sobota 21. prosince 2019

Jak (ne)zešílet z realitní kanceláře II.

To se jednou takhle na jihu chystaly nějaké ty změny! DÍL DRUHÝ

Pro vaši duševní a fyzickou pohodu se řiďte následujícím heslem: NIKDY NIKOMU NEVĚŘ! 

A pak je tu ještě druhá, dost důležitá rada - CO NENÍ ČERNÉ NA BÍLÉM, TO NEPLATÍ!

Aneb dnes o tom, jak vás docela snadno někdo napálí a jednoduché není vůbec nic. Minimálně v našem podání.

Posledně jsme si povídali o tom, jak vybírat realitní kancelář a co si případně ohlídat. Dnes to bude praktická ukázka ze života aneb sračky se neptají, sračky prostě přijdou!


1. PRODEJ DOMU NESTOJÍ JEN NA VÁS

Bohužel - budete muset spoléhat i na jiné lidi. Spoustu jiných lidí. Počínaje potencionálním kupcem. Ten vám bude tvrdit, jak je do domu zamilovaný a na sto procent ho bere a chce a už v duchu stěhuje nábytek. Krásná představa, že? My takového našli... paradoxně mimo realitku, leč vzhledem ke smlouvě jsme ho na ni museli odkázat. To bylo na začátku března. Aktuálně, když připravuji tento koncept/článek, máme posledního července! Zajímá vás, jestli jsou věci dořešené? Trpělivost, moji milí.


Další, s kým - vyjma vaší makléřky či makléře - budete jednat, je ten, kdo bude financovat vašeho kupce. Pokud nemáte kliku a nepřišel někdo, kdo má dostatek vlastních zdrojů. V praxi to tedy znamená, že vám přijde na návštěvu minimálně jeden odhadce. Může se stát, že se s kupcem nepohodnou (náš případ) a přijde pro jistotu ještě druhý!

Na chvíli se vrátím k radě z úvodu: CO NENÍ ČERNÉ NA BÍLÉM, TO NEPLATÍ - jakmile máte kupce, měl by správně podepsat rezervační smlouvu. Moc vás prosím, pokud toto neučiní, klidně s ním dál jednejte, ale hledejte dál. Věřte mi! Hledejte dál. Tady platí - kdo dřív podepíše rezervaci a složí zálohu, ten jede! Hodně si tím ušetříte. Nedělám si srandu!

2. NENECHTE SI MAZAT MED KOLEM PUSY

Může se vám nakrásně stát, že získáte pocit, že v našem státě nikdo nepracuje. V pátek to mají všichni na háku, protože je víkend. V pondělí to mají všichni na háku, protože skončil víkend. A tak máte úterý, středu a čtvrtek na případné řešení. A jestli jednáte s pobočkou, tak hodně štěstí, neb každý prd musí schválit centrála v Praze! Na scénu přichází nejblbější, nejotravnější a nejstrašnější výmluva na světě: Oni mi v Praze nezvedají telefon!

Je kapitalismus, jak si někdo, komu jde o peníze, může dovolit NEZVEDAT TELEFON???

Výmluvy se stanou vaším nejlepším přítelem. Uběhne měsíc... dva... tři... čtyři... my začínáme aktuálně pátý!

3. SITUACE NA JIHU K 31.7.2019

Moji milí, je to prdel - fakticky velká prdel - ještě větší než ta moje - celou dobu nám kupující maže med kolem huby... a včera padl ortel... nedosáhne na finance. Na ty finance, které měl přislíbené už ke konci března. HA HA HA! Proto věřte, že vám radím dobře - chtějte papír. Chtějte mít jistotu! 

A ještě o jedno vás prosím - vyhněte se jednání se společností BIDLI... netuším, zda je chyba na naší straně, či na straně kupce, ale on si zvolil za svého partnera pro koupi domu právě portál BIDLI.cz - konkrétně pobočku v Olomouci. Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly a tady se záměr krutě nevyplatil.

Kopice výmluv, přepravka slibů, hrnec žvástů, ranec hemzů a rozporuplných tvrzení. Ještě minulý týden bylo vše naprosto v pořádku a čekalo se na "administrativní úkony". Včera přišla zpráva, že banka prodej zamítla, protože jejich odhad se neshoduje s odhadem od odhadce, který minulý týden schválili. Hledáte v tom logiku? Tak to nedělejte, bouchne vám hlava. 

Nastal chaos... já mám zabalenou polovinu domu... a z vlastní blbosti složenou zálohu na nový, protože jsem se nechala obalamutit dobrými slovy... kupující je v pytli taky, neb má rovněž zabalený skoro celý dům, zažádáno o přeložení v práci z jižní Moravy na jich Čech a kdesi cosi dalšího a v pytli jsme oba. 

Takže to řeknu ještě jednou PAPÍR, PAPÍR, PAPÍR - nerecyklovat - vyžadovat! Na slova vám sere bílej tesák! 


Pokračování příběhu zase příště ;-)

PS: Máme 10.12.2019 - dopisuji a přednastavuji článek na další sobotu a aktuální stav je takový, že dům stále není prodán čili se můžete těšit na díl číslo tři v příštím roce!











6 komentářů:

  1. No doprdele! Kam se na tebe hrabeme my, kteří jsme se stěhovali do bytu s jednou zásuvkou a vodou ze sprchy! Přeji, ať to klapne!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doprdele fakt sedí :D Děkujeme, je to boj, neboj - další vývoj bude zaznamenán :D

      Vymazat
  2. Jo tak příště řešit vše se smlouvou, a bez smlouvy ani ránu. Taky jsem takhle jednou naletela. Řešila jsem bydlení jen s nějakou pochybnou smlouvou a šla bydlet do hrůzo strašného bydlení kde rozbitá baterie vana špinavá jak kdyby tam někoho zavraždily zdi žlutý a mastný. Jediný co bylo dobrý bylo že to bylo 5min od centra. Taky jsem tam bydlela jen půl roku. A pak jsem si našla bydlení tadya už vše v pořádku. Se smlouvou a bez problémů. A nejhorší na tom bylo že jsem ten byt dala dohromady, koupila nový koberec zvládla jsem i vymalovat atd a ta paní co my byt pronajímala mi nevrátila ani zálohu ani nic neproplatila takhle už nikdy víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chybami se člověk učí a dům/byt se neprodává (nebo nepronajímá) každý den. Za sebe upřímně doufám, že jednou a bohatě stačilo. Byla to vydatná zkušenost. Nevyhnutelná. Na vlastní triko jsme se do všeho pouštět nechtěli a tak jsme byli, logicky, odkázáni na realitního makléře. Źe je to o lidech víme všichni. A lidský faktor je síla dosti nevyzpytatelná a sem tam i zákeřná. Mohli jsme skončit v Černých ovcích, ale díky všemu možnému se podařilo, i přes celou řadu komplikací, vše zdárně zvládnout. A nezbývá než doufat, že toho nepříjemného už bylo dost - u nás i u vás a bude se nám oběma bydlet spokojeně :)

      Vymazat
  3. Zdravím Vás,
    ano, chybami se člověk učí. Lépe bych to neřekl. Já měl naštěstí štěstí a tenhle rok mi vyšel. Vyšel mi nástřel vousů, který jsem tak dlouho chtěl. Bylo to tady. Všechno super, kdyby to někoho zajímalo. Takže přeji Vám také krásné nový rok, snad to všechno pošlape... :(

    OdpovědětVymazat
  4. Klíčem k bezstarostnému vlastnictví je správa nemovitostí . Profesionální správce zajistí péči o Vaši nemovitost, včetně pronájmu partnera, údržby a správy. To znamená méně stresu pro vlastníky a spokojené nájemníky. Důležité je mít důvěryhodného, ​​který se postará o Vaši investici tak, jak si zasluhuje. Odpovědnost za nemovitost může být složitá, ale s profesionální správou můžete mít klidný spánek, aniž byste museli starat o každý detail."

    OdpovědětVymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)