čtvrtek 7. ledna 2021

knihovna - K. Feltes Taylor + E. Braun: Chyba není konec světa

 
Budeme počítat, kolikrát dnes zazní...

…slovo chyba v jakékoli formě – ať už jako podstatné jméno, nebo sloveso – schválně. Protože se obávám, a zřejmě zcela oprávněně, že půjde o poměrně frekventovaný výraz. Není divu, vždyť přesně o tom tato kniha je… o chybách.  To začínám brzy!


Když uděláme chybu, cítíme se děsně a zdá se nám, že se blíží konec světa. V téhle knize zjistíš, že z chyb se nestřílí a naučíš se, jak s nimi pracovat. Říká se, že kdo nic nedělá, ten nic nezkazí, a něco na tom opravdu je. Když totiž nebudeš dělat nic, sice nikdy nezachybuješ, ale – jak to jen říct – prostě nic neuděláš. A to je vlastně otrava. Zkus se s námi podívat na chyby jako na součást života. Zjistíš, že chyby nedělají jen děti, ale – kupodivu – i ctění dospělí. Přijdeš také na to, že když budeš zkoušet dělat všechno na jedničku, zabere ti to spoustu energie a nakonec to možná stejně nebude ono. Nikdo není perfektní, ani ty nemusíš.

Moudrý člověk ví, že chyby jsou nám vlastní. Však i klasik praví: Chybovat je lidské. Rozhodně a za mě i nezbytné, neboť se tím učíme. Jistě, rodiče měli, mají a vždy budou mít tendence nás před nimi chránit. Dokonce to vypracovali k dokonalosti a budou se nás pokoušet vést tím směrem, abychom se poučili i z jejich chyb. Jenže tudy cesta zpravidla nevede. Ti chytří si to uvědomí brzy, některým to trvá déle. Někomu to nedojde vůbec. Proto je dobře, že existuje nakladatelství Portál a přináší dnešní titul. To znělo vzletně, což? V praxi se vám tu pokouším říct: Nezáleží, do jaké věkové kategorie spadáte nebo zda jste či nejste rodiči – na poučení se o chybách a jejich důležitosti není nikdy brzy a ani pozdě!

Na první pohled upoutá pestré grafické zpracování, které pomáhá nejen v orientaci, ale umožňuje i zábavnější formu čtení. Nudný a strohý text by se snadno, v případě dětských čtenářů zvlášť, stal zabijákem pozornosti. A to nechceme, pokud se jim snažíme, respektive kniha se snaží, sdělit něco podstatného a životně důležitého. Setkáme se tu například s těmito pojmy: chyby, respekt, uvědomění, zodpovědnost, podvádění, přiznání… a dostaneme mimo jiné i tipy, jak vyzrát na zapomínání. Nebo… všichni (snad) známe příběh o tom, že penicilin vlastně vznikl díky chybě. A byl jediný či se tak do světa dostalo i něco jiného, hm?

Budete mě nejspíš pokládat za magora, jenže já se nedám – pět z pěti! Vím, že se do budoucna nedokážu coby rodič připravit na všechno. Ani teoreticky, natož prakticky. To mi však nebrání ve snaze nedopouštět se vědomých chyb, jak jsem se dozvěděla právě v této žluté barevné knížce, ale umět se vypořádat i s těmi dalšími. Pochopení může být někdy složité, náročné a třeba i bolestivé. Stejně jako přiznání sám před sebou, natož před druhými. A když vámi cloumají emoce, nebo hormony, je to ještě komplikovanější. Díky proto za tyto možnosti, jak si nad různými tématy sednout a mít po ruce nezávislého prostředníka – v tomto případě knihu – třeba ony případné a hypotetické chyby budou méně bolestivé.

Jaké téma vás děsí v souvislosti s tím, že by přišlo vaše dítko, sourozenec nebo kamarád a potřeboval poradit, promluvit si nebo to prostě a obyčejně jen tak nakousl? 

Autor: Kimberly Feltes Taylor a Eric Braun

Ilustrace: Steve Mark

Nakladatelství:  Portál (web)

Žánr: výchova a rodičovství (náhled do kategorie)

Rok vydání: 2020 (rok vydán originálu 2019)

Počet stran: 128

Překlad: Petra Diestlerová

Děkuji mé jmenovkyni (Kačence) za zaslání recenzního výtisku – co kousek, to originál! Knihu můžete aktuálně koupit se slevou za krásných 202,- Kč.

Kimberly Feltes Taylor napsala více než patnáct knih pro děti, které jim pomáhají s různými náročnými situacemi.

Eric Braun píše knihy pro čtenáře všeho věku. Jeho knihy získaly řadu prestižních ocenění.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)