úterý 19. září 2023

Recenze - Ch. Barker: Dinosauři - Velká encyklopedie


Velká encyklopedie ohromí nejen svou váhou! 

Tato nádherná knižní kráska totiž váží přes jedno kilo! Ale nebojte, nebude dobrá jen na lisování herbáře. V případě, že vaše ratolest právě prochází svým dinosauřím obdobím (naší cácorky se drží už dobře tři roky), mám pro vás tip na dokonalý dárek, kterým budete rádi listovat i vy.

S touto velkou encyklopedií můžete zblízka prozkoumat 250 milionů let prehistorického života na planetě Zemi. Kniha je plná dosud neviděných obrázků dinosaurů v jejich přirozeném prostředí. Najdete v ní vše, co potřebujete, abyste se stali opravdovými dinosauřími experty. Objevte, jak tito dávno vyhynulí tvorové žili, jedli a pohybovali se, a to všechno díky neuvěřitelným fotorealistickým ilustracím.

Dinosauři jsou nás doma prostě velké téma ve všech možných podobách, a proto knihy nemohou zůstat pozadu. Touto encyklopedií nadchnete i neknihomola. Je plná nádherných ilustrací, které působí neuvěřitelně realisticky, takže anotace skutečně nelže. Což se v současnosti až tak často nevidí. Chris Barker pojal svou publikaci obšírně. Tím pádem si ji dokáže užít hned několik generací čtenářů. Ti nejmenší budou unešení z obrázků. Ti větší z textu a množství informací.

Dobrodružnou cestu začneme před 541 miliony let v paleozoiku. Poté se přesuneme to triasu, kdy na naší planetě stále ještě byla Pangea (ano, i starší ročníky opráší své znalosti, případně přidají nové). Následuje jura a posléze křída, kdy dopadl na zem onen pověstný meteorit, který podstatnou část dinosaurů vyhubil (ano, skutečně někteří přežili). Na závěr je tu kenozoikum – období, které se datuje před 66 miliony let.

Nikdy by mě nenapadlo, kolik druhů dinosaurů je. Nebojte, vyjmenovávat vám je nebudu. A kolik z nich se velmi podobá dnešním zvířatům. Věda jde kupředu a tak se o minulosti naší planety i o dinosaurech stále dozvídáme nové a nové věci. Malé rozčarování možná zažijí milovníci filmů jako Jurský park či Jurský svět. Publikace nám totiž předkládá nejlepší možné reálné zobrazení dinosaurů a to se občas více jindy méně liší od hollywoodského zpracování. 

V této encyklopedii je na 160 stranách vše uspořádáno chronologicky, informací je rozumné množství, nejdou přehnaně do podrobností a čtenáře nezahltí. Každý druh má vždy krásné velké obrázky a nechybí rámeček se základními údaji jako je délka či výška, váha a znázornění velikosti vůči dospělému člověku a dítěti. To velmi podporuje dětskou představivost a dokonce i já jsem byla často ohromená, protože co si budeme nalhávat, odhad velikosti mi dělá stejné potíže jako rozlišení levé a pravé strany. 

Nemám výtku. Mé obavy, že se bude jednat o další marketinkový kousek, který nic nepřinese, akorát slupne prašule z účtu, se nenaplnily. Dinosauři – velká encyklopedie je nádherný a propracovaný kousek, který si zaslouží pozornost, protože je nadupaný nejen informacemi, ale i doprovázen skvělým a bezkonkurenčním grafickým zpracováním.



2 komentáře:

  1. To je fakt pecka! Dinosaury miluju, sákryš, já být menší... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je boží! A jako, kdo říká, že v ní nemůžeme listovat i my? :D :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)