sobota 12. listopadu 2022

Recenze - kolektiv autorů: Pohádkový adventní kalendář

Zdravá alternativa pro mini knihomola!

Ťuky ťuk? Kdo je tam? Vánoce! Ne, nedělám si legraci. V obchodech už na nás kouká nejen kde co podzimního, ale sem tam i nějaký ten vánočně laděný kýč jak bič. Je tedy více než nasnadě, že se musíme začít poohlížet, co nabídnout ratolestem nejen pod nazdobený strom ale zejména třeba od Mikuláše, aby měli s čím odpočívátat dny do Ježíška. A protože jsem matka knihomolka, nenapadá mě lepší volba, než knižní adventní kalendář!

Nejoblíbenější pohádky v netradičním adventním balení. 

Nepokukuji po této knižní obdobě čokoládových kostiček či bonbonů poprvé a jsem o to nadšenější, že budu chválit. Předpokládám, že princip adventního kalendáře je nám všem znám, ale pro jistotu: 24 okýnek naplněných tu čokoládou, tu šperky či kosmetikou… koupený nebo pro změnu doma vyrobený. Od prvního prosince každý den otevřeme jedno okénko, krabičku, přihrádku, pytlíček – jednoduše cokoli. A tak to jde pořád dál, dokud najednou není Štědrý den. Jupí!

Můj vnitřní Grinch se dere na povrch a chtěl by něco říct, ovšem raději ho umlčím. Jak už vám asi došlo, tady nebudeme mlsat, ale nadělíme dětem 24 pohádek v roztomilých malých knížečkách. Tleskám, že tvůrci použili mozek a dlouhé stužky nejsou kolem kalendáře ovázané jen tak pro srandu králíkům. Ne ne, na zadní straně najdete návod, jak s jejich pomocí svázat všech 24 lahůdek, které na závěr získáte, do jedné kompaktní knihy a jak rovněž naložit s těmi obrovskými deskami! Žádné vyhazování, ne ne – hezky jim dát další poslání!

Pohádky jako takové jsou naprosto normální. Najdete tu opravdu klasické, jako třeba Hrnečku vař!, Císařovy nové šaty nebo Červenou Karkulku. Ale do party tu je na příklad i Kráska a zvíře, Malá mořská víla, Koblížek, Křesadlo, Ali Baba a 40 loupežníků… vážně nečekáte, že vám je tu prozradím všechny, že ne? Kam by se potom podělo překvapení? Z toho samého důvodu je nenajdete ani na fotografiích. Tedy na těch mých.

Pohádky jsou samozřejmě ve zkrácené verzi, doplněné krásně jemnými a dětskými ilustracemi od Terezy Konupčíkové. Jako bonus vás na závěr každého příběhu čekají dvě otázky. Dávali jste s dítky při čtení pozor? Potom budete odpovědi určitě znát. Líbí se mi právě takové drobnosti, které ve výsledku celou knihu či nápad pozvednou na další příčku. Jistě, některým pohádkám zkrácení zrovna dvakrát nesedlo. Nebo naopak prostě pohádka nesedla mě. Třeba ta O křesadle, ale zbytek?

Krásná grafická úprava, originálně ohromující velikost, kvalitní provedení, dobrý nápad, nenápadná přidaná hodnota a žádné riziko zubního kazu = značka ideál! Ale bez legrace: Hledáte-li něco na období adventu, co nejede na vlně komerčních animovaných blbinek, ale přiblíží dětem spíše klasické a tradiční pohádky, navíc v poměrně rozumném rozsahu co se prvního seznámení s příběhem týká, mám pro vás jasný tip!

Pohádkový adventní kalendář je úžasná nabídka 24 dobrůtek, které můžete do ruky brát opakovaně, a čtení vám zabere sotva sedm minut. Udělá podle mého radost nejen těm nejmenším – přibližně od tří let – ale i větším, třeba čerstvým prvňáčkům, kteří už si mohou pohádky zkoušet přečíst samostatně. Nic není křiklavé či přehnané, pokud nepočítám velikost, která rozhodně upoutá! 

Recenze primárně sepsána pro web Knižní díra.



 

2 komentáře:

  1. Prima nápad, máme doma něco podobného, jen s tučňáky. Leží ve sklepě a čeká, až jí do ručiček dostane další díťátko, třeba jednou vnoučátko :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I ty kousky, které se dědí, mají své kouzlo :) a není to jen nádech nostalgie, ale i radost :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)