pátek 24. září 2021

knihovna - S. Hubníková: Učíme se protiklady


Promyšlený a praktický kousek!

Není to tak dávno, co jsme s cácorkou řešili právě problém protikladů a protichůdných významů slovesa vadí/nevadí – chápala to obráceně. My se nad něčím tak samozřejmým ani nepozastavíme, jenže děti vnímají svět odlišně. A voilá! tady je pracovní sešit, který přináší pomoc nejen jim, ale i nám a navíc… neuvěřitelně jednoduše!

Již od věku dvou let začínají děti chápat jednoduché protiklady, ne vždy se v nich ale dokáží zorientovat a přiřadit k sobě správné (opozitní) dvojice a na základě toho pak pojmy i dobře užívat v běžném projevu. Tyto pracovní listy mají dětem pomoci se ve světě protikladů lépe zorientovat a to nejen na bázi práce s obrázkem, ale mají především pomoci rodičům, učitelům a všem pečujícím osobám praktickými úkoly děti přivést k pochopení toho, co to protiklady vlastně jsou a proč jsou v našem životě důležité.
Listy jistě ocení také rodiče a pedagogové věnující se dětem s mentálním postižením a s autismem, pro které je poznávání abstraktních pojmů složitější než pro intaktní děti.
Z důvodu usnadnění představivosti a schopnosti se soustředit jsou obrázky jednoduché, bez množství detailů a ve větším formátu.

Tu jednoduchost - zmíněnou v titulku - oceňuji především. Jak už naznačuje anotace, ilustrace jsou pojaty prostě… žádné velké přehánění ani barevný cirkus. Děti tak při procvičování nic nerozptyluje. A barvičky mohou koneckonců dodat samy - o to zábavnější to pro ně bude. Chvályhodná je i velikost obrázků. Žádné titěrné rozměry – díky!

Za ilustracemi stojí Libor Drobný. S jeho prací se nesetkávám poprvé. Umí to vymyslet skvěle a přitom ani ne vysloveně dětsky. Perfektně vyváží balanc a na světě je výmluvný obrázek, na který se navíc dá koukat. Ano, cynik ve mně občas vypluje na povrch.

Sylva Hubníková zpracovala celkem 22 protikladů a poskytla nejen nám, rodičům, ale i prarodičům, učitelkám a učitelům v mateřské školce či na kroužcích skvělý materiál, ze kterého můžeme vycházet a procvičovat podle něj. S blbuvzdorným návodem. Mám-li být konkrétní, každý text u jednotlivých protikladů obsahuje zmínku o tom, co konkrétně v daném případě budete procvičovat: jemnou motoriku, prostorovou orientaci, orientaci na ploše, mimiku obličeje, schopnost rozeznávání emocí, sluch, hmat a další. Ke každému páru protikladů jsou připojeny i případné vhodné pomůcky. Stránky s jednotlivými „kartičkami“ lze snadno vystřihnout či okopírovat. Najdete i krátkou básničku, nebo spíš říkadlo, které je třešinkou na dortu. Závěrečným bonusem potom je, že co protiklad, to minimálně dvě varianty zobrazení, ne jen jedna, aby to bylo pestřejší a nápaditější!

Samozřejmě, že můžete přijít i s vlastními nápady. Jde tu o inspiraci a jakési nakopnutí, ne o učebnici, které se musíte držet striktně, jinak peklo zamrzne a z nebe budou padat trakaře. Navíc jde o knihu, respektive pracovní listy, které aktivně využijete několik let. Vhodné jsou pro dvouletá dítka stejně jako pro ta pětiletá a využít se dají opakovaně. Až je cácorka nebude potřebovat, určitě je věnujeme do školky, protože inspirací na úkoly není nikdy dost a za nás jsou tyto zpracovány tak, že už to ani lépe nejde! Je nějaký pracovní sešit, který si ze školy či školky pamatujete i poletech?

Rok vydání: 2021

Počet stran: 72

Ilustrace: Libor Drobný

V případě zájmu vás tento kousek vyjde na krásných 157,- Kč (stále je v platnosti 25% sleva) a nevím, jaký názor na to máte vy, ale já rozhodně podporuji nakupování přímo u vydavatelů – tudy do eshopu!

Sylva Hubníková je dlouholetá učitelka mateřské školy, kde pracuje především s dětmi s mentálním postižením. Ve své praxi se ale dostala i do běžných mateřských škol. Veškerá její tvorba vychází z potřeb dětí, je na nich „odzkoušená“ a dle potřeb dětí upravená.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)