sobota 15. května 2021

Tip na výlet #1 - hrad Kašperk

Oprášíme starou rubriku!

Jmenovala se Střípky z cest. Název tohoto článku úplně neodpovídá, ale pro orientaci to bude rozhodně lepší a přehlednější. Zároveň průběžně upravuji a dolaďuji menu vpravo, kde se dá snadno vyhledávat podle tagů/štítků. 

Již zmiňované střípky se věnovaly velkému výletu směr Londýn v roce 2013. Od té doby jsem tam byla několikrát, ale vzhledem k současné situaci  bude od cestování na větší dálku delší pauza. Vadí to? Vůbec! Budeme společně objevovat krásy naší vlasti a třeba s mou pomocí narazíte na místa, která neznáte, a můžete je navštívit, neb bydlíte blízko. Nebo se vám mohou hodit jako tipy pro případ, že vyrazíte primárně směr Šumava! 

Ano, co si budeme, oblíbená destinace nejen pro cyklotoulky. Pro nás velká láska objevená paradoxně díky seriálu Policie Modrava. I z toho důvodu nás to velmi táhlo na hrad Kašperk, který je kousek od města Kašperské hory. 

Tras na hrad vede několik - my zvolili tu základní: zaparkovat na hradním parkovišti. Orientace je jednoduchá. Obec se jmenuje Žlíbek a jakmile uvidíte reklamní ceduli Rychta na Račánku, kde mimochodem naprosto výtečně vaří, jste na místě. parkoviště je vpravo nebo vlevo, podle toho, z jakého směru přijedete. Pokud od Kašperských hor, bude vlevo. Parkovné vás vyjde na 60,- Kč, přestože web hradu uvádí 40,-. 

Cesta k hradu samotnému je cca 1,5 km dlouhá. Asfaltová, takže krásně s kočárkem, kárkou, odrážedlem, na kole, koloběžce a podobně. I mrňata ji krásně ujdou - kopec není nijak strmý nebo nepříjemný a jde se krásně z části i lesem. 

S čím je dobré počítat - zejména, pokud hodláte vyrazit se svými psími miláčky - nebudete sami. V době naší návštěvy (9.5. 2021 - neděle) byl poměr lidé vs. psi 2:1 čili celkem dost čtyřnožců.

WC - žádný strach - na hradě je, prostorné, pro dámy i pány, zdarma, čisté a moderní.

V současné době se pro návštěvu nádvoří vstupné neplatí, avšak je možnost vyjít si do hradu, vystoupat schody až na půdu, objevit středověký záchod a jiná zákoutí a to už zpoplatněno je. Zároveň si dovoluji upozornit, že vás v případě, že na prohlídku (za současných podmínek bez průvodce) vyrazíte, čekají několikery schody, které jsou poměrně příkré. Nahoru to jde naprosto v pohodě. Dolů je to horší. Takže pokud se bojíte, máte potíže s kyčlemi nebo koleny, může to být trochu obtíž. Jestli s sebou máte menší dítka, nahoru to zvládnou, ale dolů je možná budete muset nést a to je potom taky velké dobrodružství. 

Nahoře na vás ovšem čeká krásný výhled do okolní krajiny. Nestojíte však na "volném prostranství", nýbrž vyhlížíte z půdních střešních oken. To jen info pro toho, kdo by rád korzoval po cimbuří ;-)

Občerstvení - pestrá nabídka se může trochu lišit od té na netu, nicméně organizace, rychlost i chuť jsou naprosto v pořádku. Milovníci hranolek si přijdou rozhodně na své, stejně jako klobás, točeného piva a podobně. Zakoupit se dají rovněž suvenýry, samolepky do turistického deníku, k dispozici je i razítko.

Přemýšlím, zda jsem něco zapomněla, ale protože se na dohled od Kašperku nachází i zřícenina Pustý hrádek, rozhodně se sem ještě vrátíme.

Á propos - na hradě Kašperk se natáčela pohádka Anděl páně - v květnu zde měla probíhat venkovní výstava věnovaná právě tomuto natáčení, avšak 9.5. kde nic, tu nic - nevadí, i tak jsme si návštěvu rozhodně užili! Bude se vám staronová rubrika líbit? Ať ty knihy taky trochu proložíme. Na viděnou příště!

Fotografie jsou mé vlastní, proto platí zákaz jejich šíření bez mého souhlasu!

3 komentáře:

  1. Anděl páně patří mezi moje top pohádky, děkuji ti za krásný tip na výlet! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborně! A je top jednička nebo dvojka? My se přikláníme k dvojce :) Letos jsem je obě viděla prvně :) a samozřejmě, nemáš zač ♥

      Vymazat
    2. Mně se líbí oba díly, ale víc asi jednička :).

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)