pondělí 6. září 2021

knihovna - J. Holasová: Chyť bizona!

Stačí jedna kniha na otevření očí?

Setkali jste se někdy s pojmem digitální hygiena? Ne, skutečně jsem se nespletla a nemám na mysli dentální hygienu. Zuby dnes necháme na pokoji. Chyť bizona je zajímavá kniha o zdravých digitálních hranicích v rodině. Více o projektu najdete na webu digitalnihyggiena.cz.

Téměř sedmiletý Samík se také vydává do světa a diví se: Proč se do přírody odhazují odpadky? Proč se o telefonní budky už nikdo nestará? A proč se večer máma s tátou místo čtení pohádky občas zapomenou u smartphonů? Rodičům se však tyhle svítící cihličky jednoho dne omylem roztříští a Samík dostane nápad: co kdyby zkusila celá rodina pár týdnů přežít bez nich?

Schválně, jak často držíte přes den v ruce mobilní telefon? Jak často čučíte na blbosti, na které vůbec čučet nemusíte? A dokážete si představit 24 hodin (nebo i více) bez tohoto magického vynálezu? V dobách mého dětství, které nejsou zase tak hříšně daleko, to bylo celkem běžné. První mobilní telefony totiž mezi obyčejné smrtelníky přišly, když jsem byla v devítce na základní škole, čili suma sumárum před dvaceti, dvaadvaceti lety. Občas mi ty offline doby chybí.

Dnes se na ty malé placaté cihličky totiž spoléháme až extrémně. Zapomínáme myslet, být soběstační, číst v mapách, hledat informace v knihách, věnovat se víc nejen sobě, ale i partnerům, rodině, dětem, zvířatům, přírodě, prostě všem. Schválně jděte na kafe, zákusek či oběd a po očku se rozhlédněte kolem sebe. Kolik lidí z deseti bude brejlit do malé obrazovky místo do talíře? Kdo bude ťukat nebo rolovat, místo aby si povídal?

A na spoustu dalších situací, které si možná jako dospěláci ani neuvědomujeme, vás upozorní Jitka Holasová a její kniha Chyť bizona. Podání příběhu je svou strukturou i podobou uzpůsobeno převážně dětskému publiku, nicméně i dospělák zvládne knihu hravě přelouskat. A některým bych to velmi důrazně doporučovala. Sama jsem byla v šoku, kolikrát jsem zakroutila hlavou nad svým vlastním chováním. Celou recenzi najdete na webu Knižní díra!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)