pátek 27. prosince 2019

knihovna - M. Etherington: Umělecké projekty pro malé kutily

Ocelot je jako chameleon!

Co vydaná kniha, to jiný žánr a já tleskám. Zaprvé dělají veliké pokroky a zadruhé cokoli nového nad rámec mých obvyklých škatulek vítám s nadšením. Proto dnes jdeme tvořit či se k tvoření nechat inspirovat. Kdo je taky zastánce experimentů v oblastí „DIY“ čili Do It Yourself neboli Udělej si sám? Ne, prosím vás, nejde o vulgární pobídku, to si necháme až po desáté hodině! A Janinka se hlásit nemusí, o té to vím :D aneb poslední recenze roku 2019!


zdroj obrázku klik

Očekávání:

Návody se spoustou fotografií, neotřelé nápady a popis alá pro blbce, protože to přesně potřebuju.

Skutečnost:

Obsahem této knihy jsou zajímavé umělecké projekty, které mohou děti poté někomu darovat, nebo si je ponechat. Kniha přináší také zábavné aktivity, při kterých mohou děti tvořit společně s dospělými… celou anotaci najdete zde.

Nevím, jak to máte vy, ale mě neuvěřitelně baví tvořícími knihami listovat. Je to pohodlnější, než brouzdání třeba po pinterestu, kde je té inspirace neuvěřitelné množství, jenže já jsem prostě ujetá na knihy. V dnešní době chytrých telefonů si sice umím z internetu udělat obrázek do galerie, jenže kniha je kniha – nevypíná se, nemusím se bát, že když upadne, tak si rozflákám displej. Ne, hezky stojí ve stojanu nebo leží na stole. Lepíky si založím to, co bych ráda vyzkoušela, a vím, že to tam najdu, aniž bych musela složitě pátrat či využívat techniku, která si občas umí pořádně postavit hlavu.

Proto se mi líbí i dnešní kousek. A především neodolám možnosti podpořit Ocelot. Od vydání Kinga ušli neuvěřitelně dlouhou cestu. Vylepšili se, odvádí výbornou práci, volí krásné knihy – lze si přát víc?

A teď k obsahu knihy: Zpracování mi přijde naprosto dostačující. Vždy máte seznam toho, co bude k danému tvoření potřeba plus polopatický návod, který chápu i já, totální (t)lama. Navíc si myslím, že není potřeba se knihy držet striktně a důsledně. Můžete ji využít právě coby inspiraci a pak danou věc dotvořit a doladit podle sebe. „Okoukat“ techniku a u provedení se nechat vést fantazií. Třeba máte raději kočky než králíčky nebo jiné barvy… a to je další přínos či přidaná hodnota. Můžeme to nazvat různě.

Rozvíjíte svou představivost a vaše děti či sourozenci s vámi. Podle věku mohou něco tvořit samy nebo ocení, že jim dáte volnou ruku a možnost se realizovat, když ukážete: Co si dneska udělat tohle, ale vzor nebo materiál si vyber sám. Hrát si, zkoušet a tvořit. Ideální spojení všeho dohromady. A že jste třeba dřeva? Lidi, to já taky. Jsou věci, na které jsem totálně levá, což neznamená, že je přestanu zkoušet. Víte, jak je to v jedné vlezlé písničce: Slovo nejde NEEXISTUJE. Tak neumím stříhat rovně a co? Ruční práce má být originální, aby bylo právě poznat, že jde o unikát a nikoli strojový odlitek!

Proto směle do toho! Buďme kreativní, probuďme v sobě dětské hravé já a inspirujme naše děti a naopak se nechme inspirovat jimi. A pokud nemáte v rodině vhodné dítko, které by vám mohlo asistovat, nevadí. Však si můžete vystačit sami a s pomocí návodů recyklovat něco, co by jinak putovalo do koše, protože se vám to ku příkladu okoulalo.

Závěrečné hodnocení tedy zní čtyři a půl kachny bez nutnosti cokoli vytýkat. Proč tedy není počet plný? Inu, protože „tvořící příručku“ hodnotím poprvé a sluší se nechat si rezervu. A také kniha nepřišla s ničím, co by mě vysloveně uzemnilo nebo lidově řečeno „vyndalo z kalhot“. Jsem nadšená, mile překvapená a gratuluji Ocelotu k další krásné a přínosné knize. Plus se těším na cokoli dalšího, co si pro nás přichystají, neb se očividně poučili z původních nedostatků, a jak už jsem psala dříve, je vidět snaha o zlepšení, vývoj a tomu tleskám dvojnásob! Mám z vás radost, lidi, a jen tak dál!

Autor:  Margaret Etherington
Nakladatelství: Ocelot (web – zatím jsem nenašla, až najdu, doplním) 
Žánr: kreativita, návody, tvoření, diy, hobby
Rok vydání: 2019 (originál vydán v roce 2019)
Počet stran: 160
Série: není
Překlad: Ondřej Machálek


Pokud vás kniha zaujala, pořídit ji můžete např. na stránkách Megaknihy.cz a já děkuji Haničce s Lucinkou za další netradiční recenzní kousek!

2 komentáře:

  1. Tohle by se Matýskovi mohlo líbit, díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, zásah - já se trefila Janince do vkusu! to se nestává často :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)