středa 24. listopadu 2021

knihovna - T. Shalvarová: Králíček Toníček

Premiéra!

Ne, klid, já vím – dětské knihy už jsme tu měli a ještě mockrát mít budeme. Jde o to, že dnešní kousek zatím ještě nevyšel. Ale oslovila mě autorka, zda si nechci přečíst a napsat recenzi ještě před vydáním, zatímco běží „předprodej“. Ono se pro to používá takové krásné anglické slovíčko „crowdfunding“. Je to vlastně další cesta, jak dostat knihy do světa. Knihy od Pointy tu vídáte celkem často (někdy je to paráda, jindy průměr, potom přijde průšvih… tak už to chodí) a Králíček Toníček rovněž spadá pod ně. Jak mě zaujal? Kde ho můžete případně podpořit? Pojďme se na to podívat!

První kniha ze série pohádek o lesních zvířátkách, která se snaží zbavit svých špatných vlastností. Podaří se odnaučit králíčka Toníčka tolik se urážet? Pojďte se začíst do příběhů zasazených do jednotlivých měsíců v roce a pomozte v tom Toníčkovým kamarádům veverce Terce a ježečkovi Kubíkovi. Zažijte s nimi navíc dobrodružství na sáňkách, stavění sněhuláků, letní koupání nebo třeba sbírání hub s dědou!

Aby kniha vyšla, je potřeba vybrat určitou částku. Kolik to je, jak můžete vydání podpořit, náhled do knihy – ilustrace i text, to vše najdete na webu nakladatelství Pointa. A když sjedete na stránce až dolů, dostanete se k přehledu variant/balíčků. Pořídit si totiž nemusíte jen ebook nebo knihu v klasické verzi. K dispozici jsou i různé odměny. A protože tohle není propagace, ale recenze, pojďme si říct něco o příběhu.

12 krátkých kapitolek, každá zahrnuje jeden měsíc v životě malého králíčka. Ano, máme tady polidštěná zvířátka. Což je něco, co mi je jemně proti srsti. Pokud se na příběh dívám z pohledu rodiče, sem tam párkrát nesouhlasně zasyčím či zavrčím. Z pohledu dítěte však chápu, že je mu tato forma srozumitelnější. Může na něj působit víc přátelsky a má tím pádem větší přínos i dopad. Králíček Toníček je pěkný nezbeda. Neuvěřitelně často a celkem zbytečně se totiž uráží.

Zase tu narážíme na to, že jako rodič a dospělák si říkám, že z toho Toníček pokaždé vyvázne až moc snadno a celá situace se vyřeší až nezvykle hladce. Uražená dítka se často chovají dost jinak a i reakce okolí, zejména kamarádů ve stejném věku, nemusí být tak hladká a bezproblémová, jak je v příběhu zachyceno. To už je ale na dialogu předčítajícího s posluchačem, protože prostor pro diskusi a případné otázky rozhodně je.

Délka kapitol má rozumný rozsah. Ať už budete dětem předčítat vy, nebo se toho ty starší chopí samy. Písmo vypadá v náhledu rovněž pěkně, ale mám v počítači elektronickou verzi, proto tu klasickou – fyzickou -  hodnotit nemohu. Jaká je podle mě cílová skupina? Viděla bych to na čtyři až sedm let. Větší dítka už by příběh oslovit nemusel. Ale víte, jak to je, co kus, to originál. Každé dítě je jiné. Nicméně si umím představit, že se Králíček Toníček objeví ve školce, aby dětem pomohl s emocemi a reakcemi na okolní podněty a rovněž s pocity, se kterými si úplně nemusí vědět rady.

K ilustracím – příjemné, realistické a přitom pohádkově dětské. Spojují hezky obojí a sedí k textu. Trochu se bojím, aby Toníček nezapadl mezi výraznějšími dětskými knihami, protože zvlášť teď před Vánoci jich na pultech a všude bude randál. Nám se pohádka líbila. Je v ní to, co mám ráda zejména u těch starších – ponaučení. Netlačí na pilu, učí dítě nenásilně a ukazuje mu situace, kterým může být reálně vystaveno. Ano, jsou často přikrášlené a velmi zjednodušené, ale co bych v případě menších dětí chtěla? Už remcám zbytečně moc a navíc bezdůvodně.

PS: Malá kulišárna – moc se mi líbí, co dělá pan Ježek! Protože jestli mám na něco alergii, tak na vyobrazení ježka, coby pojídače jablíček a hruštiček. Tady to dostalo nový rozměr, i když je to zmíněno jen okrajově, neuvěřitelně mě to pobavilo. Schválně, napadne vás, proč by ježek mohl ta jablíčka sbírat, když je vlastně nerad a primárně dlabe hmyz?

Králíčka Toníčka a jeho autorku - Terezu Shalvarovou - najdete na facebooku i instagramu. Využijte ukázky a uvidíte, zda vás vyprávění rovněž osloví.


2 komentáře:

  1. Uražené dítko je peklo, ale uražený dospělák, to je... co je horší, než peklo? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obojí je na palici... herdek, proč si položila doplňující otázku? :D (ano, animák Simpsonovi nás poznamenal velice - tato hláška je z něj)... Co je horší než peklo? vynechám-li naši vládu a podobné odpovědi... normálně mě nic nenapadá :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)