čtvrtek 29. července 2021

knihovna - V. Samek: Bulbem záchranáře

Konečně!

To se mi podařil parádní výkřik do tmy! Háček je v tom, že dnešní téma si žádné zlehčování, srandování a kecy okolo nezaslouží. Jde o věc vážnou, zásadní a nebála bych se dokonce říct, že i život zachraňující. Co? První pomoc, moji milí. Žerty stranou!

To máte: krvácení, úraz hlavy, pád z výšky, mrtvice, epilepsie, tonutí, dopravní nehoda, zlomenina dlouhé kosti, otrava, popálenina… Pořád se něco děje! A právě vy můžete být náhle u toho a až to přijde, jakým člověkem chcete být? Samozřejmě tím, který zachrání život! Třeba i vašeho blízkého. Kromě toho, že není nic většího, na co být hrdý, tak s touto knihou bude chtít zachraňovat život každý! Takže to zvládnete i vy.

Když se pozorně rozhlédnete kolem sebe a budete chvíli pozorovat lidstvo, zaujme vás jistá skutečnost. Minimálně každý druhý si o sobě myslí, že je nesmrtelný nebo nezranitelný. Alespoň soudě dle toho, jak se chováme za volantem, při přecházení na přechodu, pohybu ve městě či kdekoli jinde venku.

„…pokud cmrndáte někam ven, objem ztracené krve se vám bude zdát na pohled větší, než je její skutečné množství. Krev už je holt taková. Na první pohled by mohla tato její vlastnost působit hloupatě, je to však evoluční ochrana – situace se vám jeví hůř, budete ji tedy intenzivněji řešit…“

Dnes a denně se hypoteticky ocitáme v tolika situacích, kdy bude nutné zavzpomínat na základní školní docházku a odkudsi vylovit, co nás to ti týpci s nafukovací Ančou vlastně učili. A teď nastává zásadní otázka nebo spíše otázky: Co si vybavíme? Naučili nás to vůbec správně? Je nám to k něčemu? Kriste, vždyť já si donedávna nebyla schopná ani zapamatovat, které nouzové číslo je které! A v krizi ztuhnu nebo začnu tak panikařit, že bych zasloužila přes držku, abych se probrala.

Nádech, výdech – pokud máte stejný problém jako já, existuje pomůcka:

1500 vypadá jako rybník čili hasiči

158 8 jsou pouta – volám policii

1555 připomíná invalidní vozík – záchranka – naučte to tak i svá dítka, vnoučata, sourozence – jednodušší už to snad ani být nemůže. Tedy jo, v době moderních technologií a aplikací existuje mobilní aplikace Záchranka. Já vím, asi si ťukáte na čelo, co mi šibe, ale věřte mi – nikdy nevíte a jedna appka mezi hrami a dalšími blbinami se hravě ztratí.

 „…kromě bambule, kde bydlí pan mozek, kterej je prej důležitej, jsou v těle ještě další dvě dutiny – hrudník a břicho. Jejich poranění může být velice mrzuté. V hrudníku máte ty nejvíc nejdůležitější orgány – populární dvojici (vlastně trojici) plíce a srdce. Bez funkcí těchto orgánů budete mrtví prakticky okamžitě. Příroda není idiot…“

Hlavní přínos knihy Bulbem záchranáře: Jak zachránit život a stát se superhrdinou spočívá v tom, že nejde o příručku, která vás unudí do bezvědomí. Vít Samek je muž z praxe. Frajer, který na vás nebude mluvit lékařským žargonem, ani se z vás nebude snažit udělat za každou cenu pitomce, aby si trošku pohonil vlastní ego. Ne, on vám to vysvětlí hezky tak, jak mu zobák narostl. Pěkně zpříma se s vámi podělí o zážitky ze skutečné praxe. A věřte, že je to na textu a jeho přínosu až neskutečně znát. A aby na to nebyl úplně sám, přizval si k sobě pár přátel a kolegů, se kterými udělal krátké rozhovory. I ty jsou velmi zajímavé. Výhodou celého tohoto stylu podání je, že vám v té kebuli něco utkví. 

„…na každé lampě veřejného osvětlení v Praze i krajských a větších městech najdete kovový štítek se šesti čísly. Když je nadiktujete operátorovi záchranky, hned si vás najde na mapě…“ (Věděli jste to?)

Vzhledem k barvám a grafice vám opět doporučím tištěnou knihu. Ona se možná jeví jako kýčovitá blbost, jenže první dojem může klamat. Sjeďte na webu Jan Melvil Publishing až dolů a projděte si náhledy, ukázky a další zajímavé odkazy. Pro fajnšmekry je dokonce k dispozici první kapitola z audioknihy! Věnujte tomu špetku času. Raději zbytečně, než potom v osudnou chvíli tápat. Často v recenzích zmiňují všeobecný přehled, selský rozum. Lidé často probírají, kterých top padesát filmů vidět, která místa navštívit, co tam či tam nevynechat… a já bych, s dovolením (nebo klidně i bez) lobovala za to, aby byl seznam knih, které mít doma, protože jednoduše MAJÍ SMYSL! 

„…Ochabnutí svalstva na polovině obličeje. Hele, napište do Googlu „obličej mrtvice“ a já vidím mezi prvníma patnácti obrázkama nejmíň dvě velmi dobrý fotky. To poznáte. Velmi nápadnej je ten visící koutek z úst…“

Bulbem záchranáře by byla v každém případě jedna z nich. Že se mi to mele, když mi vlítla do čtečky na základě spolupráce? A přesně z toho důvodu tuto „práci“ dělám. Abych objevovala tituly, které by měly být vidět. Marketing je potvora. Propagují se věci, které stojí za starou belu a opomíjejí ty, jejichž přínos a smysl je nevýslovný. Dost bylo omílání a opakování. Důrazněji už na vás apelovat nedokážu a netuším, jak vám zprostředkovat, jak jedinečná a perfektní ta kniha je a jak moc mě její obsah oslovil. Stejně jako potenciál. I kdyby jeden člověk, který jí četl, byl ve správnou chvíli na správném místě. I kdyby vám to jednu cestu na pohotovost ušetřilo… má smysl.


Autor:  Vít Samek

Rok vydání: 2020

Počet stran: 248, ebook ve formátu epub 157

Ilustrace: Vendula Chalánková

Ebook verzi můžete pořídit za 249,- Kč, klasickou knihu za 322,- Kč. Audiokniha – odkaz na ukázku první kapitolky máte výš – za 349,- Kč plus spousta variant výhodných balíčků a kombinací. Jak na co, ukázka, podrobnější popis včetně obsahu – to vše najdete tady!



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)