čtvrtek 20. května 2021

knihovna - M. Kavka, M. Škrabal: Hacknutá čeština


A nedám si pokoj...

Neměla bych se naučit říkat ne? Spíš… ne. Ráda zkouším nové věci, žánry, směry. Webové stránky nakladatelství Jan Melvil vypadají… dospěle. A já si často, svému věku navzdory, dospěle nepřipadám. Ani seberozvojovým knihám moc nedám. Ovšem celoživotnímu vzdělávání fandím. Občas se tu mimo beletrie objeví i nějaký ten tip od nakladatelství Portál, tak uvidíme, zda k němu přibude i další směr. Vybrat recenzní kousek byla výzva a povím vám – TREFA!

Slýcháme je kolem sebe – poletují v tramvajích a hospodách, smějí se jim kolegové, sociální sítě je milují a některá to dotáhla až do médií. A také jste se přistihli u toho, že občas netušíte, o čem je vlastně řeč? Záchrana v podobě nejzábavnějšího českého slovníku neologismů je tu.

Nedělám to ráda. Co? Vždyť jsem vám hodnocení prozradila už v úvodu. Co to je? Stydím se za sebe. Dobře, teď dost kecám. Nestydím se ani trošku. Hacknutá čeština není beletrie, to si vyjasníme hned na úvod. Žádný román. A důrazně bych lobovala za klasickou pevnou tištěnou verzi místo elektronické. Proč?

aha moment... okamžik, kdy něco pochopíte nebo si něco uvědomíte

Důvod je prostý – v elektronické verzi vám ty virtuální hypotetické záložky absolutně nevyniknou. Hacknutá čeština je typ titulu, který chcete a potřebujete mít v poličce nebo na stole, protože jím budete chtít často listovat, zakládat si stránky, slova, hesla. Věřte mi!

bajvoko... od oka, odhadem, přibližně

O co tedy kráčí? O Neortodoxní slovník dnešní mateřštiny… a nejde jen o slovník, ale o výrazný a neuvěřitelně zajímavý projekt, který si zaslouží pozornost širší veřejnosti. I proto, že se můžete podílet na rozvoji databáze nových slov. Ale popořadě. V knize nenajdete jen přehršel hesel a jejich významy, odkazy na další a podobně. Jsou tu i rozhovory a povídání s osobnostmi, které s jazykem českým pracují. Autor Martin Kavka si povídal rovnou s devíti lidmi. Najdete mezi nimi např. sloganistku, stand-up komika, lingvistku či jazykozpytce.

číčovina... blbost, kravina, tabuová náhražka vulg. píčovina (broskvovina, ludolfovina)

Vývoj našeho mateřského jazyka neskončil u čistonosopleny, pokračuje směle dál a o nové výrazy není nouze. Však určitě narazíte na ty, které doma používáte naprosto běžně. Nebo naopak některé, které užíváte v jiných významech. Plus spousta nových, která do vašeho slovníku proklouznou, ani se nestačíte divit odkud.

chrchladen... den, kdy zaměstnanec zůstane doma a nadřízenému v práci pouze nahlásí, že je nemocný

V tištěné knize rovněž vyniknou i ilustrace, neboť po grafické stránce je publikace nápaditě zpracovaná a rozhodně tak nejde o nudný slovník, který je proložený výlučně textem! Aby toho nebylo málo, existuje i web a instagram. Proč, ptáte se? Inu, protože Hacknutá čeština není „jenom“ kniha. Jde o projekt a tento titul je jakýmsi malým výcucem toho nejlepšího, co se autorům Martinu Kavkovi a Michalu Škrabalovi podařilo s pomocí dalších nashromáždit.

ještěrka... 1. atraktivní mladá žena, která v létě ráda ukazuje své vnady v sexy oblečení. 2. vysokozdvižný vozík

Web má název Čeština 2.0 Slovník, který tvoříte vy. Tam se dozvíte vše potřebné, najdete kontakt na twitterový i facebookový účet a já vám připojím odkaz i na ten instagramový. A pokud fandíte deskovým hrám, mám pro vás ještě nevídaný bonus!

fabiatik... šílený řidič v rozzuřené Fabici 1,2 HTP, nejčastěji k nalezení v levém pruhu jakékoli české dálnice

V životě jsem nečetla zábavnější slovník. Pro milovníky češtiny, pro prevenci proti demenci, pro objevení nových slov, obohacení slovní zásoby nebo prostě jen pro obyčejné rozveselení a zábavu. Přesně proto bych vám knihu doporučila všema deseti. A protože desítku dát nemůžu, dostává pětku. Plný počet a třikrát zdar. Nazdar! 

Autor:  Martin Kavka, Michal Škrabal

Nakladatelství:  Jan Melvil Publishing (web)

Žánr: populárně- naučné

Rok vydání: 2018

Počet stran: 272, ebook ve formátu epub 323

Za poskytnutí recenzní eknihy mnohokrát děkuji Zuzance! Ebook verzi můžete pořídit za 239,- Kč, klasickou knihu za 297,- Kč a případné kombo obojího ve zvýhodněné nabídce za 476,- Kč. Jak na co, ukázka, podrobnější popis včetně obsahu – to vše najdete tady!


5 komentářů:

  1. Tak tohle jako jo! Číčovinu jsem tipla správně, neb doma jsem prvorozenému zakázala vulgarismy a ten si velice rychle poradil - od mírnějšího dopldele po ostřejší číču a čuláka 🙈.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už když píšu recenzi, tak se mi hlavou honí, co mi asi napíše Janinka :D :D a nikdy nezklameš! :D

      Vymazat
    2. Jinak ustálené obraty u nás jsou - do pihele, je to na pikaču, do číči :D a čuramedán :D

      Vymazat
  2. Fredy Kruger

    " Někdy, když chvátám
    už abych byl venku,
    ... nevím, zda mám si vzít podprsenku ?
    Poraďte, co vzít si mám pod blůzku ??

    Ať nepřijdu pozdě na schůzku !!
    ... ať nečeká moje Agáta !"

    Chvátá ! je rozčilen Jan Hnátta !
    ... má ,,lodičky,, !
    pro sichr ( do bláta )
    holinky drží v podpaždí
    a utíká směrem k nádraží !

    " Přijdu-li pozdě ? mne zavraždí !"

    Běda, když babu by podráždil

    OdpovědětVymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)