středa 11. září 2019

knihovna - M. J. Summers: Láska bez pravidel

Zůstávám věrná...


Romanticko erotickému žánru. Ano, jsou období, kdy je to jasná volba. Jako máte chuť na různá jídla, máte i chutě na různé knihy. Jednou je to thriller, pak detektivka, horor, čistá romantika, tvrdá erotika, experiment mimo komfortní zónu a podobně. Máte to stejně nebo jinak? Dnes tedy další kousek z mé top trojky oblíbených žánrů. Sáhla jsem dobře?

zdroj obrázku klik


Očekávání:

Velebnosti, hlavně žádnou hovadinu, těch mám kolem sebe ranec. A taky nechci brečet!

Skutečnost:

Harper Youngová žije přesně takový život, jaký vždy chtěla – je výtvarnou redaktorkou prestižního newyorského časopisu Style a srdcem každého večírku na Manhattanu. Tahle silná, divoká a nespoutaná žena, s níž se každý chce přinejmenším kamarádit, má ale za sebou také spoustu bolesti a trápení, na něž se snaží zapomenout. Vede se jí to přesně do chvíle, než zjistí, že se bude muset vrátit zpátky do malého rodného městečka… celá anotace např. tady.

Nalijme si čistého vína… tohle nefunguje… fakt ne. Snažila jsem se… až do poslední stránky, čestně… ale ne.

Jsou dvě možnosti. Buď se kniha trefila do naprosto špatného období a o dva měsíce dříve by dosáhla alespoň na průměr, nebo je to fakt tak příšerné, jak si právě teď myslím!

Znáte mě – nebývám kritická často. Jen zcela výjimečně se kniha dostane hodnocením pod hranici trojky. Nejčastěji dávám pět nebo tři a půl (to poslední dobou asi nejvíce). Tady ovšem rovnou na úvod říkám, že dva šušně a to jsem ještě hodně, hodně při zdi a slušná. Přitom hodnocení a recenze katastrofě vůbec nenasvědčovaly. Ba naopak. Zdálo se, že je celá série přijímána nadprůměrně. Ovšem to bych nesměla být já – starý zarytý cynik, abych zase nefrflala.

„…„Už musím letět. Máme na pět hodin naplánovaný jednání.“
„Já už taky musím běžet. Mám konferenční hovor s mopem a kýblem a nemůžu se z toho vyvléct.“…“

Jsem celkem nenáročný čtenář. Vlastně mi ke spokojenosti stačí tři prvky (bavíme se teď o románech pro ženy a o erotice): čtivost, humor, chemie. Tady chybí všechno. Čtivé to není ani boha. Dialogy váznou. Chemie mezi hlavní dvojkou jde na sílu až běda. Teď se nevyhnu spoilerům, ale pokusím se to zobecnit: na začátku si oba na férovku řeknou, že od sebe navzájem nic nečekají, protože by to nemělo budoucnost a pak celou polovinu knihy posloucháte, jak kňourá ten či ten, že svou polovičku miluje a že to takhle nenechá… a pak nechá, protože když někoho miluješ, nestojíš mu ve štěstí… a kdesi cosi kecy v peci, velebnosti, jdu blejt. Řečeno slovy nesmrtelné klasiky Slunce, seno…

Potenciál byl a já bytostně nesnáším, když se mrhá dobrým nápadem. Tolik možností, jak příběh okořenit, zvážnit, víc napnout.  Kde je anotací slibovaná silná a divoká hlavní hrdinka? Dostala jsem spíš kňouru, která pořádně neví, co vlastně chce a ani tu bolest a trápení nedokázala spisovatelka pořádně uchopit a spíš se v tom plácala stejně jako její postava, o zjevení bývalé manželky mužské klíčové postavy se snad ani zmiňovat nebudu. To taky byla část na ránu mezi oči! Za tohle by se i autorka „harlekýnky“ styděla! Nechápejte mě zle, ty malé útlé knížky jsou moje nouzovka ve chvílích nejtěžších, kdy nic jiného přečíst nedokážu. Byly chvíle, kdy jsem slupla dvě za večer, protože jsem si akutně potřebovala resetovat mozek a na to fungují úžasně. Je mi líto, že dnešní knihu musím zařadit do kategorie skoro odpad, ale ještě budu hodná a místo do koše ji dám jen vedle koše. Ku prospěchu mluví, že jsem příběh dočetla. Stále jsem totiž čekala, že autorka zvedne hrdiny z popela. Tak ne, spíš je tam ještě víc udusala. Veliká škoda!

„…„Coco Chanel říkávala: ,Než vyjdete z domu, podívejte se do zrcadla a jednu věc si sundejte. ´A tou věcí byly dnes právě kalhotky.“…“

Autor:  M. J. Summers
Nakladatelství:  Ikar (web – klik)
Žánr: erotika
Rok vydání: 2017 (rok vydání originálu 2015)
Počet stran: 288, ebook ve formátu epub 298
Série: Full Hearts, díl třetí (na webu Palmknih info o sérii chybí ;-))
Překlad: Petr Bauman



PS: Technická – ne, nevadí, že části nebudete číst popořadě. Sice se tu objevují Megan a Luc z druhého dílu, ale všichni víme, kam tyto příběhy vedou, proto nejsme rozladění ani překvapení :)


Za zaslání recenzní eknihy mnohokrát děkuji eshopu Palmknihy.cz

5 komentářů:

  1. Víte v klubu zarytých cyniků...

    OdpovědětVymazat
  2. Asi bychom ho měly zavést, myslím, že by se vybralo docela dost :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A cash nebo naturálie? :D

      Vymazat
    2. Hele, půl na půl, jako s lahví vína nebo čokoládou nemám vůbec problém :D.

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)