sobota 6. července 2019

knihovna - A. Clayton: Sexy mlékař

Léto v plném proudu - co zvolit?



Romantiku nebo erotiku – případně spojení obojího. To je přesně žánr, který mi v posledních dnech a týdnech vyhovuje nejvíce, a neškodí poznat zase nové autory a příběhy. Alice u mě má vroubek… Mé první seznámení s ní nedopadlo úplně nejlépe. Kniha Nabíječ si „vysloužila“ pouze dvě hvězdičky. Proč? Protože to nebylo vtipné. Erotika byla nudná a neustále se opakující výraz óčko mě točil do vývrtky. Nesedly jsme si. Co mě tedy přimělo dát druhou šanci?

zdroj obrázku klik




Očekávání:

Přemýšlím, jestli tenhle odstaveček nezruším, protože se v něm neustále opakuji. Zkusím to tedy jinak. Očekávám, že si autorka napraví reputaci a já nebudu mít chuť knihu zahodit, protože bude totálně příšerná, nezábavná až trapná.

Skutečnost:

Natalie Graysonová má všechno. Je krásná, žije na Manhattanu a pracuje jako top manažerka přední reklamní agentury, jejíž kampaně se nebojí provokovat. Má spoustu přátel, milující rodinu a v adresáři samé pěkné svobodné mládence. Co víc by si mohla moderní holka z velkoměsta přát? Odpovědí je, samozřejmě… sýrcelá anotace např. tady.

Odpovíme si nejprve na otázku z úvodu: Co mě přimělo dát autorce druhou šanci?

 Obal! Vyjeďte si nahoru a podívejte se! Je tak praštěný, vtipně otřesný, že nešlo odolat! Nemohla jsem – smíchy! No tak, zkuste říct, že nevypadá… prostě příšerně a zároveň praštěně a vtipně! Jako kdyby si dělal srandu z daného žánru, a přitom kniha žádná parodie není.

„…Už jsem chodila se špatnými hochy a sama nebyla žádné neviňátko. Ale tenhle… ten byl prostě… hmm. Zkřižte špatného hocha s modelem, přidejte špetku fotbalisty a velkou lžíci tichomořské vášně a pak můžete, jenom možná, ocenit lechtivý sen, který přede mnou stál na trhu…“

Od obalu k obsahu: Natalie mi ze začátku trochu lezla na nervy a já se začala obávat, že jsem neudělala dobře. Po pár stranách buď přišel zlom, nebo jsem si na ni jednoduše zvykla. Hlasuji pro možnost číslo jedna.  Ovšem autorka má zřejmě nějaký fetiš v podobě obliby jednoho slova na knihu. U Nabíječe to bylo Óčko (jakože označení pro orgasmus) a tady šu*ání. Jsem skutečně zvědavá, jestli se podobná situace vyskytuje i v dalších knihách. Musím ovšem přiznat, že ono slovo na š mi tady vadilo podstatně méně než ó.

Poznámka bokem: Alternativní obal - který se vám líbí víc? Mně ten nahoře :D zdroj - klik



„…„Nejsem snad až takový měšťák, nebo jo?“
„Zlato. Není tam Starbucks. Do kadeřnictví tě nevezmou, když chceš jenom vyfoukat vlasy. Máme jediný taxík, který řídí chlápek jménem Earl, co nosí brýle tlusté jako lahve od Coca Coly. Vlastně si nejsem jistá, jestli to nejsou opravdivé lahve od Coca Coly.“…“

K ději… buďme k sobě navzájem upřímní – od knih v tomto žánru zpravidla nečekáme velké halo a sedanec na zadek z výšky. Jde hlavně o to se bavit, usmívat, fandit jedné či druhé straně plus špetka té peprnosti na úrovni. Těmto bodům autorka dostála na výbornou. Erotiky bylo akorát a zařadila bych ji co do popisnosti, detailů a kvality mezi lepší průměr. Dialogy fungovaly, stejně jako humor a chemie mezi postavami. Opravdu mě láká první díl a pevně věřím a doufám, že vyjde i díl třetí, aby série byla kompletní. Výtka? Inu… mohla to těm dvěma maličko víc zkomplikovat, potenciál a prostor k tomu byl, ale nevyužila ho. Těžko říct proč a je to velká škoda, protože pak by to byla pecka!

„…Ležela jsem na kovové posteli, která skřípala s každým mým nadechnutím. Nádech, skřííp. Výdech, ííík. Dobrý bože, jak tady na venkově můžou píchat, aniž by vzbudili celé město?…“

Mám-li vám poskytnout jakési shrnutí, pak vězte, že Sexy mlékař je pohodová erotika. Pro fanynky Alice Clayton skoro nutnost. Pro ty, kteří se s ní zatím nesetkali, dobrý start. Lepší než série s Nabíječem. Tam se, abych byla upřímná, na další díly prozatím nechystám, ale čas ukáže. Autorka toho napsala víc, možné je vše, třeba ji časem vezmu na milost. Nicméně druhá šance se vyplatila a já už si brousím zuby na Sexy farmáře, který sice nemá tak ujetě vtipný obal… spíš absolutně příšerný, abych byla opět upřímná. Budu dělat, že ho nevidím. Mlékař si vysloužil čtyři krásné kachničky a tenhle dlouhovlasý svalovec s vousem ostudu rozhodně neudělal. Létu zdar a sýrům zvlášť! Jaký je váš nejoblíbenější?


Autor:  Alice Clayton
Nakladatelství:  Mladá fronta (web – klik)
Žánr: erotika
Rok vydání: 2019 (rok vydání originálu 2016)
Počet stran: 240, ebook ve formátu epub 276
Série: Hudson Valley, díl druhý
Překlad: Alžběta Vargová

8 komentářů:

  1. Zrovna na tuhle knihu se chystám. Těším se, jak se u ní pobavím:))

    OdpovědětVymazat
  2. Od Alice Clayton mám všechny knížky přečtené, i Sexy mlékaře. Doporučuju přečíst si i první díl téhle série a sérii Zrzky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na první se rozhodně chystám - díky! A ostatní série uvidím - určitě jim dám šanci, napravila si u mě docela reputaci :)

      Vymazat
  3. Pobavilo, díky :D. Určitě se mi líbí víc obal na hoře, je fakt ujetej!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodně ujetej! :D Vážně upoutal - názory na knihu se rozcházejí - asi je pravda, že číst ji s čistou hlavou a za jiného rozpoložení, dost možná bych ji rozcupovala na kousky jako toho Nabíječe, ale teď? Jsem asi nějak méně náročná či co - smála jsem se od obalu, až po poslední stránku! :D

      Vymazat
    2. Taky to tak mám, čím jsem starší, tím jsem méně náročnější :D.

      Vymazat
    3. Něco na tom rozhodně bude :D člověku se mění vkus i priority a podobně :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)