sobota 23. prosince 2023

Recenze - Z. Pospíšilová: Vánoční jedlička


Balzám na nervy nejen pro děti

Předvánoční čas je plný stresu, frustrace, konfliktů… atmosféra v okolí z mnoha důvodů houstne, nálada není nic moc. Proč tomu tak je, o tom si můžeme popovídat někdy příště, ale určitě to není jen tady u nás na jihu. Proto je dobré hledat balzám, kde se jenom dá. Třeba právě u pohádkového příběhu, byť je primárně pro dětské čtenáře.

Vánoční příběh z pera osvědčené autorky dětských knih o skřítkovi, kterého si rodina Mráčkových donesla domů spolu s vánočním stromečkem. A děti mu daly jméno Jedlička. Nejen proto, že se k nim dostal s vánoční jedličkou, ale také proto, že je to náramný jedlík. A taky vykuk všemi mastmi mazaný, se kterým děti zažijí různá dobrodružství.

Zítra je Štědrý den a kdy jindy tedy sáhnout po Vánoční jedličce než teď? Máte stromek? A můžu ho vidět? Dobrá, nechme stranou narážky na oblíbený český film (Kulový blesk). Je jedno, zda je u vás ozdobeno pár větviček ve váze, umělý zelený krasavec či ten voňavý a živý. Tak jako tak by mezi jehličím mohl bydlet jeden zvídavý a neposedný skřítek.

A s ním se dá zažít nejedna lumpárna. Na 80 stranách se odehrává krásné povídání, ze kterého dýchá nejen sváteční a rodinná atmosféra, ale i přátelství, dobrodružství, kouzlo, humor i malé ponaučení. Zuzana Pospíšilová vytvořila okouzlující pohádku pro děti v rozmezí od čtyř do devíti let. S nejmenšími můžeme číst my, dospělí, starší už to hravě zvládnou samy. Ilustrace Michaely Bergmannové jsou milé, svěží, krásně barevné a poutavé. Příhodně dotváří příběh neobvyklého přátelství. Nijak nekřičí, ani neruší.

Vánoční jedlička je taková krásná a pohodová jednohubka, ke které se budeme rádi o příštích svátcích vracet – Ať už si ji přečteme s cácorkou každá zvlášť, či se zavrtáme společně na gauči pod dekou a budeme se v předčítání střídat. Jde o záležitost na jedno odpoledne či dva večery. Kniha je nadčasová a chybu s ní určitě neuděláte.

PS: za naprosto geniální považuji kouzlo, které otáčí kopec, na němž sáňkujete či bobujete, tak, že nikdy nemusíte jít do kopce a jen a jen sjíždíte! :D

Vydalo nakladatelství Portál v prosinci 2023

Zuzana Pospíšilová je dětská psycholožka a autorka řady knih pro děti. V Portále vyšly například knihy Školní strašidlo (2009), Školní detektiv (2010), Školní štěně (2020) nebo Štěpánův podivuhodný stroj (2019).

Michaela Bergmannová se věnuje ilustrování knih pro děti a filmové animaci. Kromě knižní tvorby spolupracuje také s Českou televizí a dětskými časopisy. Portál vydal řadu knih pro předškolní i školní děti s jejími ilustracemi, které jsou plné fantazie, hravé, veselé a mezi dětmi velmi oblíbené.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)