úterý 4. června 2019

knihovna - P. Świst: Prokurátor

U soudu může být někdy až povážlivě horko!



Kniha od polské autorky. Což mi vnuká myšlenku… z jaké země jsou nejčastěji spisovatelé, které čtete? U mě by to asi bylo: USA, UK, CZ, DE… čili Amerika, Anglie, Česko a Německo, občas Slovensko a to není kdo ví jak pestré. Jistě, sem tam se najde nějaký unikát, ale taková ta zásadní část bude v zastoupení výše uvedených zemí. Překvapilo mě (velmi mile), že vyšlo i něco v tomto směru jiného. Úvod bychom měli a jdeme se podívat na zoubek panu Prokurátorovi!


zdroj obrázku klik



Očekávání:


Peprná erotika okořeněná prostředím soudu, protože to miluju. Právnické seriály… to je moje… Ally McBeallová… The Practice… The Boston Legal (moje dvě absolutní topky!)… The Drop Death Diva (český název mi ne a ne naskočit… V těle boubelky?) a to jen tak z patra mé nejoblíbenější klasiky – zejména ty dva jmenované – James Spader… srdcovka… vychladni, uklidni se, dej si ledovou sprchu – tohle je o knihách. Seriály dáme někdy jindy!


Skutečnost:

Dlouhá léta žila po boku jednoho muže a jako brilantní advokátka dosahovala řady úspěchů v soudní síni. Teď jí však štěstí přestalo být nakloněno. Nestačilo, že přistihla svého muže při nevěře, ale navíc se musela zhostit případu nebezpečného zločince zvaného Šedivák. A co hůř, tento zločinec je její nevlastní bratr, s nímž už hodně dlouho neměla – a nechtěla mít – vůbec nic společného… celá anotace klik sem.

Kde začít? Po dlouhé době paperback… jsem rozmazlená hardbacky… abych tu neházela cizí anglická slova:

Paperback: měkké desky
Hardback: tvrdé desky

Obal je naprosto nádherný. Miluju, když z něj nekouká pekáč buchet polonahého mužského těla. Ne, nejsem puritán, ale pod pojmem erotika si představuji zpravidla muže v obleku nebo uniformě a ano, možná jsem divná, ale každá máme své favority a oblíbené typy, no ne? Jaký je ten váš? Jinak chválím, že zůstal obal originální a nikdo si s ním nehrál.

„…Vysoký brunet, nejspíš starší než já. Černá košile, modré džíny. Znuděný výraz. Hned jsem pocítila žihadlo zájmu…“
Poznámka recenzentky: žihadlo zájmu, kriste, to je obrat, já padám! :D


Musím Prokurátorovi jednoznačně uznat čtivost. Zhltnete ho jako malinu, protože vás děj bude napínat, zajímat… proč? Je akční! Smutné je, že je víc akční než erotický. Nikdo nečeká, že erotická kniha bude naditá sexem od prvního odstavce až po ten poslední. Upřesním to raději – já nečekám. Ani nemusí být na každé straně. Dokonce ani v každé kapitole, ale sakra… když už se představuji coby erotický titul, tak bych tam měl mít něco peprného a mně osobně přišlo, že tady se tento bod dost podcenil. Jistě, mám v tomto žánru celkem dost načteno, čili jsem do jisté míry otrlá a hned tak něco mě lidově řečeno nevyndá. Ovšem když se při psaní recenze krátce po dočtení knihy horko těžko rozvzpomínám, jak autorka vůbec erotické scény pojala, abych mohla dojít k nějakému ohodnocení, a já narazím na okno o velikosti výkladní skříně a erotické scény bych spočítala na prstech jedné ruky? Tomu říkám průser!

Další věc, se kterou jsem celkem slušně bojovala, je atmosféra knihy jako celku. Respektive styl psaní autorky (či překladu). Zdá se mi neotesaný, hrubý, kostrbatý až zbytečně ne vulgární či agresivní, spíš… přídavné jméno hrubý to celé vystihuje nejlépe. Netvrdím, že má kniha být uhlazená a dokonalá. Ovšem tady je něco… něco… *domyslete si lusknutí prsty* co nedokážu definovat a knihu to dělá. Hrubou. Mé vyjadřovací schopnosti zřejmě v tomto vedru dospěly ke svému maximu.

„…„Myslíš?“ podíval jsem se na Wyrwu. „Ale já jsem slyšel, že je zamilovanej do vlastní ségry.“
„Je to zpropadenej pech – zabouchnout se do vlastní sestry.“ Wyrwa se zadíval na Šediváka s neskrývaným odporem.
„Copak, ty snad nekoukáš na Hru o trůny? Z takových svazků nic dobrýho nevzejde. Nehledě na to, že na incest máme i paragraf. Ale ty stejnak vyfasuješ doživotí, takže ti to může bejt jedno…“


Co, vyjma čtivosti, autorka zvládla na výbornou? Dialogy a chemii mezi hlavními postavami. Nejen Kinga a Łukas, ale i pár vedlejších. Šedivák, Barti, Wyrwa, Tom… Mimochodem přezdívky jako Šedivák nebo Chladnej mi taky celkem pily krev. Přišlo mi, že se tam prostě nehodí a působí zbytečně… to je na facku… hrubě. Příběh byl sám o sobě akční, napínavý a drsný dostatečně. Nebylo potřeba tlačit na pilu.

Čili – shrnutí: Prokurátor neurazil. Na pr*el jsem si z něj rozhodně nesedla, nicméně bavil, napínal, četl se krásně, a proto si zaslouží tři a půl kachničky jen to hvízdne a já jsem opravdu hodně zvědavá na pokračování. Laťka je nastavená celkem vlažně. Autorka má rozhodně co zlepšovat a za mě je to ta lepší varianta. Ještě stále má možnost nadchnout. Opačný scénář, kdy po pěti hvězdičkách napjatě čekáte na pokračování a autor nedostojí předchozí kvalitě… to je pak teprve pořádný průser. Tady se jednalo o milé, leč průměrné čtení, avšak neklesáme na mysli!



Autor: Paulina Świst
Původní název:  Prokurator
Nakladatelství:  Knihy Dobrovský
Žánr: erotika
Rok vydání: 2019 (originál – 2017)
Počet stran: 304
Série: Prokurátor – díl první (v polštině vyšly ještě díly Komisař a Podezřelý – jestli jsem si to odvodila správně. Zda vyjdou u nás, netuším, nicméně týkají se jiných osob, než těch hlavních v Prokurátorovi, čili klid. Případné nevydání není konec světa) EDIT: Komisař se připravuje – jupí!
Edice: Kontrast
Překlad: Martin Veselka


4 komentáře:

  1. Mně se vždycky líbí, když autor nepodlehne masové hysterii a používá v knize jména hrdinů své rodné země, tohle má za mě palec nahoru :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. že jo? Tomu taky tleskám, když se nebojí - autorka žije ve městě, kde se děj odehrává a to může být na kvalitě taky docela znát. Když si nevymýšlíš, ale naopak píšeš o známých místech :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)