úterý 17. prosince 2019

knihovna - P. Korněv: Led

S Fantom Printem podruhé!

A poprvé netradičně. Vyšla totiž výzva o nápady na netradiční zpracování či podání recenzí. Zatím netuším, jak si můj nápad stojí, nicméně i Led mě inspiroval, a proto se tu dnes objeví taková novinka – hlavní postava z knihy nám bude více či méně nápadně zasahovat do recenze. Uvidíme, jaký tato verze bude mít úspěch a zda se k ní v budoucnu vrátím, vyladím, pozměním či cokoli jiného. Jdeme na věc!

zdroj obrázku klik

Očekávání:

Led byl výzva. Obecně fantasy žánr je pro mě pole neprobádané, takže obligátní požadavek hlavně ne nuda. (Led: Díky, tak proto jsem neustále dostával na prdel. Prej hlavně ne nuda!)

Skutečnost:

Příhraničí. Drsné a nepřátelské místo, které už nepatří do našeho světa, ale ani do toho druhého. Místo, kde po celý rok panuje zima a krutý mráz a vládnou mu vlčí smečky. Místo, kde se problémy řeší olovem a magií, a pouhé přežití stojí obrovské úsilí. Zvlášť když na vás uspořádají nelítostnou štvanici… celá anotace např. tady.

Na úvod bez uzardění přiznávám, že mi unikl jistý fakt. Led je první díl série. Vyšlo jich už šest. V originále je jich podle všeho krásných dvanáct, ale u Fantom Printu se nebojím, že by nevydali komplet, jako to dělají jiná nakladatelství.

A pro úplnost tu máme ještě jednu celkem zásadní věc – my jsme si k sobě s Ledem trochu hledali cestu. Dost krkolomně a velice často jsme vedli takový specifický tichý dialog:

„Pojď číst!“
Mhouřím oči a mračím se, protože se mi fakticky nechce!
„Říkám ti, pojď číst, nudím se. Je mi zima. Došla vodka. Jdou po mně, dělej!“
„Nejdu!“
„Bafni tu knihu, než bafnu já tebe!“
„Ha, ha, fakt vtipný, jak asi?“
„Chceš to vážně vědět?“
„Si piš!“
„Tak ještě chvíli váhej a já ti to předvedu!“

Co vám budu povídat, nepředvedl. Jen se kasal siláckými řečmi. Ovšem jeho hlody v knize mě bavily rovněž, o tom není sporu. Dost mi vynahrazovaly to, že jsem se s příběhem prala. Jenže za to nemohl příběh samotný, tomu nemám co vytknout, i když kecám – pár poznámek za chvíli. Teď však mluvím o velikosti písma. Ty blechy jsou vážně otřesný! Ano, blbě vidím, mám číst ebook a ne držkovat, jenže tohle nahuštěné malé tenké písmo musí být záhul i pro zdravé oči nebo se pletu? Kdybych měla hlasovací právo či poradní hlas, rozhodně bych doporučila se nad tím trošku zamyslet a příště dát písmo větší. Fantom Print vydává neuvěřitelné množství nádherných knih (já upřímně miluju sérii Assassin´s Creed) a je škoda, když tímto docela znevýhodňují ty, kdo mají oční vadu, protože ta malá písmenka můžou dost odradit.

„…Dojít si pro stoličku u knihovny jsem ale nestihl. Něco zaklokotalo, plamen plynového hořáku zfialověl a hned nato se z kotlíku do všech stran rozprskl rozžhavený kov. Sakra, z toho by jednoho trefil šlak! Na takovýhle experimenty se můžu vysrat!…“
 
Mluvila jsem o poznámkách k příběhu. Myslím, že měl občas tendenci trochu zamrzat. Pak přiběhla akce a zase chvíli nuda. A co mě rotovalo asi nejvíc… chaos ve jménech. Představte si, že se musíte zorientovat v ději ve smyslu „nového světa“ – postavy, příšery, magie, místa… vše vystavěno a podrobně vylíčeno a vy se postupně seznamujete se zákonitostmi, pravidly, řádem, hierarchií a lidmi (plus monstry), kouzly, artefakty a tak dále. Do toho přijde autor s nápadem, dát postavám klasické jméno a minimálně jednu až dvě přezdívky! To je na blázinec nebo poznámky na papíře!

„No co, chtěl to udělat zajímavý!“
„Toho si cením, ale šlo to i jinak a ne mi dělat v hlavě ještě větší galimatyáš.“
„Galimatyco?“
„Už tu vodku nechlemtej!“
„Drž pec!“ 

Jo, Led je chlapisko drzé, neotesané – jinak by v daných podmínkách sotva přežil, takže mu tu jeho proříznutou kušnu odpustím. Jak to uzavřeme? Dala bych hodnocení na pomezí tři a půl až čtyři. Zřejmě budu muset zavést hodnocení 3,75, abych měla víc manévrovacího prostoru! Dělám si srandu. Pokud vám nevadí trochu složitější orientace ve větším množství postav, máte rádi drsnější mluvu i mravy, hodně akce, bojů a rvaček – jste na správném místě a můžete úvod do série Příhraničí vyzkoušet. Podle mě neuděláte chybu.

Autor:  Pavel Korněv
Nakladatelství:  FANTOM Print (web – klik)
Žánr: fantasy
Rok vydání: 2015 (rok vydání originálu 2014)
Počet stran: 368
Série: Příhraničí – díl první
Překlad: Markéta Klobásová


Za zaslání recenzního výtisku děkuji nakladatelství FANTOM Print a těším se na případnou další spolupráci.

6 komentářů:

  1. Já tedy než vodku raději tatranský čaj :D. A blechy, ty štvou snad každýho, pár blogů už jsem takhle musela přestat číst, to se nedalo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A v čom spočívá tajemství tatranského čaje? :D blechy jsou otravný! Všude - nejen v textu :)

      Vymazat
    2. Rozhodně líp chutná a nebolí po něm hlava! :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)