středa 12. února 2020

knihovna - R. Smullyan: Jak se jmenuje tahle knížka?

Makej, mozku, makej!

Předchozí kniha představovala - vzato výrazem z fitness světa – takové kardio. A my si dneska naordinujeme posilování s pořádnou náloží, které by po zahřátí mělo následovat. Když už je mozek rozjetý, byla by škoda nechat ho zahálet.

zdroj obrázku klik



V novém, upraveném vydání vychází tato slavná kniha amerického matematika, v níž nás zve třeba na ostrovy poctivců a padouchů, do světa Alenky v říši divů a za zrcadlem a Shakespearova Benátského kupce, k inspektoru Fishtrawnovi ze Scotland Yardu, mezi vlkodlaky nebo za hrabětem Draculou. Autor nám představuje 271 hádanek, chytáků či logických paradoxů a pro kontrolu samozřejmě nabízí i jejich podrobná řešení. Hravou a vtipnou formou nás uvádí například do světa výrokové logiky a teorie množin včetně proslulého Gödelova principu… celá anotace zde.


Jak to máte se slovními úlohami v matematice? U mě je obecně matematika velký špatný. Moje maminka měla vystudovaný matfyz (gymnázium se zaměřením na matematiku a fyziku) a já jsem neskutečné poleno na oboje. Mám však ráda rovnice a nesnáším právě slovní úlohy. Netuším, co mě posedlo, že jsem sáhla právě po dnešní knize. Podle všeho mě zmátly krásné sovy na obalu. Nebo mi hraboší ve věži. Případně to sama se sebou odmítám vzdát…

„…Lev každé pondělí, úterý a středu lže. Ostatní dny v týdnu mluví pravdu. Jednorožec lže vždycky ve čtvrtek, v pátek a v sobotu, zato ve zbylé dny v týdnu mluví pravdu. Jednou Alenka potkala Lva a Jednorožce, když zrovna odpočívali pod stromem. Ti dva prohlásili:
Lev: Včera jsem měl lhací den.
Jednorožec? Já měl včera taky lhací den.
Z těchhle dvou výroků Alenka (bylo to náramně bystré děvče) dokázala vyvodit, který je právě den v týdnu. Který to byl?…“ (odpověď vám prozradím v komentářích)

Vlastně už vím – cituji kousek z anotace výše: „…nebo za hrabětem Draculou. Autor nám představuje 271 hádanek, chytáků či logických paradoxů… jak je někde Dracula, tak se neznám! A ano, říkáte si, co má logika společného s matematikou? Je to jedna její část – podskupina, chcete-li. Raymond M. Smullyan je navíc matematik, logik a filozof. Může to být šílenější?

Může! Ač jsem nerozluštila ani ¼ úkolů správně, protože je to prostě a jednoduše nad mé chápaní a zpravidla u delších úkolů ztratím nit v polovině souvětí, neskutečně jsem se bavila! Hraní se slovíčky, s detaily, s formulacemi a vůbec aplikování (kriste, já mluvím vzletně) logiky do známých příběhů je neuvěřitelná zábava. Spojíte příjemné s užitečným. Učíte se a vlastně o tom ani nevíte. Používáte mozek, selský rozum, zkušenosti, znalosti. A že jste občas vedle jak ta jedle? Nevadí. Jde o snahu, o zážitek, který vám kniha zprostředkuje, i když je spíše z odborného soudku.


„…Má příhoda se zkouškou u firmy vyvolává otázku, zda je možné, že by člověk lhal a nevěděl o tom. Já bych na ni odpověděl, že není. Pro mě lhát neznamená tvrdit něco, co není pravda, ale něco, o čem myslíme, že není pravda. Ovšem jestliže někdo prohlašuje, co je náhodou pravda, o čem si však myslí, že to pravda není, pak podle mého názoru lže…“

Odbočka od klasické beletrie mě zatím neuvěřitelně naplňuje. Počáteční skepsi vystřídalo nadšení spojené s užíváním si. Přicházím na jiné myšlenky, dělám něco pro své duševní zdraví a ještě se vzdělávám! Ideální trojice. Jak to máte s „odbornými“ knihami vy? Baví vás? Máte vůbec nějaké? Vyhýbáte se jim obloukem?

Mohu hodnotit jedině kladně a plným počtem, neboť nemám jedinou výtku. Kniha je pro mě přínosem a zpestřením, přestože bych spíš měla propadat jemné beznaději, která by vycházela z mé absolutní neschopnosti na poli logiky a matematiky. Nicméně opak je pravdou. Jsem pyšná, že se mi ještě nezavařil mozek a ještě si s autorem užijeme spoustu legrace, protože se ke knize míním vracet!


Autor: Raymond Smullyan
Nakladatelství:  Portál (web)
Žánr: hry a tréninky (náhled do kategorie)
Rok vydání: 2015
Počet stran: 200
Překlad: Antonín Vrba, Hanuš Karlach

Děkuji mé jmenovkyni (Kačence) za zaslání recenzního výtisku a podporu mých šedých buněk mozkových. Mám zřejmě co zlepšovat, neb jsem ve slově buněk málem napsala n s háčkem!

4 komentáře:

  1. Jů, velký špatný, to u nás frčí :D.
    Je to čtvrtek? Prosím prosím prosím, ať je to čtvrtek! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. Neskutečná! Nenapadlo by mě, co je možné v souvislosti s matematikou :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)