středa 29. dubna 2020

knihovna - E. Horáková: Co se šeptá v trávě

Portál přináší další skvělý kousek, a proto šup do trávy!

Spoiler hned na úvod? Některé knihy mají to nejlepší možné načasování aneb právě se potýkáme s neskutečnou fobií ze všeho, co leze v zahradě a nejen v trávě. Mouchy, mravenci, včelky, čmeláci, housenky, pavouci, berušky – cokoli vás napadne. Povolali jsme proto na pomoc i knihy, které nás už mockrát vytáhly z nejedné šlamastyky. A kupodivu to maličko pomáhá. Aktuálně zvládáme kamarádit s mravenci a beruškami. Co přinese dnešní kniha?
zdroj obrázku klik



Krátké příběhy ze života obyvatel travní říše…  celá anotace zde.


Přiznám se k jedné věci – při čtení první kapitolky jsem si připadala neskutečně střeleně. Už při prvním otevření jsem měla pocit, že se dívám do slabikáře. Autorka totiž pojala text neskutečně prakticky a v rámci edice „První čtení, to nic není“ přichází s genetickou metodou. Co to znamená? Text v knize je psán výlučně velkými tiskacími písmeny, aby se dětem dobře četl, a zároveň jsou používána krátká slova i věty. Dospělý si sice může při čtení připadat trochu jako pošuk, ale pro děti je to nádherná možnost, jak se učit a já tleskám! Zároveň kapitolu od kapitoly jsou používána i slovíčka delší – dvoj a tří slabičná. Jednoduše výborně vymyšlené.

Už jste se s podobnou metodou setkali? Zaujala vás? Musím říct, že přes počáteční šok, rozpaky a jistou dávku komičnosti opravdu vítám s radostí podobné uspořádání a vůbec vzetí v úvahu, že ne každé dítko je hned zdatným čtenářem, ale často si ke čtení musí nenásilně najít cestu. Tady k tomu má možnost přímo ideální.

Co se samotných pohádek/příběhů týče, stále se bavíme o čtení pro děti, které je tedy i svým obsahem, nejen formou, dětem přizpůsobené. My, dospěláci, víme, že šnek nemá v ulitě okýnka se záclonkami a včelky nenosí mašličky ve vláskách. Dítka vnímají svět jinak a my se s tou hravostí a jistou dávkou absurdity musíme prostě a jednoduše smířit.

Nemá smysl chodit tady kolem horké kaše. Jsme na plném počtu. Nemám jedinou výtku. Ač cácorka zatím sama nečte, listuje, komentuje, nosí knihy, abych jí četla já. Samozřejmě jako každé mrně ji nejvíce zaujmou ty, které se doma objeví nově, nicméně potěší, když se k vybraným kouskům vrací opakovaně. Co se šeptá v trávě máme pěkně na stole a pomocí příběhů se pokoušíme vysvětlit, že ne každého hmyzu či tvora na zahrádce se musí bát. A pomalu, postupně tato strategie zabírá.

Autor: Eva Horáková
Ilustrace: Vendula Hegerová
Nakladatelství:  Portál (web)
Žánr: dětská literatura (náhled do kategorie)
Rok vydání: 2020
Počet stran: 72


Děkuji mé jmenovkyni (Kačence) za zaslání recenzního výtisku – co kousek, to originál, až mě mrzí, že na sociálních sítích nemají takovou podporu, jakou by si rozhodně zasloužily! Knihu můžete aktuálně koupit se slevou 20% za 159,- Kč.


2 komentáře:

  1. Cože??? Šnek že nemá v ulitě okýnka? Tak to teda má! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to mi vysvětli, že mám takový mezery - jakmile na zahradě potkám šneka, okamžitě po něm budu chtít exkurzi do domečku! :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)