic v několika žánrech a k těm se ráda vracím. V mezičase ovšem ráda objevuji, ať už na základě recenzí, anotací, obálek nebo náhodného objevení. A v dnešní recenzi se s jedním takovým objevem seznámíme.


zdroj obrázku klik







Samostatný příběh od autorky oblíbené série Dublin Street. Pro Alexu Hollandovou byl vždycky hrdinou její otec… dokud nezjistila, že ona a její matka nebyly jedinou rodinou, kterou měl. Zrazená a nejistá se snaží aspoň uspět ve své profesi, ale když má v popisu práce schůzku s Cainem Carrawayem,...

Nakladatelství: Knižní klub (web) A teď jsem z toho jemně jelen – na webu Megaknih čtu, že vydal Knižní klub. Na webu Knižního klubu, že vydal Ikar v edici světový bestseller – teď mi někdo řekněte, kde je pravda? A obálka říká také Ikar! Tak se můžu podrbat zmateně na hlavě a pokračovat ve psaní. Edit po menším pátrání: ono je to vlastně v podstatě jedno, protože obě „platformy“ patří pod jednu společnost, a sice Euromedia Group. Ale pro pořádek by to chtělo… udělat v tom pořádek!
Žánr: román pro ženy
Rok vydání: 2016 (originál vydán v roce 2015)
Počet stran: 352
Série: u nás se uvádí, že žádná. Chyba lávky, moji milí, je i druhý díl. V originále má název Villain (Padouch) a podle anotace na goodreads.com se týká hlavního přítele hrdiny - Henryho. Série samotná pak nese název Hero. V edičním plánu jsem informaci o vydání této knihy nenašla. Pouze titulu s názvem Play on, který má vyjít 1.2.2019
Překlad: Zdeňka Zvěřinová


 Očekávání:

Řekla bych: hlavně žádné zklamání. Poněkud skromné, že? Upřímně, vážně jsem netoužila po něčem víc. Výběr mi dal zabrat. Po roce recenze pro Megaknihy.cz a já najednou nevěděla. Mám si dát druhý díl rozečtené série? Sáhnout po někom osvědčeném jako je Chris Carter nebo Stephen King? Odvázat se s Kotletou či se nedržet zaběhnutého a pokusit se o rozšíření obzorů? Prošla jsem několik kousků, a protože je výběr na webu neskutečný, byla to vážně dřina. Ve hře bylo šest knih, z nichž nakonec vyšla vítězně Samantha Youngová. Anotace slibovala uzavřený příběh. Chápeme ve smyslu žádná série (i když – viz výše – je další díl, ale ok). Dnes je totiž doba, kdy je sérií až moc. Každý tvoří sérii. Dva díly, tři díly, čtyři díly. Přijde mi, že čím dál méně se autor zvládne vymáčknout za jednu knihu. Někdy je to ku škodě, jindy ne. Kamenem úrazu se stává skutečnost, že vydavatelství se se svými čtenáři nemažou. Nemají první díly nebo dva, tři dostatečný prodej? Ať si čtenář škubne ploutví a hledá, kde je mu libo, my další nevydáme a jdeme chrlit něco jiného. To mě rotuje a ruku v ruce s tím přichází nevole pouštět se do sérií, které nejsou vydány komplet. Tady bych uzavřela diskusi, pokračovat můžeme v komentářích, dnes to má být o knize Hrdina!

UKÁZKA Z KNIHY - za návod, jak vložit ukázku z ISSUU patří díky Lucy!



Skutečnost:

Začneme netradičně obalem. U Megaknihy.cz můžete koupit jak slovenskou, tak českou verzi a za mě vítězí na celé čáře obal té naší, české. A zcela upřímně poráží i obálku americkou!

„…"Nemůžeš šéfa zabít hned první den, nemůžeš šéfa zabít hned první den, nemůžeš šéfa zabít nikdy…“…“

Kapitoly jsou parádní – ani dlouhé, ani krátké. Přibližně 10 stran jedna, což je naprosto ideální. Za mě spokojenost. Na krátké je expert Chris Carter. U něj je miluju, tady bych kvetla. Děj se rozjíždí pozvolna a nezačíná úplně typicky, za což tleskám a rozhodně dávám palec hore. Jakákoli špetka originality v tomto žánru se skoro vyvažuje zlatem. Nebudeme si tu ovšem mazat med kolem pusy a tvrdit, že Hrdina neobsahuje žádná klišé. To s čistým svědomím říct nemůžu. Na druhou stranu se toho autorka zhostila s nadhledem, erotiku příliš nerozmazává a nepitvá se v ní, za což opět body nahoru. Někdy nechcete, aby hrála v knize prim a jedno číslo se rozjelo na pět stran. Všeho moc škodí.

Knize se nedá upřít ani čtivost. Chytne vás a máte problém se pustit, čili zdatnější čtenáři s neomezeným časem na čtení ji mají za večer či odpoledne slupnutou. Nemusíte se však bát, že budu pouze pozitivní. Vždy se snažím být objektivní a hodnotit nejen pozitiva, ale i negativa. Kniha má pár hluchých míst. A co autorka úplně nevychytala, je epilog. Vzhledem k existenci samostatného příběhu Henryho trošku fail. Občas děj působí uspěchaně. Co by mělo být víc rozepsáno, je utnuto a naopak, co si tolik pozornosti nezaslouží, to se rozmazává. Už jsem na to delší dobu nenarazila, ale tady mi to celkem vadilo. Proto jedna kachnička dolů.

„…Při tom varování se mi rozbušilo srdce. „Naznačujete, že mi uděláte ze života peklo?“
„Jestli považujete tvrdou práci za peklo…“
Prohlížel si mě stejně pozorně jako já jeho a pak se ušklíbl. „Takže… jak moc jste zoufalá?“…“


Ani tak si ovšem kniha nevedla vůbec zle! Čtyři z pěti na dnešním trhu, kde se většinou sklouzává k průměru nebo jen lehce pod něj? Za mě rozhodně nečekaný úspěch! Musím říct, že styl psaní autorky mi vyhovuje, takže doufám, že se nesetkáváme naposledy. I když je seznam oblíbenců dlouhý, nikdy neškodí na něj jméno nebo dvě přidat.

Teď si můžeme něco říct k ceně knihy. Aktuálně je to 235,- Kč – na dnešní dobu slušná cena za klasickou knihu. Plus poštovné zdarma při zaslání Českou Poštou či vyzvednutí v knihkupectví a platbě převodem na účet. A upřímně – miluju ty jejich záložky – dávají ke každému nákupu! Tentokrát mi, místo samolepky a záložky přišly omalovánky. Nebudu tvrdit, že jsem na ně chvíli nekoukala dost nedůvěřivě. Koukala, je to změna. Já chci svou záložku! To byl samozřejmě vtípek, což je vám to doufám jasné!



Za zaslání recenzní eknihy mnohokrát děkuji Hance z teamu Megaknih a rovněž za skvělou domluvu a spolupráci. Škoda, že to jde jen jednou za rok, protože takový prima přístup je vážně paráda.

Knihu si můžete zakoupit zde:


4 komentáře:

  1. Já jsem stará konzerva a držím se toho svého, tedy detektivek a krimi. Dokonce i dětem kupuji knížky s detektivními zápletkami a pak je společně večer čteme :).
    U slovního spojení "jemně jelen" se mi docela zapletl jazyk :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já teda zpravidla taky, ale dala jsem si závazek zkoušet nové, tak zkouším - tady se mi to vyplatilo, ovšem u knihy s názvem Nikam tedy krutě ne :D

      Mně se pletl jazyk v jedné pohádce u jména Dusbaba :D

      Vymazat
  2. Autorku Samanthu Young mám ráda, píše opravdu čtivě. NA Hrdinu se také rozhodně chystám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě si rozhodně na svou stranu získala a už se těším na něco dalšího :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)