úterý 16. července 2019

knihovna - J. Watson: Svatba naoko

Budu se opakovat?

Budu, protože je tu opět… světe div se… ať to s vámi nešvihne – romantika. Tentokrát bez erotiky. Měla by být. Jaká bude skutečnost? Poradila mi opět Zuzka Strachotová správně? Minule měla pravdu, u Sexy mlékaře jsem se bavila neskutečně. Byl absurdní, trapně vtipný… no prostě stejný jako obal. Tady na nás dýchá letní atmosféra až to bolí, tak se jdeme nechat nakazit!


zdroj obrázku klik


Očekávání:

Trapně se opakující oddech, relax, smích, dialogy, chemie mezi postavami, neuspěchanost.

Skutečnost:

Annie ví, že život není vždycky fér. Někdy vyhraješ. Jindy prohraješ. A někdy náhodou přijdeš domů z práce dřív a nachytáš svého přítele s jeho kolegyní v situaci, kterou si nedovedeš představit ani v těch nejdivočejších snech. Navíc v den, kdy čekáš zásnubní prstýnek. Důležité je se z toho nezhroutit a jít dál… celá anotace např. tady.

Nejprve si povíme něco k anotacím. Upřímně mě začínají celkem dost… sr – štvát! Nezhroutit a jít dál a jet na dovolenou a kdesi cosi, kecy v kleci… No tak! Čtou autoři anotací ty knihy nebo si z nás prostě dělají šoufky a něco naplácají na papír? Když už nevyzradí zápletku (tady je to jedno, všichni předem tušíme, jak by příběh měl skončit), tak napíšou takovou krávovinu. Proč? Protože v ději nic takového není. BACHA SPOILER! Annie vůbec není v pohodě, život nejde v klídečku dál a na dovolenou taky nejede dvakrát dobrovolně, ale dobře. Dáme si něco studeného a zchladíme vášně.
 
K věci!

Opět mám vlivem okolností období, kdy nemůžu spát. Podepisuje se to na soustředění, výkonnosti, náladě a následně i na pleti, neboť jsem osypaná jako puberťačka, což samozřejmě nikoho nezajímá, protože tohle má být o knize! Almost a Bride, jak zní originální název, jsem zhltla na jeden zátah. Zapomněla jsem všechno okolo a jela – stránku za stránkou, dialog za dialogem. Slzela jsem smíchy. Slzela jsem dojetím a smutkem. Chtěla jsem pár postav profackovat a další pár obejmout. Nutně potřebuji první díl a bože, doufám, že vyjdou další, protože tohle se neuvěřitelně povedlo.

„…Echm… řada věcí tady neseděla, tedy, když vynechám to základní. Za prvé, kdo ksakru takhle ječí v posteli? Nikdo! Sex není zase tak skvělý, aby člověk svým kvílením zabrousil až do zvukové škály delfínů…“

Ano, pěla jsem chválu na Sexy mlékaře – malá odbočka – ale ten taková pecka nebyl. Měl mouchy, které jsem si uvědomila až po přečtení prvního dílu. A teď, když jsem zhltla Svatbu naoko, si je uvědomuji ještě citelněji. Nebyl tak propracovaný. Pohyboval se na hranici trapnosti. Rozhodně sáhněte po Sexy farmáři, ten stojí za pět hvězdiček. Mlékaře bych snížila na čtyři. A kolik dostane Annie Anne? Čtyři a půl. K dokonalosti chyběl krůček. Pár věcí mě štvalo (zejména ke konci), ale velkou většinu jsem milovala a autorka se u mě – doufám – neobjevila naposledy, neboť mi její styl neskutečně sedl.

Ze začátku to přitom vůbec nadějně nevypadalo. Napadlo mě, že Annie bude jen další ufňukaná chudinka v řadě, kterou bych s gustem vystřelila do vesmíru bez skafandru, a při čtení budu trpět. Nakonec byl opak pravdou. Užívala jsem si to a štvalo mě, když kniha skončila. Příběh si na nic nehraje. Od začátku víte, co máte pře sebou. Kýč jak bič. Jenže komu to vadí, když je vám to podáno vkusně, umně a lehce? Autorka se toho zhostila s gustem, šarmem a humorem. Hlavní hrdina tu není dokonalý svalovec s ještě dokonalejším nádobíčkem, které umí používat jako bůh s výkonností chovného hřebce. Ne. Ano, špetka erotiky proklouzla i sem, však pouze decentně a nijak přehnaně.

„…„Můžou za to vaši?“
„Ale no tak, ty mluvíš jako můj školní poradce!“
„Třeba měl pravdu?“
„Byl totálně cáklej. Představ si, že chtěl, ať napíšu dopis svému šestiletému já a odpustím mu.“.“

Autorka s lehkostí a neskutečným vtipem vykouzlila něco, co působí jako balzám a já jí za to neuvěřitelně děkuji, neboť přesně takovou knihu jsem potřebovala. Okamžitě jdu pro jedničku, nebudu váhat ani minutu! Jo, jsem pitomá a znovu jsem začala druhým dílem, zastřelte mě, příště si dám bacha. Nebo taky ne. Taková už jsem – jemně roztržitá, trochu na ránu a tak, však kdo z nás občas není!

Co dodat? Pro porovnání vám sem opět hodím zahraniční obal, ať máte představu a také protože mě to začíná fascinovat. Který se vám líbí víc? I když z českého dýchá dovolená a léto na sto honů, mně se nějak víc líbí ten barevný (s kyticí a mořem), přestože čtečka zobrazuje černobíle! Čili nečekejte zázrak. Neočekávejte juchů příběh s kopou překvapení a haldou zvratů. Lehké, příjemné, létem provoněné, humorné i chvílemi vážné letní počtení.


Autor:  Jo Watson
Nakladatelství:  XYZ (web – klik)
Žánr: pro ženy, romantika
Rok vydání: 2018 (rok vydání originálu 2017)
Počet stran: 304, ebook ve formátu epub 277
Série: Destination Love, díl druhý
Překlad: Petra Klůfová

Za zaslání recenzní eknihy mnohokrát děkuji eshopu Palmknihy.cz

9 komentářů:

  1. Jednoznačně vyhrávají kytičky a moře. Na spaní jsem teď objevila přírodní nenávykové tabletky Neospan. Nečekala jsem žádný zázrak, ale tohle jsem vážně nečekala, hodinku před spaním a jsem tuhoň :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ona je otázka - jestli po tom vytuhnu, tak to si vzít nemůžu, protože musím slyšet, kdyby babi křičela nebo malá něco chtěla :D takže jsem dost v patové situaci :D a jinak souhlas - kytičky am oře jsou top!

      Vymazat
  2. Tak musím říct, že jsem příjemně překvapená. Na tenhle blog jsem narazila naprostou náhodou a zaujala mě právě tato kniha. Po prokliknutí na tenhle blog jsem v první chvíli byla malinko nejistá (jo jsem děsně povrchní na první pohled, pak už jsem zas normální neboj ;) ). Přestože mě vzhled záhlaví a pozadí nijak nedojímá, tak musím říct, že články mě naopak moc potěšily. Používáš hezky velké písmo, dobře kontrastní barvy, doplnuješ text obrázky a hlavně je vidět, že píšeš od srdce. Kniha mě zaujala a čtení tvého článku jsem si užila. Sexy mlékaře jsem ještě nečetla, ale už před tvým komentářem jsem dost očekávala vtipnou knihu hraničící až s trapností (dost mi napověděla obálka). Svatbu naoko si určitě chci přečíst. Jo a vsuvka, ty problémy se spaním, následné problémy s pletí mám taky ;) Každopádně zpět ke knize. Chtěla jsem mluvit teda vlastně o obálce O:-) Jde o to, že ta zahraniční s mořem a květinou by mě popravdě asi odradila, protože z ní dýchá vyloženě taková ta vlna KLIŠÉ PRO HOLKY, prostě je moc "levná". U té naší se mi hodně líbí vyřešení fontu a doplnění prstýnkem.. I obrázek není špatný, ale trochu se bojím, zda byhc si knihy díky tlumeným barvám v knihkupectví všimla. Takže... na každé obálce se najde něco. :) Každopádně jak říkám, jdem moc příjemně překvapená stylem tvého psaní a určitě tu nejsem naposled. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznávám, že jsem rovněž velmi příjemně překvapená a na úvod slibuji, že jakmile mi to čas a nálada dovolí, pokusím se s tím záhlavím nějak popasovat, aby bylo lákavější a zajímavější - přece jen je vážně opravdu nudné a obyčejné :)

      Jsem ráda, že se ti u mě na stránkách líbí a snad se tedy nevidíme naposledy - beru jakoukoli věcnou a konstruktivní kritiku, protože stále je co zlepšovat a k tomu diskutovat o knihách? Jupí!

      Pravda je, že ten americký obal je sladký až hrůza, ale má něco do sebe. Ten náš vyzařuje především léto, oddech, dovolenou a odpočínek. Ten druhý může docela zmást vzhledem k ději, ovšem já se bavila, ať už by byl obal jakýkoli! :D

      A ad mlékař? Obal naprosto koresponduje s knihou, Farmář tak vtipný obal nemá, za to děj je o celý stupeň vtipnější a hlášky lepší - jsem zvědavá - a pevně doufám, že vyjde - na díl číslo tři :D

      Děkuji ještě jednou a těším se na další komentáře :)

      Vymazat
  3. K tom pozadí... Na malém notebooku je to OK, jak říkám trochu obyč, ale jinak fajn. Jenže jakmile člověk zasedne k většímu monitoru, tak už je to úplně jiná písnička. Obrázek "vody" je totiž pro velký monitor malý a tak prostě najednou končí a zbytek je vyplněný pouze barvou a to fakt moc dobře nevypadá. Každopádně jsem moc ráda, že sis to nevzala nijak špatně a že s tím plánuješ něco udělat. :) Osobně by mě totiž dost mrzelo, aby čtenáře (povrchní jako já, co daj většinou na první dojem) odradila grafika, když máš moc dobrý obsah :)

    Určitě se sem budu vracet. A hlavně se pokusím i komentovat články, které jsem přečetla O:-)

    A přesně jak říkáš "sladký" bylo to slovo, co jsem hledala, ale "levný" a možná i prvoplánový by k té obálce seděl taky. :)

    Právě Farmáře jsem četla a nijak na větvi jsem z něj překvapivě nebyla. Ještě jsem teď pro jistotu koukla na své hodnocení na goodreads a opravdu jsem tomu dala jen 2/5 hvězdiček viz https://www.goodreads.com/review/show/2281471912?book_show_action=false&from_review_page=1

    Takže mlékař na můj WTR (want to read) list opravdu nepřibude O:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, v pohodě - jak říkám - konstruktivní a neútočnou věcnou kritiku beru na vědomí - jen jsem teď trošku zmatená, protože mně se na ntb (mám s největší obrazovkou, jaká se dělá, což je myslím 19 nebo 20 palců, neb jsme slepoň) a ani u klasického pc s velkou obrazovkou voda nehýbe - roluju článkkem nebo na hlavní straně a voda "stojí" a pak skočí zápatí :) a to je samozřejmě bez pozadí podložené barvou :)

      Jáájks - ale víš jak - tisíc lidí, tisíc chutí a zjišťuji, že hraje zatraceně velkou roli v jakém rozpoložení či životním období člověk knihu čte a na základě toho ji vnímá. Můžu s jistotou říct, že sáhnout po knize v zimě před půl rokem nebo i před dvěma měsíci, kdy jsem na tom byla jinak (mluvím teď o mlékaři), tak bych ho rozcupovala tak, že by byl rád i za jednu hvězdičku, ale teď mi neskutečně přišel k duhu a já chválila :)

      A pokud ti to nevadí - dala jsem tě mezi přátele ♥

      Ježíš, anglické zkratky a názvy - musím se přiznat, že v tom mám hrozný hokej - co je WTR (teď už vím - díky :D), Wrap up, TBR mám dojem se ještě používá - no v tom se neorientuju ani omylem :D

      Hlavně prvoplánový a já to na knihách nesnáším. Mám ráda, když má obal nápad a upoutá a uznávám, že uchýlit se k trapnosti je taky docela řešení - šokovat se občas vyplácí :D

      Vymazat
  4. Chápu. Zítra v práci udělám printscreen obrazovky a pošlu. :)

    Přesně tak. Naprosto souhlasím. Úplně to vidím i třeba když čtu něco podruhé a třeba v úplně jiném období než poprvé a hned to vnímám malinko jinak.

    Vůbec to nevadí. Kdyby sis chtěla popovídat, tak klidně můžeme i na FB ;) Standardně jsem tam jako MarianaAriDrobna ;)

    :D Rozumím. Wrap up a TBR jsem už viděla milionkrát v článcích, ale vždy když si najdu co to znamená, tak to další den zase nevím :D Ale třeba právě WTR list používám hodně. O:-)

    To ano, viz Mlékař :D Ale já třeba takové ty prvoplánové obálky vyhledávám v období, kdy mám rozházený hormony, protože to vyloženě hledám něco lehkého, co by přečetla i opice. :D

    OdpovědětVymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)