úterý 15. listopadu 2022

Recenze - O veliké řepě/Koza rohatá


Dva v jednom!

Nemusíte být nijak nadprůměrně zdatní v matematice, aby vám došlo, že dva jsou víc než jeden. Takže dvě pohádky v jedné knize jsou výhra! Skvělý nápad? Šílenost? Reklamní trik? V první řadě je to zábava a minimálně jedna z nich je naprostá klasika!

Dvojitá kniha, a tudíž i dvojitá porce výpravně ilustrovaných pohádek pro děti. Vedle klasické lidové pohádky O veliké řepě se děti setkávají i se zlou rohatou kozou a chytrým ježkem.
Kniha navazuje dalším dílem na známou edici dvojitých pohádek, které v nakladatelství Portál vyšly již dříve (Kulihrášek/Budulínek, Kůzlátka, Dvě pohádky). Jejich kouzlo stojí především na textech známých lidových pohádek doprovázených podmanivými ilustracemi Vladimíra Krále.

Mám představovat pohádku O veliké řepě? Myslím, že tu z dětství většina z nás zná. I my s dědou a musím se přiznat, že ji mám hodně ráda. V podstatě je o vzájemné spolupráci a podpoře. Nápaditá, nenásilná, veselá a zajímavá. Oceňuji, že se tu nerýmuje a ani nejde o žádnou modernizaci. Prostě stará dobrá ničím nezkažená klasika.

Tedy až na některé slovosledy… Zavolala vnučka na pomoc pejska… zavolala babička na pomoc… ale jindy… pejsek zavolal na pomoc kočku. Kočka zavolala na pomoc…. V češtině máme nejprve podmět a poté přísudek. Jsem hnidopich? Nejspíš vám to tak přijde. Jenže berte v potaz, že držím v ruce knihu, kde prim hrají ilustrace a textu je povážlivě málo, proto by měl být vymazlený. Ano, když se nad tím zamyslím hlouběji, možná by to vyznívalo stereotypně, kdyby všechny ty věty byly stejné. Takže tu vlastně máme takovou mou oblíbenou výtku nevýtku.

Koza rohatá je však jiná kapitola. Tam už na rýmování v některých částech došlo. Upřímně si můžu myslet, co jen chci, podstatné je, že rýmy jsou pro dítě chytlavé, krátké, svižné a výborně se pamatují. Cácorka mi knihu sebrala po prvním společném čtení a jala se příběh prezentovat po svém, ovšem rýmy si pamatovala na první dobrou!  Ilustrace Vladimíra Krále jsou podmanivé, výrazné, trochu ulítlé, rozhodně barevné a poněkud svérázné. Mně se líbí tvarově, barevně už je to na mě trochu moc pestrá divočina, nicméně opět jsme u toho, že já nejsem směrodatná.

Dítko kniha upoutá a dostane se k němu lidová pohádka, kterou zná několik generací. Spolu s ní potom pozná novou, která zahrnuje zvířata, a že už není tak konzervativní, ale naopak docela potrhlá? Nevadí, sranda u ní byla. Pokud se dítě ke knize vrací opakovaně, nosí ji, samo si ji bere a listuje, je to pro mě ta nejlepší zpětná vazba. Mé remcání pod vousy a případné drobné výhrady jdou stranou.

Fantazie byla podpořena, zábava vytvořena, skvělý večerníček k ruce a společně strávený čas je bonus. Dvě pohádky v jednom balení jsou úžasný koncept, kterému fandím. I kdyby jen proto, že tu máme vedle sebe klasiku i menší divočinku. Rýmy i nerýmy, ale vše spojuje jeden ilustrátor, který odvedl úchvatnou práci a na každém obrázku je co pozorovat, o čem povídat a i když mrně neumí ještě pořádně číst, dokáže z ilustrací vnímat kontext a samo vyprávět vlastními slovy.

Rok vydání: 2022

Počet stran: 40

Překlad: Hana Zobačová

Ilustrace: Vladimír Král

V případě zájmu vás tento kousek vyjde na krásných 229,- Kč (stále je v platnosti 25% sleva) a nevím, jaký názor na to máte vy, ale já rozhodně podporuji nakupování přímo u vydavatelů – tudy do eshopu!

Vladimír Král je slovenský ilustrátor, designér, scénický výtvarník a režisér animovaných filmů. Ilustroval řadu dětských knih, mimo jiné knihu Analfabeta Negramotná Jána Uličianského nebo Vianočné mystérium Josteina Gaardera.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)