neděle 23. května 2021

knihovna - C. G. Jung: Psychologické typy

Ale, ale, to je bichlička!

V případě nejvyšší nouze se dá Jung vždycky použít jako dobré a kvalitní zatěžkávadlo, ale pšt! Víte co, mě neskolí demence, ale cca v šedesáti infarkt, protože proti němu žádné preventivní kroky nepodnikám. Což bych rozhodně měla, zamyslím se nad sebou – hluboce. Psychologie je mou amatérskou vášní. Proč jsem studovala ekonomku? Na to se mě neptejte, prostě to tak bylo a nazdar. Nicméně mít koníčka není zlé, jen děda si občas posteskne, že v přízemí jsem měla bydlet já, protože každý strop má svou nosnost. Tím nenaráží na mou váhu, nýbrž na váhu mých knih!

Jungova kniha Psychologické typy bývá někdy označována za jeho nejznámější dílo, jímž se etabloval jako samostatný psychologický myslitel. V každém případě se jeho popis introvertního a extravertního zaměření stal nejobecněji přijímaným Jungovým objevem vůbec. Ve své knize se podrobně zabývá tím, jak byly tyto dva typy postojů pojímány v historii (s introverzí spojuje např. středověký realismus, Nietzschův apollinský typ nebo osobnost Alfreda Adlera, s extraverzí zase nominalismus, dionýský typ či Sigmunda Freuda). Vedle toho popisuje čtyři možné funkce vědomí – myšlení jako opak cítění a smyslové vnímání, jehož opakem je intuice. Každý člověk má hlavní funkci vědomí, jejíž opak vyjadřuje, jak funguje jeho nevědomí. Kombinace funkcí vědomí s introverzí a extraverzí dávají osm základních psychologických typů. Jung rovněž líčí, co se děje s psychikou člověka, když je jeho vědomé zaměření příliš jednostranné. Kniha je doplněna rozsáhlým přehledem definic, které mohou sloužit jako vodítko pro pochopení Jungových základních myšlenek.

Tuto knihu přezdívám intelektuální výzva a stydím se, protože než došlo na recenzi, mám ji doma déle než tři měsíce. Ono, co si budeme povídat, je to jedna z nejobsáhlejších publikací od Portálu a nejen, že má krásnou obálku a něco váží, je i pořádně objemná co do vědomostí a informací. Proto trvalo, než jsem se jí probrala. Chtělo to svůj čas a dost trpělivosti. Na rozdíl od beletrie – a to už opakuji poněkolikáté – nejde o publikaci, kterou slupnete na počkání. Vyžaduje vaši plnou pozornost, neunavenou a bystrou mysl plus touhu něco se naučit a dozvědět.

 Obrázky byste v Psychologických typech hledali opravdu marně. Žádné tu nejsou. Jen text, text a zase text. Jak pravil Sheldon Lee Cooper v mém oblíbeném seriálu Teorie velkého třesku: „A je to právě tam, ve starověkém Řecku, kde náš příběh začíná…“ Ano, laicky se dá říct, že fyzika, psychologie, filozofie a další mají své kořeny ve starověkém Řecku. A proto i tady zazní spousta řeckým jmen a děl. Zejména pasáž, kde Jung porovnává Spittelerova Prométhea s Goethovým pro mě byla lepší než ty nejdražší prášky na spaní. Opravdu těžká část, speciálně pro amatéra.

„…Nato James přechází k charakterizaci dvou temperamentů. Jako můžeme rozlišovat ve sféře mrav a životních zvyklostí lidi konvenční a nenuceně se chovající, v politickém ohledu lidi věřící v autoritu a anarchisty, v krásné literatuře akademiky a realisty, v umění klasiky a romantiky, tak jsou, myslí si James, ve filozofii dva typy, totiž racionalista a empirik. Racionalista vzývá abstraktní a věčné principy. Empirik je milovník faktů v celé jejich neupravené rozmanitosti. Jakkoli se nikdo neobejde bez faktů ani bez principu, přece jen jsou zaujímána zcela rozdílná hlediska podle toho, jestli se váha přesouvá na jednu, nebo druhou stranu…“

Ale nebojte se, jsou tu záživnější a poutavější části! Dozvíte se například, kdo je idealista a kdo realista. Jak se projevuje introvertní žena a jak muž. Obecně celá pasáž desátá Obecný popis typů je ta nosná, kvůli které jsem si knihu vybrala. Naopak Problematika typů v básnictví může být pro laika vražedná, protože nudou upadne do kómatu. Což decentně přeháním, ale snad si rozumíme.

Z pohledu laika, amatéra (budu si muset dohledat, zda jde o synonyma či nikoli) vám tedy mohu říct následující: Neinvestujte do knihy, pokud vás psychologie nezajímá. Pokud se nechcete probírat obsáhlým textem a filtrovat to, co vás zajímá a to, co vás naopak nechává chladnými. Carl Gustav Jung je pojem a v knihkupectví si jeho knihu určitě nekoupíte omylem. Budete po ní cíleně pátrat a já vám to vřele doporučuji, i když se o psychologii zajímáte jen z rychle jedoucího vlaku (okrajově). Hodnocení… no, to je taky nápad. Laik hodnotí profi bichli jak hrom. Co vám budu povídat… plný počet. Co bych vytkla, když jsou odstavce, ze kterých se mi málem zavařil mozek? A naopak části, které jsem hltala, až jsem se sama divila? Pokud chcete odbornou recenzi, rozklikněte si na webu Portálu u knihy přesně tuto „záložku“ a bude!

„…Komplexy jsou evidentně cosi jako méněcennosti v nejširším smyslu, k čemuž musím okamžitě poznamenat, že komplex či „mít komplexy“ neznamená rovnou méněcennost. To jen znamená, že existuje cosi nesjednoceného, neasimilovaného, konfliktního – snad překážka, ale také popud k většímu úsilí, a tudíž možná dokonce nová možnost úspěchu. Komplexy jsou v tomto smyslu tedy vysloveně ohniska či uzlové body duševního života, které bychom neradi postrádali, a dokonce chybět nesmějí, protože v tom případ by se duševní aktivita fatálně zastavila. Označují však něco nevyřízeného v individuu, místo, kde individuum alespoň prozatím utrpělo porážku, kde něco nedokázalo přestát nebo překonat, nepochybně tedy slabé místo v každém významu toho slova…“

Autor: Carl Gustav Jung

Nakladatelství:  Portál (web)

Žánr: odborná (náhled do kategorie)

Rok vydání: 2020

Počet stran: 560

Překlad: Karel Plocek, Petr Babka

Děkuji mé jmenovkyni (Kačence) za zaslání recenzního výtisku a podporu mých šedých buněk mozkových plus překonávání věcí neznámých a obtížných. V případě zájmu vás tento kousek vyjde na krásných 549,- Kč (stále je v platnosti 25% sleva) a nevím, jaký názor na to máte vy, ale já rozhodně podporuji nakupování přímo u vydavatelů – tudy do eshopu! A ano, cena je nepatrně vyšší, však je to nějaká váha a navíc už jde o odbornější publikaci.

Carl Gustav Jung (1875–1961) byl švýcarský psychiatr, psychoterapeut, všestranně originální myslitel a zakladatel analytické psychologie. Zabýval se lidskou psychickou v širokých souvislostech mytologie, filozofie, religionistiky a umění. V Portále vyšla jeho Červená kniha (2010, čtenářská edice 2013), Vybrané spisy C. G. Junga (2014), Vzpomínky, sny, myšlenky C. G. Junga (2015), Rozhovory s C. G. Jungem (2015), Člověk a jeho symboly (2017) a Aspekty mužství (2017).


4 komentáře:

  1. Tak na férovku - pokud kniha vyžaduje plnou pozornost, neunavenou a bystrou mysl, pak by mi její studování zabralo tak... pět let? 🙉🙈 Ale obálka je boží! 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako mám celkem chuť postavit tu knihu v knihovně na rebela čelem, jak se mi ta obálka líbí :D On i obsah, ale chtělo to prostě svůj čas :)

      Vymazat
  2. Jungovy typy znám hlavně zprostředkovaně díky pozdějším teoriím, které přímo z něj vyšly - hlavně v podobě typologie osobnosti MBTI. Ta je podle mě jedna z nejkvalitnějších typologií, jaké vůbec máme k dispozici, takže tahle kniha vypadá opravdu zajímavě :-)
    PS: V jazyce jsou málokterá slova opravdu přesná synonyma a laik a amatér jimi rovněž nejsou. Amatér je z francouzského aimer, milovat, takže původně vlastně milovník, zatímco laik je prostě neodborník, člověk neškolený.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže by se jinými slovy dalo říct, že jsem vlastně obojí - laik a psycholog amatér, jestli to chápu správně a rozhodně děkuji za upřesnění. Typologii si znamenám, protože se ráda dozvídám další a další věci a i když se u knihy zaseknu, vůbec mi to nevadí ;-)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)