úterý 12. září 2023

Recenze - I. Paglia: Krabička


Dobrodružně poetický příběh s překvapením!

Témat, která je s dětmi potřebné a důležité probrat, existuje bezpočet. Občas si jako rodiče, prarodiče, starší sourozenci či pedagogové můžeme připadat bezmocní, neb nás nenapadne, jak to či ono naťuknout a otevřít si dveře pro diskusi. Dnešní dětská knížka je vhodným adeptem, pokud se jedná o strach. Ten má, jak známo, mnoho podob. Nemusí jít jen o strach z výšek nebo pavouků, ale co třeba takový strach z neznáma, ze změn, z nového prostředí?

V lese se najednou objevila krabička. Na jedné straně má dvě dírky a nikdo neví, jak se tam ocitla. Všechna zvířátka přemýšlejí o tom, proč se objevila právě v lese, nikdo ale nezná odpověď. Jedno je ale jisté: ať je tam kdokoli nebo cokoli, rozhodně nechce z krabičky ven. Půvabná knížka o tom, že na světě nejvíc potřebujeme kamarády, osloví děti od pěti let.

Po dlouhé době mám chuť s anotací nesouhlasit. To, co na světě potřebujeme nejvíc, nejsou kamarádi. Ale v tom se mohou naše názory vzhledem ke zkušenostem a rozdílným životním cestám velmi lišit. Já jsem si tak v příběhu našla něco zcela jiného.

O důležitosti kamarádství si můžeme popovídat v komentářích. Někdo je rád obklopen lidmi, jiný je rád sám. Rozhodně je dobré mít se o koho opřít, ale život mě naučil, že v těch úplně nejhorších a nejzásadnějších chvílích se můžete spolehnout akorát sami na sebe. Tajemná Krabička je neuvěřitelně variabilní – jak se názorně ukazuje. Je-li dětská kniha uchopena správně, nechá pracovat dětskou fantazii a té se meze nekladou.

I dospělý si z příběhu o 32 stranách něco odnese. Má možnost podívat se na svět jinýma očima. Ať už je v Krabičce cokoli, bojí se ven. Strach je nám vlastní a do určité míry je i zdravý, protože s ním jde ruku v ruce respekt a opatrnost. Zároveň znám velmi dobře panické ataky a mám doma kardinálního plašana. Mít tak možnost zprostředkovat cácorce, že strach je přirozený, kvituji s povděkem.

Zároveň se i v příběhu ukazuje, že vše chce svůj čas a i bázlivé zvířátko se nakonec odhodlá. To není spoiler, že ne? Ilustrace Paola Proietttiho jsou milé, nekřiklavé, jemné a rovněž realistické. Zvířátka jsou sice polidštěná (pořádají třeba večírek či piknik), avšak podobu si udržela skutečnou, stejně tak les. Textu není přehršel, pročež je Krabička vhodná i pro prvňáčka jako dárek na léto, aby si mohl číst sám.

Isabella Paglia přinesla milý pohádkový příběh, který v sobě nese poselství i hloubku, kterou byste možná na první dojem nečekali. Nejde o žádnou bichličku, takže vám zabere jeden večer, ale ničím neurazí. Naopak pohladí i nepatrně poučí.

Vydání: 2023 (originál vyšel v roce 2020)

Překlad: Jan Ctibor

Počet stran: 32

V případě zájmu vás tento kousek vyjde na krásných 203,- Kč a nevím, jaký názor na to máte vy, ale já rozhodně podporuji nakupování přímo u vydavatelů – tudy do eshopu!

Isabella Paglia je italská autorka, napsala několik dětských knih.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)