úterý 3. října 2023

Recenze - N. Guilbert + A. Griot: Panter s měsíčníma očima


Dětské knihy u nás jedou!

Přistála nám tu další kráska pro děti ze zvířecí říše. Tentokrát s možnou přidanou informační hodnotou. Sama jsem zvědavá, jak na to autorky půjdou. A oč se vlastně jedná? To se dozvíte v recenzi:

Ponořte se do světa překrásných a fascinujících zvířat!

Máme zvídavé oči, hbité tlapky,
jsme mořští obři a tropičtí ptáci,
máme měkoučký kožíšek, ostré drápky,
pestrobarevná křídla a taky skvrnitou kůži...
Žijeme v horké poušti a na ledových pólech,
v husté džungli nebo na skalnatých mysech,
najdeš nás v hloubi oceánu i v tajuplných lesech.
Poznáš, kdo jsme?

Hravou formou si dnes uděláme výlet za ohroženými druhy. Jak s dětmi otevřít některá témata, je vždy otázka, kterou doprovází nejedno dilema. Je dobré, aby měly o určitých oblastech povědomí, ale zase není vhodné zacházet do extrému či je přehlcovat.

Nancy Guilbert a Anna Griot na to šly výborně. Zvolily cestu velkoformátových ilustrací a hádanek. Na 56 stranách se tedy společně s dětmi seznámíme s 12 zvířátky. Nejprve dostaneme na dvojstranně básničku, která má sice na můj vkus dlouhé řádky, ale zní díky bohu melodicky. Na další dvojstránce potom následuje odhalení a krátké představení živočicha.

Na závěr knihy Panter s měsíčníma očima najdeme shrnutí, kde se o každém představeném zástupci ze zvířecí říše dozvíme pár podrobností a základních údajů. Vlastně je pro ně vytvořen takový štítek/medailonek, který shrne to nejdůležitější (potrava, vlastnosti, velikost, délka života,…).

Líbí se mi poselství, stejně jako zpracování, které nevytváří nátlak, ale hravou formou otevírá relativně vážné téma. Cílovou skupinu bych primárně viděla od tří do pěti let, ale i moje sedmiletá cácorka si knihu zamilovala.

Pro malé začínající čtenáře má Panter s měsíčníma očima textu tak akorát a i jim se připomenutí skutečnosti, že někteří živočichové jsou na pokraji vyhynutí hod. Nancy Guilbert a Anna Griot nic nevnucují, jen dávají prostor a otevírají cestu, jak s dětmi o něčem takovém (ohrožená zvířata, ochrana přírody) mluvit a vzít to v potaz. O zbytek už se postarají dětské zvídavé a doplňující otázky. S povděkem rovněž kvituji realistické znázornění zvířat, které je barevné a zachycuje i prostředí, ve kterém žijí.

Rok vydání: 2023 (rok vydání originálu 2015)

Počet stran: 56

Překlad: Anna Mabbettová ml.

Vydalo nakladatelství Ocelot 26. 7. 2023 a pořídit ji můžete na webu Megaknihy.cz, já pokaždé neodolám a přihazuji i něco na tvoření nebo samolepky na blbinky, posledně jsem cácorce dokonce pořizovala kostým na masopustní rej do školky nebo puzzle pod vánoční strom!



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)