pondělí 16. srpna 2021

knihovna - M. Skála: Vymazlené vraždy

Čest detektivnímu žánru!

Českokrumlovské nakladatelství Golden Dog se možná tváří na první pohled nenápadně (pro některé i neznámě), ale potenciál má rozhodně obrovský. Byla by škoda jejich knihy v knihkupectví přejít bez povšimnutí. Drobné paperbacky totiž ukrývají opravdové chuťovky. Ať už se bavíme o bizarním hororu Utrpení těla, výběru sci-fi povídek s nádechem erotiky Vostrá krása nebo o dnešním kousku, který se vám chystám představit.

Kdo zabil známého pedofila, policie už zjistila. Podaří se jí to však prokázat?
Kdo znásilnil a zavraždil mladou ženu?
Specialistka na balistiku zastřelila svého obchodního partnera, jenže o tom vůbec neví…
Tři vraždy, s nimiž si pachatelé vyhráli a dovedli je k hranicím dokonalosti. Dokáže pražská kriminálka vrahy usvědčit?

Na první pohled opět s nadšením kvituji grafickou stránku knihy. Ano, vazba je jemně jalová, ale to už je zpravidla nevýhoda menších a tužších paperbacků. Jako první mi knihu zabavil děda. Chlap kousek před šedesátkou, který čte šnečí rychlostí dvě knihy za rok, slupl 160 stránek jako čokoládový bonbon za jeden večer (jeho slova). Celou dobu měl dojem, že se detektivům dívá přes rameno a je s nimi na každém místě, na které se vydali. Tak dobře ho dokázal Martin Skála vtáhnout mezi řádky.

Dostala jsem se tedy ke knize až jako druhá a trošku se mi rozšklebila. Jenže víte co? Bylo mi to šumák! Já knihy čtu, nemám je na výstavu. Takže i když se na začátku druhé povídky rozjela, čert to vem. Jak již anotace napovídá  – máme tu tři samostatné vraždy, které spojují dvě věci. Zaprvé vyšetřující nadporučík (ve druhé a třetí části už kapitán) Petr Bauer. A zadruhé pointy, které jsou lehce zrádné. Buď je totiž vidíte a příběh tak dostane zcela nový a neotřelý směr, nebo vám uniknou, přičemž se svět nezboří, protože stále zůstává poctivá krimi zápletka. Pro celou recenzi klik na banner↓↓↓


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)