sobota 6. června 2020

knihovna - J. Římánková: Svět plný svátků

Cestování alespoň v knihách

Nevím, jak vy, ale já si na jiné cestování rozhodně netroufám. Letošek bude prostě maximálně po vlastech českých a i tak se snahou vyhnout se velkým turistickým cílům. Plus – díky knihám – nepohrdnu možností podívat se i jinam. Třeba na místa, která bych si za svůj cestovatelský cíl vlastně ani nevybrala a přitom mohou být zajímavá. Kde berete tipy na cestování vy?



Některé oslavy jsou jen tak pro zábavu a jiné jsou tu už stovky let. Jestli chcete, můžete si můj deník pročíst a třeba si nějakou tu oslavu udělat i doma. No fakt! Nevšední encyklopedie o různých svátcích, festivalech a oslavách světa je určena všem cestovatelům od 9 let, ať už jezdí s opravdovým batohem na zádech nebo jen prstem po mapě… celá anotace zde.


Aby nedošlo k mýlce. Svět plný svátků není prvoplánově nějakým cestovatelským průvodcem. Je to spíš sonda do světových svátků a festivalů. A jak se píše v knize: některé právě zanikají a jiné vznikají. Je to nekončící kolotoč, protože tyto události nesouvisí jen s kalendářem, ročním obdobím, církví, ale i s filmy, seriály, knihami, různými komunitami… je to neuvěřitelně zajímavý svět a dnešní kniha vám ho nepředstaví kompletně celý, jen vám otevře dveře a pozve vás na malou ochutnávku.

Primárně je kniha určena pro děti od 9 let a jejich zvídavé rodiče. Nám ji hned po rozbalení zabavil děda a slupl ji jako malinu – mám tak k dispozici i jeho vyjádření, cituji: Při čtení a hltání mi vystydl oběd. Zjistil jsem něco o svátcích, které už znám, a objevil celou kopu zajímavých a neznámých!

A k tomu se přidávám i já. O některých jsem slyšela, o jiných viděla film (např. Coco a mexická oslava dne zemřelých) a další pro mě byly úplnou novinkou. Autorka ovšem přidala i několik bonusů. Pominu teď průvodce knihou, pana Svátka, a zaměřím se na nápady, jak jednotlivé svátky v případě zájmu oslavit doma. Dostáváme tak skvělé tipy na netradiční oslavu, večírek, zábavu pro děti a to ať už doma, v družině, ve školce nebo v jakémkoli kroužku!

Nedám dopustit na klasickou beletrii, která je pro mě záchranou ve chvílích nejtěžších, nicméně i knihy s přidanou hodnotou mi začínají být neuvěřitelně blízké. Nejen ty, které mi mají pomoci nahlédnout do sebe sama (jako tomu bylo u Léčivého rodokmene), ale i ty, které probouzejí zvědavost nenásilnou formou. Co si budeme povídat, s dětmi je někdy potíž a čím jsou starší, tím svéhlavější jsou. Když se nebudou chtít učit, nebudou zvídavé a neposkytneme jim dostatek podnětů, zakrní, zaseknou se u počítačových her nebo seriálů a my si budeme rvát vlasy, kde jsme udělali chybu.

Proto patří neuvěřitelný dík autorům a vydavatelstvím, které neúnavně přicházejí s podobnými tituly. Dozvídají se tak něco nejen děti, ale i my a společně pak můžeme objevovat nebo i kdyby jen uspořádat doma tematický večer ve stylu Noche de Rábanos (Noc ředkviček) nebo piknik na téma Hanami. Uznejte, že to zní originálně a zajímavě, což?

Když k tomu připojíme nejen přínosný text, ale i autorčiny pestré a barvené ilustrace, není vůbec o čem dál hovořit. Připadám si trapně, že znovu dávám pět z pěti, jenže co bych vytkla? Kniha u nás šla opakovaně z ruky do ruky a probouzela diskusi. Malá příšerka z toho zatím ještě moc nemá, takže komentovala alespoň barvy, ovšem my jsme nadšení! Jaká kniha, ne beletrie (román), ohromila v poslední době vás?

Autor: Jitka Římánková

Nakladatelství:  Portál (web)

Žánr: dětská literatura (náhled do kategorie)

Rok vydání: 2020

Počet stran: 80

Děkuji mé jmenovkyni (Kačence) za zaslání recenzního výtisku – co kousek, to originál! Knihu můžete aktuálně koupit se slevou za krásných 254,- Kč.


4 komentáře:

  1. Noc ředkviček zní skvěle! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zaujala mě asi nejvíc :D myslím, že pokud se ve skleníku urodí, bude sranda :D

      Vymazat
  2. Solidnie napisane. Pozdrawiam i liczę na więcej ciekawych artykułów.

    OdpovědětVymazat
  3. Jestem pod wielkim wrażeniem. Świetny artykuł.

    OdpovědětVymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)