úterý 6. února 2024

Recenze - I. Petřinová: Hravý průvodce Prahou - Královská cesta


Ověřený formát, který funguje

Iva Petřinová je opět tady a tentokrát nás vezme na výlet do našeho hlavního města. Nebyla by to však ona, aby průvodce neměl historický i zábavný nádech. Ilustracemi ji opět doprovodil Vojtěch Šeda a my se pojďme společně podívat na výsledek:

Korunovace nového panovníka byla vždy výjimečnou událostí. Pro nastupující krále bylo důležité ukázat sílu svého majestátu a řádně se představit lidu. Korunovační cesta proto byla skvělou příležitostí, jak demonstrovat své výjimečné postavení a moc. Po stopách králů se nyní vydejte i vy. Během osmi vycházek projdete od Prašné brány, Celetnou ulicí na Staroměstské náměstí a odtud dál Karlovou ulicí, přes Karlův most, Nerudovou ulicí až na Pražský hrad. Seznámíte se se zajímavými pamětihodnostmi, průběhem korunovace a dalšími událostmi, které s Královskou cestou souvisí. Nechybí ani řada pověstí a také úkoly a kvízy pro děti!

U třetího průvodce už prostě a jednoduše vím, co mohu čekat. První knize jsem vytýkala, že není tak zábavná, jak avizuje – zejména pro menší děti, alespoň tedy dle mého vkusu. U druhého dílu to bylo podobné. Tam mě mrzelo, že se neobjevilo více, lidově řečeno, neprofláknutých míst. Proč jsem tedy sáhla po dalším kousku od Ivy Petřinové, který se zcela očividně nese v obdobném duchu?

Odpověď je jednoduchá: zvědavost v hlavní roli. A hned po ní následuje skutečnost, že jestli něco Iva Petřinová umí, tak připravit vzdělávání jinou formou. V případě Královské cesty si celkem barvitě dovedu představit výlet s dětmi. Ať už jako rodina nebo klidně v rámci školy či kroužku, který bude nabitý poutavými zajímavostmi a dostane jim do hlav něco málo z dějepisu netradiční a nenásilnou formou, čímž stoupne pravděpodobnost, že si to budou i pamatovat, neb si to spojí se zážitky a ne jen s tupým sezením v lavici.

Pověsti, zajímavosti, otázky a hádanky samozřejmě nechybí. Množství textu by mohlo někoho odradit, neboť tentokrát je k dispozici více písmenek a méně obrázků. 208 stran je poměrně štědrý rozsah, ilustrace se vyskytují v menším měřítku, ale za to jsou dospělé a tematické. Přijde mi, že je i méně grafických prvků, což je trošku škoda. Ubírá to na atraktivnosti a zavání nudností. Jinak jde o zajímavou záležitost, kterou ocení zejména milovníci historie a hlavního města. Pokud dáváte přednost výletům do přírody, Královská cesta pro vás nejspíš nebude ta správná volba.

Recenze byla primárně sepsána pro web Knižní díra.



2 komentáře:

  1. Díky za tip, pro děti asi náročnější, ale senioři by tohle mohli ocenit :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro větší děti už třeba zase ne - umím si představit, že puberťák se zájmem o historii by si to klidně užil :) ale rozhodně i důchodci! Rádo se stalo :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)