středa 25. srpna 2021

Tip na výlet #9 - zážitkový park Zeměráj

Kdo si hraje, nezlobí!

Nevinně se tvářící  banner u Orlické přehrady může za to, že jsme vyrazili na toto místo! První návštěva byla trochu fail, protože jsme dorazili v 18:01, přičemž na internetu je uvedena otevírací doba do 18:30... Bohužel jsme však přehlédli poznámku, že pokladna zavírá v 18:00. Proto jsme si to druhý den dopoledne dali znovu a tentokrát jsme byli úspěšní!

Jedna věc by vás mohla odradit hned na začátku, ještě než dorazíte na parkoviště, které je zdarma. Cesta... Řeknu vám, ta stojí za to. Pokud máte pochroumané tlumiče nebo hodně nízký podvozek u vozu, důrazně vás varuji. Zase to však neberte tak, že bez terénního vozidla jste nahraní! Máme Citroen Berlingo a pomalu, opatrně se to dalo - hold šotolina, štěrk, díry, výmoly - není to nejlepší, ale cíl stojí za to!

Rozhodně převažuje vyžití na čerstvém vzduchu. K dispozici je i menší hernička pod střechou a rovněž občerstvení a obchůdek, ale hlavní část je venku. Proto když prší, šla bych raději jinam. Po dešti potom doporučujeme vhodnou obuv.

Vstup je jednotný - jakmile vám byli tři roky nebo nemáte průkaz ZTP, platíte 120,- Kč. Podrobnosti ke vstupnému a další informace najdete na přehledném webu! Toalety jsou k dispozici. Obchůdek má turistické známky, pokud je sbíráte (ty samolepkové - dřevěné nevím, ty nesbíráme).

Kde zážitkový park najdete? Cca 10 kilometrů severozápadně od města Milevsko, okres Písek. Já vím, teď máme kraje, ale orientace je orientace. Mapu areálu dostanete při vstupu a máte několik možností:

- buď půjdete libovolně, kam vás chuť a orientační smysl potáhne

- nebo si můžete vybrat asi z pěti různých "her" a plnit ty

My jsme šli random přímo za nosem a i tak jsme si to užili. Další poznatek - pokud se vám zdá na parkovišti natřískáno, pamatujte, že Zeměráj je skutečně prostorný. Teď, o letních prázdninách, stály dopoledne vozy ve třech řadách a přesto jsme žádné extrémní davy neevidovali. Vše jsme si mohli krásně bez extrémního čekání osahat, vyzkoušet, ozkoušet, projít. Žádný stres. 

Doporučená věková kategorie? No, nazdar. Pětiletá slečna byla spokojená jako bleška. Menší děti nadšeně lezly, kde se dalo. A ty větší se rovněž netvářily nijak znuděně. Přibalte do kapsy 10,- Kč na krmení pro kozy!

Na své si přijdou i fandové dějepisu - nejen, že si mohou zahrát na archeology, ale je tu možnost projít si středověkou vesnici. Nakouknout, jak se žilo, včetně "živých" exemplářů a názorných ukázek. Každou sobotu je potom k dispozici bonusový program. My byli na návštěvě v týdnu a možná také ne naposledy.

Hodně nás lákala Stezka naboso, jenže byla skutečně kosa, takže jindy. Jako další slavilo obrovský úspěch pexeso, bludiště, dětská vesnička Hrejkov a všemožná puzzle a hlavolamy, kterých je tu neskutečné množství. 

Za nás tedy maximální nadšení a plusové body za nápaditost, kreativitu, přínos, podporu touhy objevovat napříč všemi věkovými kategoriemi. Jen, zatraceně, něco udělejte s tou cestou! Rozhodně nejde o žádný křiklavý zábavní park nebo předražený tahák na peníze. U pokladny máte možnost směnit místní měnu (pokud ji neutratíte, při odchodu vám ji zase promění zpět) - Smíšky platíte v občerstvení a např. za střelbu lukem či kopání v naležišti. Jeden Smíšek je 10,- Kč a třeba to kopání stálo Smíšky dva, čili dvacku, což nikoho nezruinuje. 

Je potřeba dodávat víc? Máte tip na podobný výlet? Už jste o Zeměráji slyšeli? Na viděnou u dalšího tipu na výlet, který na vás bude čekat opět ve středu, dokud nevystřílím nasbíraný materiál. Zpravidla jde o tipy celoroční, tudíž nevadí, že nevyjdou ještě o letních prázdninách, ale později! Platí zákaz šíření fotografií bez mého souhlasu!






Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)