úterý 29. října 2019

knihovna - A. Meyerson: Sejdeme se v knihkupectví

Zkusíme něco jemnějšího z náznakem tajemství?


Erotiky tu bylo poslední dobou až až, rýsuje se nějaká další literatura faktu, thriller, detektivka a tak dále a tak dále. Neškodí si odpočinout u něčeho něžnějšího, co nebude ani vulgární, ani nebude vyžadovat plnou a soustředěnou pozornost. Mno, taková alespoň byla původní idea.

zdroj obrázku klik



Očekávání:

Odpočinek, relax, neplést s nudou. Prostě odlehčit. Jako odlehčujeme jídelníček, můžeme odlehčit i literaturu.

Skutečnost:

Poutavý příběh o rodině a lásce ke knihám… Miranda Brooksová milovala svého strýčka Billyho, jeho výstřední knihkupectví a bojovky, které pro ni připravoval. Jenže v den jejích dvanáctých narozenin se něco stalo a Billy záhadně zmizel z jejího života. O šestnáct let později Mirandu náhle zasáhne zpráva, že její strýček zemřel… celá anotace např. tady.

Protože sranda musí být a člověk je tvor nepoučitelný… již několikrát jsem zjistila, že Motto není nakladatelství pro mě. Nebo jinak – existuje pár knih, které mi od nich sedly. Pár je podstatný údaj. Zamilovala jsem si sérii detektivek s Agathou Raisinovou v hlavní roli. Jenže neměla vysoké prodeje, tak vyšlo jen pět (a ten poslední vypadá, že do série podle obálky vůbec nepatří, patří!). Neříkám, že Mottu už nikdy šanci nedám, ale bude to minimálně nějakou chvíli trvat.

Proč? Sejdeme se v knihkupectví měla být napínavá cesta za rodinným tajemstvím. Anotace slibovala, zněla dobře, nalákala. Co může být pro knihomola ideálnějším prostředím než právě knihkupectví? A co jsem dostala? Nudu. Nekonečnou utahanou nudu! Žádná jiskra. Už na začátku jsem tušila, kam vše povede. Ano, wow efekt se možná na jedné straně konal, o tom žádná. Dokonce jsem si i pobrečela, ale za to přikládám vinu spíše pms.

„…Zármutek je jako labyrint. Člověk párkrát zabloudí, ale nakonec najde cestu ven…“

Do vývrtky mě točilo pojetí přímé řeči. V pasážích, kdy někdo vyprávěl vzpomínky… ať se do toho nezamotám – pokud se v knize probírala minulost, byla přímá řeč psána kurzívou a bez uvozovek. Pardon, ale neodpustím si anglickou zkratku WTF? (pro neznalé – What  the fuck? Volně přeloženo – do prdele, proč?) Skřípala bych zuby, kdybych to uměla.

Hlavní hrdinka se neuměla ani pořádně naštvat. Její přítel byl hovado… nevýrazné postavy. Přemýšlím nad nějakým pozitivem. Takhle: Teoreticky to mělo fungovat. Osnova byla ucházející, když se na to podívám zpětně. Má oblíbená věta „Potenciál by byl“ je přímo na místě. A vy víte, že bytostně nesnáším mrhání šancí na výtečný příběh. To je jako naslibovat mi zmrzlinový pohár se slaným karamelem a pak mi přinést rozteklou břečku a bez karamelu. Taková věc se prostě a jednoduše nedělá!

„…„Jestli chceme, aby přežil, nemůžeme dál žít v minulosti.“
Lucia se zakuckala. „Povídá chlap, co skuhrá nad každou zaniklou veřejnou prádelnou v okolí.“…“

Jedna… jedna hvězda za pár momentů, které se mi líbily. Už delší dobu mě kniha tak neštvala! Do samotného konce jsem doufala ve zvrat. V něco lepšího, než lidi, kteří budou kňourat, skuhrat a čekat, až se stane něco, co se nestane. Přitom mohlo vzniknout drama, při kterém by jedno oko nezůstalo suché, stačilo víc promyslet dialogy a nenaservírovat plytké divné cosi s pachutí tajemství, které samo o sobě nemá moc zachránit a utáhnout celý příběh. Velká škoda.

Autor:  Amy Meyerson
Nakladatelství:  Motto (web – klik)
Žánr: román
Rok vydání: 2019 (rok vydání originálu 2018)
Počet stran: 368, ebook ve formátu epub 235
Série: neměla by být
Překlad: Helena Šváchová


Za zaslání recenzní eknihy mnohokrát děkuji eshopu Palmknihy.cz

4 komentáře:

  1. To je tak hezky napsaná naštvaná recenze :-D Úplně z tebe cítím při čtení ten vtek, jak tě to štvalo :-D NO a já jen můžu doufat, že u mě kniha nevzbudí stejné pocity, když jsem si jí taky pořídila.

    Přeji hezký den a lepší štěstí na knihy :-)

    Zdenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, díky! :D Tak to teď budu napnutá, co na ni řekneš ty, ale víme všichni, že to záleží na spoustě věcí. V jiném období bych ji třeba sepsula méně, ale teď mě tak vytočila, že se nedalo jinak :)

      Krásný podvečer a děkuji

      Vymazat
  2. Jako vážně? Jedna? Tak ta knížka tě fakt musela hodně sejřit! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ti pak hodím odkaz - budu psát trošku peprnější recenzi pro jiný web :D fakt mě ta kniha naštvala :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)