sobota 28. září 2019

domácí kino #4

Shit or Hit?


Dnes to pojmeme stylem: Průser nebo Nadšení, jak bych si dovolila volně přeložit anglický výraz v nadpisu. Jiným slovy, co za to stálo a co je lepší zapomenout? Jak to máte s filmy vy? Jste spíš hodní kritici, kteří skončí u vyjádření: Ale jo, bylo to dobrý? Nebo se nebojíte jít k jadrnějším výrazům? Umí vás filmaři pořádně nakrknout? A u kterého filmu se vám to stalo naposledy?



Pro pořádek si na úvod připomeneme hodnotící žebříček/legendu:


100% och, ach, jejej, no to mě po*er na holý záda

90% výtečný bonbonek

80% vůbec to nebylo marné

70% něco málo mi tam drhlo

60% aj, tohle by chtělo dost promazat

50% ups, tady se mistr filmař dost utnul

40% proč mi tohle někdo dělá?

30% proč si tohle dělám já?

20% kam jsem dala rozum potažmo oči?

10% taková škoda materiálu, že by to snad mělo být trestné!

0% nebo nedokoukáno aneb se*u maggi v kostkách, protože tohle svět neviděl!

A jdeme na to!

1. Shit nr. One! Angelika (2013)

Kravinec číslo jedna. Řečeno slovy milovaného seriálu Halo, Halo... pozorně mě poslouchejte, nebudu to víckrát opakovat - NA KLASIKU SE NESAHÁ! Kterýho... nadávku si dosaďte dle libosti napadlo, zprznit něco tak legendárního jako je Angelika? Kterej.... opět zvolte libovolně tohle zafinancoval a odkýval? Kdybych byla barbar, řeknu: Postavit ke zdi a zastřelit! Ne, prosím vás, samozřejmě je to nadsázka, aby bylo jasno. Ovšem co nadsázka není, to je nové zpracování Angeliky... proč?! Miluju filmy... miluju náš český muzikál (ovšem výlučně v podání Moniky Absolonové a Pepy Vojtka) a na knihy se chystám (už celou řádku let)... Joffrey je jen jeden... navíc, moji milí, kdo viděl tenhle SHIT... tak přišel o takovou řadu podrobností, indicií a souvislostí, že to snad ani není možný. Dobře, mělo to pár dobrých momentů a chápu, že to mohlo mít potenciál a ten nešvar vykrádat stará a osvědčená díla je... 40% a to jsem ještě milá, přítulná a mám dobrou náladu. Film se zřejmě neujal, neb další díly nenásledovaly - díky!


2. Hit numero uno - Jumanji: Vítejte v džungli (2017)

Původní Jumanji z roku 1995 je moje nostalgická srdcovka. První film, na kterém jsem jako dítě byla v kině (hned potom Vikingové s Antonio Banderasem) a je nadčasový. Proto jsem byla dost skeptická a prakticky se na volné pokračování ani nechtěla podívat. Po delším přemlouvání sebe sama jsem se hecla... a moji milí, nemůžu se dočkat prosince, kdy jde do kin další! The Rock je moje láska. Ten kusanec chlapa stojí za to (ne ve všem, jak si řekneme o pár řádků níže) a Jack Black? Tak toho můžu rovněž. Jeví se to jako kolosální ptákovina, ovšem světe div se - ono to funguje! Humor, nápad, hlody, hlášky, skeče, akce, parodie co vlastně není parodie... miluju! Oba! 80% a myslím, že jsem film neviděla naposledy! Luxusní komediální relax s nádechem nostalgické slzy v oku - tak ji zamáčkneme a jedeme dál!


3. Shit číslo dva! Mrakodrap (2018)

Máte svého oblíbeného herce? Pak vězte, že ani ten není zárukou kvalitní a dobré podívané. The Rock neboli Dwayne Johnson je můj... psala jsem to o odstaveček výše. Mám ho ráda. Miluju pestrost filmů, ve kterých hraje, a Mrakodrap sliboval spojení akce a dramatu. Na talíři mi ovšem přistálo nemastné neslané cosi, co se divně vleklo, nemělo to spád, násilně se tlačilo na pilu, jediný hrdina (The Rocka nevyjímaje) vůbec nepůsobil zajímavě. Kardinálně nudný průser a já vůbec netuším, proč jsem dala 50%. Zřejmě proto, že ty opravdu hodně akční části byly celkem slušně udělané. Ohromily, ale na záchranu kvality nestačily. Třeba příště!


4. Bude hit s pořadovým číslem dva? Nebezpečná laskavost (2018)

Velice často bývá hranice mezi naštváním a jásáním až podezřele tenká. Stává se vám to taky? Nebezpečná laskavost v čele s Blake Lively, která je vážně kus, slibovala podle traileru drama, thriller a napětí - miluju! A očekávala jsem něco ve stylu filmu Zmizelá, která mě totálně vyndala. Tady... já nevím... chvílemi jako kdyby se film nemohl rozhodnout, na jakou notu bude hrát? Budu komedie? Budu drama? Budu mysteriózní? Takový malý chameleon, který běží podél duhy a střídá barvy jednu za druhou, až je z toho parádní guláš. Nakonec z toho vyjde se 70% a malou stopou hořkosti, neb potenciál byl daleko větší. A jedna ze závěrečných scén? Jakože, vážně? To už bylo trochu přes čáru! Nicméně bych hůl úplně nelámala. Viděl někdo? Jak se film zdál vám?



Na viděnou u dalšího dílu!

4 komentáře:

  1. Z tvého výběru jsem viděla jen Jumanji a naprosto souhlasím, že jen u jednoho pokoukání nezůstane. Hlavně se to strašně moc líbilo klukům, protože videohra, že jo :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakticky se těším na pokračování - má jít zase někdy v prosinci! Snad to nebude vysloveně vykrádačka a zůstane pořádná porce humoru a akce.

      Vymazat
  2. Druhé Jumanji ušlo, ale jednička je prostě klasika, zvlášť když tam je Robin Williams...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První díl je opravdu nostalgická perla a to nové jede na trochu jiné vlně, nicméně jsem se bavila stejně. Ale souhlas - jednička je klasika a jsem ráda, že tady to dopadlo tak, že pokračování má hlavu a patu a nedělá ostudu :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)