středa 11. srpna 2021

Tip na výlet #7 - Mravenčí stezka Srní

Vysmradit se do lesa a něco se dozvědět!

Za dnešní tip nevděčíme studování internetu, instagramu ani náhodnému objevení - může za to kniha Šumava s dětmi. Autorka se jmenuje Eva Kamitzová. A protože rádi objevujeme nejen nová, ale i méně profláknutá místa, neváhali jsme. Vydejte se spolu s námi na kratší okruh přírodou, který pobaví malé i velké!

Startovním bodem je parkoviště u čerpací stanice v obci Srní. Parkovné na dvě hodiny je 60,- Kč a na celý den 100,- Kč. My se vešli bez pěti minut do dvou hodin. S menšími dětmi nebo s více dítky to bude chtít zaplatit celodenní. Jinak mimo téma - na Srní mají skvělé infocentrum, kde je výborný výběr nejen v suvenýrech, ale i mapách.

Jakmile zaparkujete, postavte se zády k hlavní silnici a hledejte dřevěnou sochu mravence a dřevěný totem. Tam je start "mravenčí stezky". Podle cedulí a jiných návštěvníků měří celá stezka/okruh přibližně 3,5 kilometru. Jak jsem psala v úvodu, nám to zabralo dvě hodinky. Po dešti doporučujeme gumáčky. A rozhodně nechejte raději doma kočárky i odrážedla. Lesní terén pro ně není dělaný. Dítka to zvládnou. Cesta je místy do kopce nebo z kopce, ale nejde o nic extrémního.

Vstup se žádný neplatí, značení je výborné, jen se často trasa potkává a můžete se vydat oběma směry, což by vás mohlo nepatrně zmást. Nám se podařilo nezabloudit. Trošku zákeřně nejsou úkoly rozmístěné rovnoměrně, ale je jich hodně na začátku a později na konci. (Celkem by jich mělo být 19) Uprostřed můžete mít chvíli pocit, že jdete špatně. Avšak žádný strach, nejdete. Užívejte si přírodu, šumění říčky a cestou narazíte i na studánku, ze které se můžete napít.

Úkoly jsou různé - některé vědomostní, kde se s dětmi dozvíte jaké listy má bříza nebo jeřáb, jak kvete... Jinde skládáte, v jakém doupátku bydlí liška či veverka. Víte, jak daleko doskočí jelen nebo myšička? Na dalším místě otestujete rovnováhu nebo změříte, jestli jste velcí jako vlci či jiné zvířátko. 

Lidí jsme potkali naprosté minimum. Procházku jsme si užili a bavili jsme se všichni - a to jsme zástupci hned tří generací - ročníky 64, 84 a 2016. Za nás velký palec hore. Věkově bych řekla, že se zabaví děti od čtyř let přibližně do těch osmi až deseti. Cestou si natrháte borůvky, maliny, možná narazíte i na nějakou tu houbu. Jste schovaní ve stínu, v přírodě. Co víc si přát?

Mravenčí stezka na Srní si nás rozhodně získala a to nejen tím, že jde o nefrekventované místo. Skutečně se nenechte odradit, pokud je parkoviště plnější. Většina vyrazí s koly či pěšky úplně jiným směrem! Jaký jste výletní typ? Město? Příroda? Válečka? Túry? Lázně? Hrady? Koupačka? Kde to máte nejraději?

V příštím tipu s námi můžete objevovat další kouty Šumavy a prosím, zákaz šíření fotografií bez souhlasu ;-)







Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)