středa 22. září 2021

V divadle - Královny

Po x letech za kulturou! 

A povím vám, že to byla lehce nostalgická návštěva. Jsem holt stará citlivka, i když si spíš ráda myslím, že jsem především cynik. Mám své slabé chvilky a někdo by mohl namítnout, že čtyři roky jsou dostatečně dlouhá doba na to, aby se člověk zahojil a přestal fňukat. Jenže smutek, vzpomínky a nostalgii nepovažuji za věci negativní. Patří k životu a milovaný člověk v něm prostě chybí bez ohledu na to, kolik let od jeho odchodu uplynulo. Tečka. Přestanu se v tom však pitvat a půjdeme se podívat, na co jsem to vyrazila!


Královny! Komedie plná upřímného humoru, ze kterého občas mrazí v zádech. Naprosto sedí - vtipné až sarkastické momenty střídají vážnější chvíle k zamyšlení. A o čem představení vlastně je?

Lázeňský pokoj možná nevypadá jako vhodné místo pro komedii, ale opak je pravdou. Tři ženy, které se na něm sejdou, by se za normálních okolností nemohly nikdy setkat, nebýt havárie vodovodního potrubí, ke které dojde v jednom z lázeňských křídel. Každá z hrdinek má odlišný problém, přesto však mají cosi společného – všechny byly v nedávné době vystaveny zlomovým životním okamžikům a teď stojí před nelehkým úkolem – naučit se žít své nové životy. Johana (40) je po autohavárii, podrobila se operaci nohy a došlo ke komplikacím. Lázně jsou její poslední možnost záchrany, jinak hrozí, že o nohu přijde. Zita (60) má zase problémy s nervy a v lázních je kvůli duševní očistě. Mladá slečna Eliška (25) přišla v nedávné době o zrak a učí se s tímto handicapem žít. Tyto tři postavy jsou generačně i sociálně každá někde naprosto jinde, přesto spolu musí strávit relativně dlouhou dobu.

Obsazení: Vilma Cibulková, Jana Boušková, Karolína Půčková... Za sebe říkám, že Vilma Cibulková neskutečně zazářila. Její trefné a strohé hlody byly neuvěřitelné a sedly jako prdel na hrnec! Jana Boušková je zlatíčko a své postavě Zity vložila skvělé emoce. Mladá a mně neznámá Karolína Půčková trojici skvěle doplnila a vnesla pořádnou dávku hodně černého humoru. Režie se ujal Petr Svojtka.

Stručně a jasně: Milovníci právě černého humoru si v tomto představení rozhodně přijdou na své! Pokud se tedy Královny budou hrát někde u vás, neváhejte vyrazit. Nejsou v tom reklamy jako v televizi a je to zase jiný zážitek, než zírání do knihy (říká učebnicový knihomol), telefonu či jakékoli jiné obrazovky. Na herečkách bylo znát, jak si samy užívají možnost po dlouhém výpadku zase hrát a nás může hřát, že si rozšiřujeme obzory, bavíme se, i když s tím hajzlem (čti respirátorem) na obličeji. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)