pátek 13. srpna 2021

knihovna - A. Hansen: Instamozek

Ať se mozek hodí offline!

Sociální sítě… média… influenceři… celebrity… povrchnost… srovnávání… marketing… to vše a my a náš mozek uprostřed jako snadný cíl. Anotace naprosto perfektně vystihuje, co přesně Anders Hansen  titulem Instamozek sledoval a co v něm najdete. Zbytek se vám pokusím zprostředkovat a shrnout z mého pohledu já… a byla to tedy výzva!

Máte potíže s usínáním? Dokážete se delší dobu soustředit jen s obtížemi? Toužíte po dokonalém životě celebrit ze sociálních sítí? Kniha renomovaného švédského psychiatra se zabývá dopadem „digitálního věku“ na fungování našeho mozku. Stres, který zažíváme dnes, není stejný jako u našich předků. Jak se s ním vypořádat, když nás mobilní telefony zásobují dopaminem, a podporují tak vytváření závislosti? Navíc narušují naši schopnost soustředění už jen tím, že se nacházejí v naší blízkosti, ani je nemusíme používat. Když si je s sebou bereme do postele, ovlivňuje to kvalitu našeho spánku, a neustálé porovnávání s ostatními na sociálních sítích nám také na klidu nepřidá. U dětí už byla zaznamenána nejdrastičtější behaviorální změna všech dob a není zdaleka jasné, jak používání mobilních telefonů a čtení elektronických materiálů do budoucna ovlivní naši schopnost učení. Nemluvě o prohlubujícím se pocitu sociální izolace…Autor nabízí „první pomoc“ v podobě tipů, jak významně změnit životní styl ve svůj prospěch, uvádí nejnovější poznatky výzkumníků této oblasti a v závěru se zabývá úvahami o tom, zda se náš mozek dokáže na změněné podmínky adaptovat.

Doba jde nezadržitelně kupředu. Technologie udělaly za posledních dvacet let takový pokrok, že s úsměvem a nostalgickou slzou vzpomínáme na kotoučáky, magnetofonové kazety, telefony s kulatým číselníkem, walkmany a diskmany, hraní krvavého kolene na hřišti a podobně. Jsem už moc stará nebo si ještě někdo alespoň jeden z názvů vybavuje?

„…Když mozek kašle na ukládání informací, o kterých si myslí, že jsou už někde uložené, říká se tomu Google efekt nebo také digitální amnézie. Mozek dává přednost tomu zapamatovat si, kde informaci najde, před její podstatou…“

Kniha, kterou držím v ruce, se tváří nenápadně. Možná vám v první moment připomene marketingovou příručku, která nějak souvisí výhradně s instagramem, nicméně pravda by nemohla být odlišnější. Je to sonda do našeho mozku, jeho vývoje. A i když je to čtení poměrně krátké, jeho význam a obsah mi přijdou zásadní. Shrnuje to, co si zpravidla neuvědomujeme. Upozorňuje na to, co je opomíjeno a mělo by být známo pro naše vlastní dobro, dušení klid, rovnováhu a životní nadhled.

Anders Hansen nám nevnucuje žádné doktríny, ani se nás nesnaží obrátit na jinou stranu – rozuměj: nenavádí vás k odhození telefonu a žití na pustém ostrově či jinému podobnému extrémismu, ke kterému některé skupiny rády tíhnou. Na základě své psychiatrické praxe nám názorně ukazuje a vysvětluje určité zákonitosti a to, co už o mozku všechno víme. Plus jako bonus přidává i to, co bychom vědět měli, i kdybychom se o psychologii vůbec nezajímali.

Deprese, úzkost, nespavost, roztěkanost… znáte některý z těch stavů? A napadlo vás, že za tím mohou stát právě sociální sítě a nadužívání technologií? Nejen telefonu?

„…Z evoluční perspektivy není nic divného na tom, že my lidé žízníme po informacích. Jak se učíme znát to, co nás obklopuje, zvyšujeme svoje šance na přežití. Ten, kdo ví, jak změny počasí ovlivňují chování lva nebo v jakých situacích jsou antilopy nejvíc roztěkané, takže se dá tiše přikrást až k nim, má větší šanci uspět při lovu a zároveň se nestát něčí kořistí…“

Ne každý z nás si dokáže zachovat zdravý nadhled a je odolný vůči nátlaku, který je na nás nenápadně i nápadně vyvíjen. Líbí se mi, že vše, co v knize Instamozek zazní, je de facto logické, podložené a kdo se někdy zajímal o psychologii, byť třeba okrajově, získá (z mého pohledu rozhodně) pocit, že Anders Hansen skutečně přesně ví, o čem mluví. Nepapouškuje nám tu poučky a definice, které si někde přečetl, nýbrž má svá slova podložená a především obhajitelná. Můžete s ním nesouhlasit, což vám nikdo nebere, avšak zároveň musíte uznat, že argumenty má solidní. O tom je konec konců princip diskuse – otevřeně debatovat, probírat své názory, s respektem přednést své argumenty a vyslechnout si protistranu a akceptovat i její pohled na věc. Dneska si každý většinou myslí, že jeho slova jsou zákon a běda tomu, kdo by se chtěl dohadovat. Respekt se, na sociálních sítích zejména, dvakrát nenosí.

„…Slovo stres asociuje něco negativního, ale stres zároveň potřebujeme, abychom mohli existovat. Krátkodobý stres nám pomáhá se soustředit a zbystří naši mysl, takže jinými slovy není nic špatného na tom, když zažijete náročný den nebo týden v práci…“

K technické stránce knihy mám jeden poznatek: Mám jen já ve svém výtisku vnitřní okraj extrémně široký a vnější naopak uzounký? Jde pouze o kosmetický drbek, nikoli plnohodnotnou výtku. Každá kapitola je rozdělena do několika kratších částí, což pomáhá udržení pozornosti a zároveň je text přehledný. Nechybí ani zdůrazněná důležitá fakta. Vše je podáno čtivě, poutavě a jak už jsem zmínila výše – máte pocit, že textu rozumíte a navíc v něm nacházíte spoustu pravd. Vidíte vlastní kroky i chování a je vám tím pádem jasné, že si text v knize nikdo nevycucal z prstu, ale bral v potaz skutečné lidi a problémy.

„…Pod vlivem silného stresu nepoužíváme tu nejrozvinutější a jedinečně lidskou část svého mozku, nýbrž podřazujeme na nižší stupeň a vracíme se k evolučně starším a primitivním částem. Máme tudíž tendenci jednat rychle a důrazně, leč bez porady s „myslící“ částí mozku. To sebou přináší určité problémy…“

Na závěr najdeme i pár doporučení, jak se poučit a zbavit některých zlozvyků souvisejících s kvalitou spánku a naší myslí vůbec. Spánek obecně se dost podceňuje, přitom jeho důležitost je celkem zásadní. Dává vám ten můj dlouhý výlev vůbec smysl? Sama na sobě občas cítím, že mě sociální sítě ve slabých chvílích ovlivňují. Za normálních okolností jsem salámista. Ne, to není sprosté slovo, ale člověk, který má věci tak říkajíc na salámu čili že ho hned tak něco nerozhází. Jsou však momenty, kdy mě něco zasáhne, vytočí, nahlodá, nakloní na tu či tu stranu a já se moc ráda naučím, jak si v takové chvíli poradit. Jak vypnout. Co udělat pro lepší usínání. K čemu vést vlastním příkladem své dítě a děkuji, že je tu titul, který otevírá oči s pomocí odborníka. Navíc ten s námi mluví jazykem lidským, ne povýšeným či nadřazeným a zároveň nevytváří na čtenáře žádný nátlak. Pouze ho přehledně a srozumitelně informuje. Potlesk!

Rok vydání: 2021 (rok vydání originálu 2016)

Počet stran: 160

Překlad: Helena Steissová

Má láska k psychologii opět dostala kvalitní hnojivo! V případě zájmu vás tento kousek vyjde na krásných 274,- Kč (stále je v platnosti 25% sleva) a nevím, jaký názor na to máte vy, ale já rozhodně podporuji nakupování přímo u vydavatelů – tudy do eshopu!

Anders Hansen je renomovaný švédský psychiatr a autor velmi populárních knih o mozku. Jeho instagramový účet najdete zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)