pátek 6. září 2019

Jak (ne)zešílet z realitní kanceláře I.

To se jednou takhle na jihu chystaly nějaké ty změny! DÍL PRVNÍ


Tento příspěvek se pokouším psát postupně tak, jak jde čas a myšlenky, postřehy a zkušenosti přicházejí. Opravdu doufám, že bude mít hlavu a patu! O čem to tedy bude? Pokud už vám nenapověděl název sám, pak konkrétněji: 

Výběr realitní kanceláře - od myšlenky k realizaci (snad - zatím jsme stále ve fázi jednání). Čím jsme si procházeli? Nad čím jsme se pozastavovali? Co nás nakrklo? Co překvapilo? Na co bychom doporučili, aby si někdo další dal pozor a podobně. 

Čili - naše konkrétní životní zkušenost v tomto oboru. Bez příkras, bez přehnaných emocí - netradiční recenze na něco, s čím se můžete a nemusíte setkat. Snad pobavíme, poučíme nebo minimálně zvedneme náladu. 

Pokud se podaří, můžete se časem těšit na něco podobného v souvislosti s řemeslníky a... trochu neveselé téma s pečovatelskými službami - možná. Život je prostě pestrý a trochu to tu mezi všemi těmi knihami oživíme!


1. OD MYŠLENKY K REALIZACI

Aneb jak vybrat realitní kancelář? Náš záměr byl jednoduchý. Koukli jsme se na web sreality.cz a zadali potřebná kriteria ohledně potencionální nemovitosti, kterou jsme chtěli kupovat. Protože proč dělat věci napůl? Dáme rovnou extrém - prodat a zároveň koupit - ať je větší dobrodrůžo! Hej!

Zpátky k papírku - na ten jsem si postupně podle jednotlivých inzerátů vypisovala realitky a pak hledala a gůglila recenze. Z výběru, který zůstal, jsem vyškrtala velké typu Remax, M and M reality. Shodli jsme se na tom, že raději zvolíme střední společnost. Tak náš los padl na Kontakt Servis. Zaujal web (to bylo druhé místo, které jsem prozkoumávala - jednotlivé webové stránky a řídila jsem se instinktivně. Kde se mi líbilo, tam jsem se rozhlédla) i informační rozhovor s makléřkou. 

Co bych aktuálně udělala jinak? Zvolila bych si dvě tři střední realitky a informovala se ohledně výše provize, protože ten rozdíl může činit i 150 000,- Kč a to je sakra znát. 

2. CO SI OHLÍDAT, KDYŽ UŽ JSTE SI REALITKU VYBRALI

Podepisujte smlouvu na standardní tři měsíce. Neprodlužujte rovnou, jako my, naivně na půl roku. Nemusí vám vyhovovat přístup makléře. Mohou se objevit další věci, které vás nahlodají. Například se při prohlídkách seznámíte s jinou realitkou, jejíž politika, přístup a právě třeba výše provize vám bude sympatičtější. 

Ohlídejte si, aby ve smlouvě nebyla tzv. exkluzivita čili že dům, byt či cokoli můžete případně svěřit ještě někomu dalšímu k prodeji (osobně doporučuji to prvotně nedělat. Působí negativně, pokud na vás vyskočí jeden dům 3 a víckrát od různých realitek).

Pozorně si přečtěte odstaveček s provizí, ať nenaletíte. Vysvětlím názorně na naší situaci: v první chvíli vás napadne cenu nemovitosti maličko nadsadit. Neděláte si přehnané iluze, ovšem taky sakra, co kdyby náhodou! Provize ve smlouvě se pak stanoví z této ceny. Už tam ale nikde není rozvedeno či ošetřeno, jak se bude provize pohybovat, pokud výsledná cena klesne! A  v danou chvíli vám to nedocvakne. Takže snížíte cenu domu klidně i o 400 a více tisíc, ovšem provize zůstává stále vysoká a vy máte chuť dát facku nejdřív sobě a pak makléři, protože vás kolosálně natáhl! 



A pokračování příště! 

4 komentáře:

  1. Ha, tak tohle už máme za sebou, naštěstí koupě proběhla v klidu. Horší to bylo s řemeslníky, kdysi jsem o tom i psala, byla to jedna veliká katastrofa...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzpomínám si na čachry s podlahou a cosi ve sprše :D budu potřebovat silný nervy, i když ty už jsou zkoušeny teď :D

      Vymazat
  2. Ten pocit, že se makléři snaží lidi oškubat je očividně správný jak tak čtu. Aspoň, že já něco takového hned tak řešit nebudu - teda doufám, že zatím nebudu muset.
    Každopádně díky za tipy - ty se hodí vždycky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas, moje heslo je: lepší je být připraven, než překvapen. Ono to neplatí ve všech případech a ani na sto procent, ale mít trochu přehled o teorii nebo zkušenostech z okolí není na škodu ;-) Rádo se stalo - přesně proto články píšu :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)