úterý 12. května 2020

knihovna - E. Forney: Zbláznění

Výzva, výzva, výzva!

Opakuji to prakticky neustále – miluji objevování nových žánrů, autorů, způsobů podání příběhu – jednoduše čehokoli. Komiks jako takový je pro mě stále velká neznámá a učím se s ním pracovat. Má své zákonitosti, pravidla a jedinečný styl. Nemám jich za sebou tolik, abych byla dokonale zběhlá, což mi však nebrání v dalším zkoumání a seznamování. Dnes je tu jeden výborný kousek!

zdroj obrázku klik


Jaké to je, když se zblázníte? Ellen Forney to postihlo krátce před třicítkou, kdy u ní propukla bipolární porucha. O svém životě, kde se střídá mánie a deprese, píše s nadhledem a s humorem. Dává nahlédnout do manických epizod, kdy se její život „rozjede“ a ona nad ním ztrácí kontrolu, i do epizod deprese, kdy se z jejího života vytratí barvy a smích…  celá anotace zde.



Výborný? Že bych předbíhala už v úvodu? Upřímně, očekávání byla vysoká a první dojem, jakmile mi kniha přistála doma? Luxusní! Miluji ten semišově gumový povrch, plasticitu i barvy, přestože uvnitř žádné nenajdete. Stejně tak zbožňuji ten zdánlivý chaos, který na vás po prvním zběžném prolistování, vyskočí. Nádherné!

Téma samo o sobě už tak nádherné není, jenže život přece není jen o krásných věcech a úžasných zážitcích, dokonalém stravování, bezchybné vůli a mužích, kteří jsou bez kazu. Realita bývá diametrálně odlišná a každý, kdo se s ní pere, si zaslouží obdiv. Zvlášť pokud mu život naložil na záda nějakou tu komplikaci navíc.

O bipolární poruše už jsem několikrát slyšela a to nejen v souvislosti se známými osobnostmi. Vybavuje se mi např. Miloš Kopecký. Když to hodně zjednoduším, střídají se u vás v takovém případě dvě období – mánie, kdy je svět zalit sluncem a barvami, překypujete energii a nadšením. A depresí, kdy naopak je vše černé, unavuje vás i dýchat, natož žít a častým jevem bývají i myšlenky na sebevraždu.

Tyto dva protipóly jsou patrné i v komiksu. Strany nahuštěné tak, že pomalu nevíte, odkud kam text číst, aby to šlo, jak má a nic vám neuteklo, střídají ty skoro prázdné, prosté a jednoduché. Je těžké vidět druhým do hlavy a přesně tak komiks Zbláznění vnímám. Jako takovou krátkou sondu do hlavy člověka, potýkajícího se s bipolární poruchou. Alespoň náznak toho, co se v něm odehrává během jednotlivých fází, s čím se pere, co se mu honí v myšlenkách, jak uvažuje a jak na sebe věci a jeho chování navazuje.

Pokud někoho takového ve svém okolí máte, neváhejte a po komiksu sáhněte, protože vám to, dle mého, může v lecčems pomoct. Nikdy nemůžete žít život za toho druhého, ale občas se najde způsob, jak se k němu přiblížit a být mu pak třeba i lepší oporou či přítelem. A stejně tak doporučuji i v případě, že vás prostě zajímá psychologie nebo jen jiný komiks. Takový, kde nejsou superhrdinové ani nadpřirozené síly. Jen netradičně pojatá realita a skutečný život.

Skvěle zpracovaný příběh. Reálný, syrový, hluboký a silný. Obdivuhodný boj sama se sebou. Lze dát jedině pět z pěti a přidala bych i hvězdičku, neb je to jeden z nejlepších kousků, který se ke mně v letošním roce dostal, a zařazuje se tak mezi mé topky, po kterých budu sahat častěji. Sekám, obdivuji, žasnu a děkuji za publikace, které dokážou přinést něco tak osobního, silného, co člověka zasáhne a dá mu něco víc, než jen příběh, jehož děj si za týden nebude pamatovat. Díky!

Autor – text i ilustrace: Ellen Forney
Nakladatelství:  Portál (web)
Žánr: beletrie (náhled do kategorie)
Rok vydání: 2020 (originál 2012)
Počet stran: 248
Překlad: Linda Bartošková


Děkuji mé jmenovkyni (Kačence) za zaslání recenzního výtisku – co kousek, to originál, až mě mrzí, že na sociálních sítích nemají takovou podporu, jakou by si rozhodně zasloužily! Knihu můžete aktuálně koupit se slevou za 314,- Kč.

2 komentáře:

  1. Je skvělý, když autor/ka dokáže poutavě a čtivě napsat něco takového, myslím, že to hodně pomůže lidem, kteří mají někoho takového v okolí nebo těm, kteří se s touto nemocí perou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně a hlavně to není nijak na sílu nebo na marketing - prostě lidsky, upřímně a tak, jak to opravdu je a probíhá a něco takového obdivuji i podporuji :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)