sobota 27. července 2019

knihovna - J. Watson: Hořící měsíc

Jo Watson podruhé!

Hon za ideální letní romantickou oddechovkou pokračuje – už máme Sexy mlékaře, který bavil, ale Sexy farmář mu to natřel na celé čáře. Svatbu naoko, která mě chytla a nepustila. Teď se o úspěch bude pokoušet Hořící měsíc. Očekávání jsou vysoká, takže bez delších keců jdeme na věc!


PS: když někdo řekne „letní romantická oddechovka“ vnímáte to negativně nebo pozitivně? Budu muset volit jiná slova, neb osobně to myslím s láskou a bez náznaku pohrdání Nijak tím nechci daný žánr shazovat, ale díky diskusi na instagramu @alexanderstainforth jsem si uvědomila, že to tak ne každý musí vnímat – jak to tedy máte vy?

zdroj obrázku klik


Očekávání:

Budu doufat, že jednička dosáhne kvalit dvojky! Ponechme stranou detail, že se to zpravidla dělá naopak…

Skutečnost:

„Promiň, nemůžu“ - Když si Lilly Swansonová přečte tenhle vzkaz od svého snoubence pět minut před začátkem svatebního obřadu, má pocit, že se jí zhroutil celý svět. Její pečlivě naplánovaný, dokonalý život s mužem snů se roztříští na tisíc kousků a Lilly z minuty na minutu neví, co dál.celá anotace např. tady.

Přiznám se vám, že vybírat tuto knihu podle obalu, tak neuspěje ani český, natož originální. Nuda, nuda, nepoutavé… předchozí díl – totiž takhle – druhý díl, který se mi dostal do ruky jako první, rozhodně vyvolával minimálně pocit léta… dovolené… odpočinku. Tady mám dojem, že jsem do ruky vzala průvodce Bangkokem!

„…Zkusili jste se někdy uvolnit v situaci, kdy byste nejradši zalezli do houští či… v mém případě… do horní přihrádky na zavazadla a tam do něčího kufru?…“

Obal prodává – to se budete učit jako jednu ze základních věcí a pouček v kterékoli hodině marketingu, a protože z toho mám nejen maturitu, ale i titul DiS… a bože… i Bc… něco o tom vím – sáhněte sami k sobě – je to tak nebo není? Za mě rozhodně. Anotace jsou čím dál častěji scestné, zkreslující, špatně napsané. Buď vyzradí skoro všechno, nebo si tam jejich autor něco vymyslí a vás tím akorát naštve a podobně. Obal upoutá, naláká, slibuje, vábí… což není dnešní případ. Ale pojďme se nad to povznést a věnovat se ději.

„…Někdy člověk musí ucouvnout, aby se pohnul dopředu… Tehdy jsem tomu nevěnovala pozornost. A později taky ne. Myslela jsem si, že jde jenom o opilecké bláboly mé matky herečky, kterou čekal už pátý nástup na protialkoholní léčbu. Ale teď…“

Nemůžu si pomoct… hlavní postavy mi nesedli. Chemie mezi nimi byla uchvátaná a přišla mi nedoladěná až násilná. U Svatby naoko mezi Annie a Chrisem šlo vše s humorem, lehce, přirozeně… tady se dost tlačilo na pilu a příběhu chyběla jiskra. O to nedočkavěji budu vyhlížet další knihy (za předpokladu, že u nás vyjdou – celkem je jich na světě pět – chybí tedy tři v češtině), protože autorka mě i přes výtky baví. Nejde o typický erotický román, tento prvek zde nehraje prim, spíš je to jen špetička soli navíc. Čistá romantika.
 
„…Jsme na nesprávném ostrově.
Sami!
Uprostřed moře!
Uprostřed thajských ostrovů!
A nikdo po nás nepátrá!
Nikdo nás nikdy nenajde!
Nakonec tady umřeme!…“

Ano, rozumíte tomu správně. I když z knihy nejsem nadšená a mám výhrady, stejně mohu autorku i pochválit. Vyjma dialogů a detailů jsou obě knihy dobře a hlavně čtivě napsané. A že jsem našla pár nedostatků? Stejně mě kniha bavila. Nebude to tedy za 4,5, ale i tak. Zajímá mě jedna věc a teď – BACHA SPOILER – kdo četl a všiml si podobnosti obou příběhů v závěru? Nemyslím tím, že se postavy objeví tam i tam, ani nenarážím na konec, který je u romantiky zpravidla Happy. Myslím tím… vážně STOP, pokud jste nečetli a budete! Mluvím o době, kterou obě hlavní ženské hrdinky potřebovaly, aby si „uvědomily“, co čtenář už dávno věděl. Skutečně jsem zvědavá, zda se tento prvek bude objevovat i v dalších. Protože jestli jo, tak mě šmejkne. Vážně. Kniha sice nemusí být do puntíku reálná, ale co je moc, to je moc… že to udělá jedna, fajn… ale hned dvě? A navíc kamarádky? Fakticky?

„…Vzpomínáte si, jak asi před milionem let, kdy Tom Hanks vyhrál Oscara za roli ve filmu Forrest Gump, jak všichni, kmoši, sousedi i strejdův vořech do omrzení omílali hlášku „Život je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš?“ Ale to je směšné! Jasně že člověk ví, co dostane – stačí si přečíst text na krabici s čokoládkami, ne? Tam je všechno i s obrázky. Forrest na to nepřišel, ale fakt to není tak těžké…“

Čili Jo Watson děkuji za další nádherné řádky, které mi pomohly přežít parný a náročný večer, a protože se nekonala radost a nadšení jako u Svatby naoko, od které jsem se nedokázala odtrhnout, dávám tři a půl kachňule. Pevně věřím, že stoupající hodnocení je dobrým znamením a z trojky si sednu na prdel. Nebo budou naopak má očekávání přemrštěná a recenze poněkud jadrnější. Což také není nutně na škodu.

Za mě tedy doporučuji jít díly po sobě. Nenechat se zmást obalem. Hrdě se hlásit k tomu, že #prostecturomance a užít si romantický příběh, který patří k těm lepším.


 Autor:  Jo Watson
Nakladatelství:  XYZ (web – klik)
Žánr: pro ženy, romantika
Rok vydání: 2017 (rok vydání originálu 2013)
Počet stran: 272, ebook ve formátu epub 247
Série: Destination Love, díl první
Překlad: Petra Klůfová

Za zaslání recenzní eknihy mnohokrát děkuji eshopu Palmknihy.cz

8 komentářů:

  1. Thajské ostrovy bych si momentálně nechala líbit a bylo by mi asi úplně jedno, že mě nikdo nenajde :D.

    OdpovědětVymazat
  2. Jdu to prubnout (čti začnu to dnes číst), takže jakmile dočtu, tak se sem vrátím a porovnám pocity ;) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ne, že mě budeš chtít tou knížkou umlátit! :D

      Vymazat
    2. Mám ebook, takže to ehrozí - svůj Kindl mám fakt ráda. :D
      Ale doufám, že to nebude tak strašné...jakože abych tě musel bit.

      Vymazat
    3. Jauvaj - čtečkou by to hodně bolelo :D Nee - průšvih to úplně nebyl, ale stojím za tím, že Svatba naoko je lepší! :) budu zvědavá!

      Vymazat
    4. Tak hlásím, že dočteno. Komentář píšu do emailu, protože jsem zjistila, že je to jeden velký spoileroidni komentář.. O:-)

      Vymazat
    5. Hlásím, že mailík mám - večer odpovím ;-)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)